Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Bila anak soleh ada di rumah, mood memasak memang up lah Alhamdulillah. Bila berdua je dengan suami mithali sebelum ni, masak simple sebab dia banyak makan di kantin pejabat.
Belek2 freezer, ada topping sushi, lama sungguh tak guna. Ada frozen Ebiko, Crawfish & Seaweed Salad. Semua ni beli di kedai frozen, dalam Shopee pun ada jual. Macam2 jenis.
Sushi ada banyak jenis. Yang ni saya combine NoriMaki dengan Gunkan haha sebab malas. Gulung nasi dengan seaweed, bersama timun di tengah nya. Kemudian diletak topping 3 jenis tu, Crawfish, Ebiko (macam telur ikan warna Oren) & Seaweed Salad (hijau).
Antara sushi yang biasa didapati:
NORIMAKI - nasi digulung dengan seaweed, diletak timun/lain2 di tengah.
GUNKAN - nasi dibalut seaweed, diletak topping seperti seaweed salad, crawfish.
NIGIRI - nasi dikepal, diletak topping seperti hirisan salmon, tuna, udang.
TEMAKI - nasi di dalam gulungan seaweed macam kon aiskrim ditambah sayur dll.
INARI - nasi disumbat dalam tahu yang digoreng umpama poket.
Kicap Sushi & Wasabi ada dalam fridge.
Malas nak buat Miso Soup, tumis bawang putih, masukkan Enoki mushroom dengan Gochujang (Korean) Paste. Yang jenis botol ada tulis Halal. Miso Paste halal dah banyak jual di Shopee.
Nak cepat, sememeh je haha biar kan.
Lama tak masak, boleh pulak ikut arahan plastik, lembik jadinya tapi tak apa.
Beras untuk masak nasi sushi. Nak buat Kimbap & Bibimbap Korea pun saya guna beras ini.
Jumpa di Shopee tadi. Makin banyak dijual, senang.
Ni projek lama 2 tahun lepas sewaktu PKP.
Masa rajin, macam2 jenis ada. Lagipun anak2 soleh solehah ada tolong sama2.
Baru belajar.
Alhamdulillah telur dadar gulung yang menjadi, projek lama.
Rajin order dari Shopee, pastu malas guna. Hehe.
GUNKAN SUSHI. Boleh letak apa2 topping atasnya.
Dah kenyang, siap basuh pinggan, lepak jap tengok Cik Jamie masak.
kak ana pernah la dengan anak-anak try buat, siap semua bahan beli set, ermm sekali tu je depa buat pastu sampai laa tak buat dah hehe :) nampak sedap sushi Mulan ni :)
ReplyDeleteAnak2 ni suka makan, masa duduk Kerteh dulu2 takde kedai sushi, kami beli bahan & buat sendiri. Alhamdulillah. Sbb nak makan maka kena buat jgk.
Deletewah...memang layan lah boleh buat sushi sendiri...makan pun puas
ReplyDeleteAlhamdulillah ya betul2 puas makan sbb buat sendiri.
DeleteAlaa... I tak pandai la makan sushi ni. Pernah cuba tapi tak lekat. Anak2 feveret la ni...
ReplyDeleteSbb anak2 suka tu kita buat, lagipun dulu Kerteh takde kedai sushi. Senang buat ni tak renyah haha. Mak nya malas.
Deletewah buat sdiri sushi
ReplyDeleteAlhamdulillah senang je buatnya boleh makan puas2
Deletesedapnya kak, puas hati makan kalau beli di luar dah berapa ringgit dah banyak ni
ReplyDeleteYa betul Dana, makan kat rumah buat sendiri jimat duit puas hati Alhamdulillah
Deletekalau homemade punya mmg terbaiklah... sedap atau x belakang kira 😁👍👍
ReplyDeleteKaannn, lagipun topping semua tu dah berperisa. Nasi kosong pun dengan seaweed pun dah sedap. 😃😃
Delete👍👍👍👍👍😀
Deleteimpressednya!!! i tak mkn sushi tp my 3 boys memang sgt2 suka la sushi so selalu jer beli tapau kat mana2 restoran sushi
ReplyDeleteSenang je actually, kalau anak2 ada blh buat sama2
Deletewah cantik kejadiannya boleh buka kedai sushi dah ni. buat sendiri tentu lebih yakin dan boleh ikut citarasa kan
ReplyDeleteHehe tunjuk yg lawo je ni, yang lain tu herot perot terus masuk mulut sebab lapar dah hehe
Deletepandainya u buat sushi..my boys suka laaa mkn sushi ni
ReplyDeleteSenang je actuall, sbb anak2 makan so kita sama2 buat hehe
Delete