Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Moga sihat ceria selalu. Bila anak2 balik rumah, mesti tanya apa nak makan. Apa2 bahan yang ada, kita buat sama2. Sebelum cuti Merdeka hari tu.
Kunafa, favorite anak2. Lepas balik Haji tahun lepas, Alhamdulillah jumpa resepi yang senang.
Order dari Shopee.
RESEPI KUNAFA
SIRAP :
• 2 ½ cawan gula
• 1 ¼ cawan air
• 1 sudu besar esen ros
• 1 perahan jus lemon
KUNAFA :
• 500 g Kunafa Pastry
• 250gm butter dicairkan
• 250 gm mozzarella cheese, suhu bilik
• 170 ml krim pekat (saya guna whipping cream)
• Pistachio hancur untuk hiasan
Cairkan butter, gaul rata dengan Kunafa Pastry. Mesti rata.
Gaul mozzarella cheese dengan cream
Tekan 1/2 adunan Kunafa Pastry dengan butter dalam loyang atau bekas kecil, ikut citarasa masing2. Saya guna loyang square 10 inci.
Ratakan cheese & cream ke atasnya.
Habiskan 1/2 lagi adunan Kunafa Pastry dengan butter. Tekan bagi rata. Bakar dalam preheated oven, suhu 180'C. Bakar hingga kuning keemasan.
Masak bahan2 sirap dan sejukkan. Boleh kurangkan nisbah gula dan air sama banyak.
Setelah masak, curah sirap sikit2 supaya rata. Siap, boleh makan.
Lagi murah la buat sendiri. Boleh control gula banyak mana.
Breakfast, masak KARI KEPALA IKAN MERAH.
Makan dengan ROTI JALA EXPRESS. Sebab frozen prata dah habis haha.
Biar lah buruk, anak2 memang suka. Padahal lempeng lagi senang, resepi sama. Tapi anak2 ada, dan rajin menggulung roti jala, so memang cepat lah. Nak cepat, sebab hubby nak makan sebelum pergi kerja. Dua kuali terus.
Hubby dapat tangkap Lobster few weeks back. Simpan bila anak2 balik. Masak Creamy Butter je senang. Makan dengan spaghetti.
Belah dua terus cepat masak.
Kongsi empat beranak. Alhamdulillah moga hubby dapat lobster lagi. Aamiin.
Hantar lobster sini sekuali...? Ke dah habis?
ReplyDeleteHabis dah uncle, licinnnn hehe.
Deletebelum pernah lagi rasa kunafa. wahh...sedapnya lobster. mancing kat mana tu?
ReplyDeleteKunafa tu macam bepang bihun kita tapi ada cheese :) Lobster tu dari laut kat Kerteh diorang tangkap
Deleteya allah tgk lobster dia... besar nyaaa!! puas makan ni haha
ReplyDeleteAlhamdulillah, dapat makan yang hubby tangkap. Puas sangat Alhamdulillah
Deleteterliur lobster tu...yummeh!!
ReplyDeleteAlhamdulillah lobster tu steam kosong pun sedap kan
DeleteNampak senangnya sis masak semua² tu ... pro sungguh ni di dapur :D
ReplyDeleteAllah, rezeki sungguh dapat lobster tu ye...kalau nak beli maunya ratus-ratus kot sebesar tu
Alhamdulillah suka jugak masak2 tapi tak suka resepi yg banyak bahan & remeh. Hehe kadang main shortcut je sbb nak makan kami je hehe 😉 ya betul lobster kalau beli memang mahal
DeleteWow! Kunafa buat sendiri. Betul, boleh control tahap manis kunafa tu.
ReplyDeleteBesar lobster, seronok dapat makan hasil tangkapan sendiri. Moga dapat rezeki lobster lagi.
Alhamdulillah memang puas makan kunafa yang kurang manis. Aamiin moga dapat lobster lagi :)
DeleteBestnya dapat buat kunafa sendiri...saya rasa pun belum benda alah tu..
ReplyDeletePernah beli di kedai Arab di KL lepas tu makan di Mekah. Anak2 suka, jumpa resepi kita try lah
Deletetak pernah cuba lagi kunafa. Mungkin satu hari nanti, sape tau.. :)
ReplyDeleteMoga urusan menangkap lobster lagi dipermudahkanNYA.
Restoran Nasi Arab atau kedai Arab ada jual. Jumpa resepi senang try buat hehe. Aamiin moga dpt lobster lagi
DeleteHebatlah kak Mulan ini, untuk breakfast pun dah tersedia gulai kepala kakap merah ❤️👍. Bagi saya bukan mudah membuatnya 😅.
ReplyDeleteLobster creamy tu sangaaaat tempting. Pasti sedaap. Saya pun kalau seafood macam lobster atau clam, lebih suka dibuat creamy , bisa dimakan dengan pasta juga sauce nya . Sedap dan tak susah nak buat
Terima kasih Fanny. Bahan2 yg senang aje untuk kari tu. Ya betul, lobstef & seafood sedap dimasak creamy sauce boleh makan dengan pasta, favorite anak2
Deleteterliurnya sy tengok sbb sedap2 belaka! Yummy
ReplyDeleteAlhamdulillah masak apa yang anak2 suka
DeleteBuat Kunafah sendiri? Roti jala makan dgn kari kepala ikan..? lobster tangkap sendiri? indah sungguh kesemua nya :D
ReplyDeleteAlhamdulillah rezeki
Deleteblum dpt merasa kunafa yg sedap lagi ...hebat tu buat sdiri...fav tu lobster creamy...tringat mkn time outstation sabah bln 3 dlu...yummmmyyyy
ReplyDeleteTry la buat kunafa boleh olah resepi bagi sedap. Lobster Sabah memang sedap kan
Deletebelum pernah rasa kunafa...sebab nampak macam manis je rasanya. Lobster perghhhh teringin nak rasa tapi harga kayangan tu.
ReplyDeleteKunafa buat sendiri boleh control gula. Lobster tangkap sendiri, Alhamdulillah dpt makan puas2
DeleteWah, ada resipi kunafa!
ReplyDeleteSelama ini hanya tahu makan saja., tak tahu nak buat. Tq for sharing.
Sama2, try la buat boleh control gula dia.
Deletesedap2 semuanya...lobsterrr..fresh from the sea...telan ailio...hihi..
ReplyDeleteAlhamdulillah. Memang sedap lobster fresh, ya buat alio pun sedap.
Deletesedapnyaaa kunafa... rajin naaa buat roti jala👍👍👍
ReplyDeleteBuat yang anak2 suka hehe Alhamdulillah
DeleteBaru tau ada jual pastri kunafa boleh buat sendiri kat rumah. Nanti nak cari jugak la.
ReplyDeleteBeli beli hehe senang boleh buat sendiri kan
Delete