Tuesday, September 05, 2023

MASAK-MASAK DGN ANAK DI RUMAH - KUNAFA, KARI KEPALA IKAN, CREAMY LOBSTER

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Moga sihat ceria selalu. Bila anak2 balik rumah, mesti tanya apa nak makan. Apa2 bahan yang ada, kita buat sama2. Sebelum cuti Merdeka hari tu.


Kunafa, favorite anak2. Lepas balik Haji tahun lepas, Alhamdulillah jumpa resepi yang senang.


Order dari Shopee.

RESEPI KUNAFA

SIRAP :
• 2 ½ cawan gula
• 1 ¼ cawan air
• 1 sudu besar esen ros
• 1 perahan jus lemon

KUNAFA :
• 500 g Kunafa Pastry
• 250gm butter dicairkan
• 250 gm mozzarella cheese, suhu bilik
• 170 ml krim pekat (saya guna whipping cream)
• Pistachio hancur untuk hiasan


Cairkan butter, gaul rata dengan Kunafa Pastry. Mesti rata.


Gaul mozzarella cheese dengan cream


Tekan 1/2 adunan Kunafa Pastry dengan butter dalam loyang atau bekas kecil, ikut citarasa masing2. Saya guna loyang square 10 inci.


Ratakan cheese & cream ke atasnya.


Habiskan 1/2 lagi adunan Kunafa Pastry dengan butter. Tekan bagi rata. Bakar dalam preheated oven, suhu 180'C. Bakar hingga kuning keemasan. 


Masak bahan2 sirap dan sejukkan. Boleh kurangkan nisbah gula dan air sama banyak. 


Setelah masak, curah sirap sikit2 supaya rata. Siap, boleh makan.


Lagi murah la buat sendiri. Boleh control gula banyak mana.


Breakfast, masak KARI KEPALA IKAN MERAH. 


Makan dengan ROTI JALA EXPRESS. Sebab frozen prata dah habis haha.


Biar lah buruk, anak2 memang suka. Padahal lempeng lagi senang, resepi sama. Tapi anak2 ada, dan rajin menggulung roti jala, so memang cepat lah. Nak cepat, sebab hubby nak makan sebelum pergi kerja. Dua kuali terus.


Hubby dapat tangkap Lobster few weeks back. Simpan bila anak2 balik. Masak Creamy Butter je senang. Makan dengan spaghetti.


Belah dua terus cepat masak.


Kongsi empat beranak. Alhamdulillah moga hubby dapat lobster lagi. Aamiin. 

34 comments:

  1. Hantar lobster sini sekuali...? Ke dah habis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habis dah uncle, licinnnn hehe.

      Delete
  2. belum pernah lagi rasa kunafa. wahh...sedapnya lobster. mancing kat mana tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunafa tu macam bepang bihun kita tapi ada cheese :) Lobster tu dari laut kat Kerteh diorang tangkap

      Delete
  3. ya allah tgk lobster dia... besar nyaaa!! puas makan ni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, dapat makan yang hubby tangkap. Puas sangat Alhamdulillah

      Delete
  4. terliur lobster tu...yummeh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah lobster tu steam kosong pun sedap kan

      Delete
  5. Nampak senangnya sis masak semua² tu ... pro sungguh ni di dapur :D
    Allah, rezeki sungguh dapat lobster tu ye...kalau nak beli maunya ratus-ratus kot sebesar tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah suka jugak masak2 tapi tak suka resepi yg banyak bahan & remeh. Hehe kadang main shortcut je sbb nak makan kami je hehe 😉 ya betul lobster kalau beli memang mahal

      Delete
  6. Wow! Kunafa buat sendiri. Betul, boleh control tahap manis kunafa tu.

    Besar lobster, seronok dapat makan hasil tangkapan sendiri. Moga dapat rezeki lobster lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang puas makan kunafa yang kurang manis. Aamiin moga dapat lobster lagi :)

      Delete
  7. Bestnya dapat buat kunafa sendiri...saya rasa pun belum benda alah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah beli di kedai Arab di KL lepas tu makan di Mekah. Anak2 suka, jumpa resepi kita try lah

      Delete
  8. tak pernah cuba lagi kunafa. Mungkin satu hari nanti, sape tau.. :)
    Moga urusan menangkap lobster lagi dipermudahkanNYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Restoran Nasi Arab atau kedai Arab ada jual. Jumpa resepi senang try buat hehe. Aamiin moga dpt lobster lagi

      Delete
  9. Hebatlah kak Mulan ini, untuk breakfast pun dah tersedia gulai kepala kakap merah ❤️👍. Bagi saya bukan mudah membuatnya 😅.

    Lobster creamy tu sangaaaat tempting. Pasti sedaap. Saya pun kalau seafood macam lobster atau clam, lebih suka dibuat creamy , bisa dimakan dengan pasta juga sauce nya . Sedap dan tak susah nak buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Fanny. Bahan2 yg senang aje untuk kari tu. Ya betul, lobstef & seafood sedap dimasak creamy sauce boleh makan dengan pasta, favorite anak2

      Delete
  10. terliurnya sy tengok sbb sedap2 belaka! Yummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah masak apa yang anak2 suka

      Delete
  11. Buat Kunafah sendiri? Roti jala makan dgn kari kepala ikan..? lobster tangkap sendiri? indah sungguh kesemua nya :D

    ReplyDelete
  12. blum dpt merasa kunafa yg sedap lagi ...hebat tu buat sdiri...fav tu lobster creamy...tringat mkn time outstation sabah bln 3 dlu...yummmmyyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la buat kunafa boleh olah resepi bagi sedap. Lobster Sabah memang sedap kan

      Delete
  13. belum pernah rasa kunafa...sebab nampak macam manis je rasanya. Lobster perghhhh teringin nak rasa tapi harga kayangan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunafa buat sendiri boleh control gula. Lobster tangkap sendiri, Alhamdulillah dpt makan puas2

      Delete
  14. Wah, ada resipi kunafa!
    Selama ini hanya tahu makan saja., tak tahu nak buat. Tq for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2, try la buat boleh control gula dia.

      Delete
  15. sedap2 semuanya...lobsterrr..fresh from the sea...telan ailio...hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Memang sedap lobster fresh, ya buat alio pun sedap.

      Delete
  16. sedapnyaaa kunafa... rajin naaa buat roti jala👍👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat yang anak2 suka hehe Alhamdulillah

      Delete
  17. Baru tau ada jual pastri kunafa boleh buat sendiri kat rumah. Nanti nak cari jugak la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli beli hehe senang boleh buat sendiri kan

      Delete

Thank you for the comments. Nanti singgah lagi ya :) Take care & stay safe.