Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
FROM THE RIVER TO THE SEA,
PALESTINE WILL BE FREE.
Bila anak balik bercuti, macam2 la tanya nak makan apa. PINEAPPLE UPSIDE DOWN CAKE ni antara favorite nya.
Sunyi dah rumah ni, sebulan cuti sekejap je berlalu. Dapur pun dah sunyi, tak macam sebulan sebelum ni. Rindu nya, kadang tergenang airmata.
Tabur brown sugar sikit2 pada loyang yang telah di-grease (sapu butter dan tabur tepung). Susun nenas dan ceri.
Mixer 30 tahun. Alhamdulillah.
Untuk Topping
(Nampak bila terbalik nanti):
Sedikit butter untuk digris pada loyang
1/4 cawan gula perang lembut lembut
Kepingan nanas dalam jus
(tos dan ketepikan jus nenas)
Ceri merah dan hijau
Untuk Kek:
200g butter suhu bilik
Sedikit garam
200g gula kastor
200g tepung naik sendiri
1 sudu kecil vanila
4 biji telur sederhana
3/4 cawan jus nanas dari tin tu
Panaskan ketuhar kepada kipas 160C. Sapukan mentega di seluruh alas dan tepi loyang bulat 20cm. Kemudian taburkan gula merah pada alasnya. Susun kepingan nanas di atas gula perang kemudian susunkan ceri ikut suka masing2.
Pukul mentega dan gula dengan secubit garam sehingga ringan dan berkrim. Masukkan vanila kemudian masukkan telur satu persatu sambil terus pukul adunan. Masukkan tepung berselang seli dengan jus nenas dan teruskan gaul sehingga mendapat adunan yang licin.
Tuangkan adunan ke dalam loyang di atas nanas dan ratakan. Bakar selama 50-60 minit atau sehingga lidi keluar bersih. Biarkan selama 5 minit, kemudian masukkan ke dalam pinggan.
**Resepi dari IG PANDAN GULA MELAKA**
Pisang digoreng sebentar. Guna pisang yang tak terlalu masak. Guna api panas sikit, tapi goreng sebentar saja.
Guna peach dalam tin. Potong ikut suka sebagai hiasan/topping PUDING.
Pisang digoreng, disusun dalam apa2 bekas disukai.
1 tin susu cair
1 suduteh vanilla
1-2 sudu besar gula
Sirap dari peach dalam tin
3 sudu besar tepung custard
- Masak semuanya hingga pekat
Tuang ke atas susunan Pisang.
Susun peach di atas custard. Sejukkan dalam fridge. Sedap dimakan sejuk2.
Nak makan sendiri je, buat dalam container plastic Ikea tudung hijau tu. Senang boleh tutup je nanti bila dah sejuk.
Hehehehe....
Owh, kena terbalik kan ke...? Patut lah.... baru tau
ReplyDeleteNama pun upside down hehe
DeleteDua-dua nampak tempting sangat!
ReplyDeleteAlhamdulillah tq
DeleteYa Allah, terliur nengok dua2 kek & dessert ni 🤤
ReplyDeleteAlhamdulillah tq 😊
DeleteNampak sedap dan saya tak pernah buat lagi.
ReplyDeleteTry la Ezna
DeleteSedapnya... terliur pula terutama puding...
ReplyDeleteTry la buat nanti
DeleteBegitulah mak-mak yang sentiasa meraikan anak-anak balik rumah. Asal anak-anak balik je mesti tanya nak makan apa. Sebagai ibu, satu kegembiraan kalau anak-anak balik dan dapat masakkan makanan kegemaran mereka kan. Dua-dua menu ni saya tak pernah makan lagi. Menarik rupa kek nanas dan puding pisang peach tu. Apatah lagi kalau dapat merasa. Tambah lagi sedap dibuat dengan kasih sayang seorang ibu.
ReplyDeleteMacam kita mass kecik pun sama mak akan tanya nak makan apa kan. Anak2 suka, kita mak2 lagi lah suka. Try la buat hehe.
DeleteSedapnya terliur tengok.
ReplyDeleteTry la buat hehe
Deletepineapple upside down cake..dapnya. teringat masa belajar dulu..
ReplyDeletenak try buat la...tq for the recipe ..
Alhamdulillah sedap resepi ni. Ya betul masa sekolah ada belajar kek ni kan.
DeleteAlaaa sedapnyaa, cantik kejadiannyaa tuu.. kalau berjiran, mesti dah hantar sepiring kannnn
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap guna resepi ni. Hehe boleh boleh hantar piring nanti 😊
Deletedua2 sgt menggiurkan laaaa!! terliur mode activated
ReplyDeleteTq tq try la buat MZ
DeleteAlahai..sedap bebenor nampak kek dan puding tu..kalau sis buat rasanya bukan upside down..jadi caca marba..hehehehehe..
ReplyDeleteCer la try Insyaa Allah jadi nya. Alhamdulillah resepi ni sedap jadi kek nya.
Deletepuding pisang peach tu sedapnya...kek nenas tk pernh mkn lg
ReplyDeletePuding tu makan sejuk2 sedap. Kek Nenas ni kek lama, kat sekolah menengah ada belajar dulu.
DeleteKenapalah kue2 kak Mulan ini hanya bisa dilihat, tp tak bisa di rasa 🤣🤣🤣. Kalo rumah kita dekat, saya dah pesan lah kak 😄👍
ReplyDeleteNampak segaaar sangat kedua jenis kue ini. Apalagi saya memang suka nanas.
Papa Fanny buat kue2 mesti lagi sedap. Insyaa Allah nanti kalau Fanny ke KL lagi, mungkin boleh buat untuk Fanny 😊😊😊. Ya kek nenas itu sedap resepi nya.
DeleteUntung anak² soleh solehah akak, maknya handal sungguh di dapur 👍
ReplyDeleteSy bab baking surrender hihi...
Nanti nak try puding tu, rasa boleh buat haha
Alhamdulillah.. Anak2 PH pun sama, makan sedap2 ummi masak. Bab2 lauk pauk dll kita slow sikit hehe. Lain2 kita ni kan hehe
DeleteAllahu sedapnyaaa..SA suka yang peach tu...ni kalau tau rumah kat mana memang ketuk pintu rumah ni buat muka x malu mintak sebekas..hehehe...
ReplyDeleteBuat la senang je. Mai mai kalau datang Kuantan hehe
Deletekalau sy ni kejap kejap buka fridge 🤣🤣
ReplyDeleteHehe makan makan 😂😂
Deletepisang tu digoreng tanpa minyak ya? ke ada oles butter sikit?
ReplyDeleteGoreng guna minyak sikit. Kalau bakar atau gril, tanpa minyak.
Delete