Wednesday, November 04, 2020

RISOLES

Salam semua.

Lama tak buat Risoles. Lama proses nya, banyak step. Tapi sedap.


Risoles yang dah siap dicelup telur & disalut dengan breadcrumbs.


Setelah digulung.


Guna 2 non stick pan saiz 8 inci, tutup kan. Cepat sikit untuk buat dadar.


Dadar & inti yang siap untuk digulung. 

RESEPI DADAR:

3 cawan tepung gandum
2 telur
1 suduteh minyak masak
Air secukupnya (tak pekat & tak cair sangat)

Masukkan semua bahan dalam mangkuk & buatkan dadar sekeping2 hingga habis. Seeloknya masak inti dulu. Bila siap dadar, boleh teruskan menggulung Risoles. 

RESEPI INTI RISOLES:

400gm ayam kisar
1 bawang besar - potong dadu
1 carrot - potong dadu
1 tin button mushroom - potong dadu
Segenggam daun sup - dicincang
1 suduteh Lada putih 
Garam 
1 sudubesar tepung + 1/2 cawan susu - dicampur 

Tumis bawang besar. Masukkan ayam, carrot, mushroom & daun sup. Masukkan air sikit + lada putih & garam. Masak hingga kering. Setelah ayam betul2 masak, masukkan campuran tepung & susu untuk jadikan adunan inti lembap, bukan kering.

7 comments:

  1. TQ..HARI NI NAK CUBA BUAT......

    ReplyDelete
  2. Sakuranko: Thank you, you can try

    Unknown: Welcome, nanti buat ya.

    ReplyDelete
  3. Sedapnya risoles. Pernah makan sekali dua. Itupun beli je. walaupun lama prosesnya tapi lebih puas hati buat sendiri kan :)

    ReplyDelete
  4. Fizah: Betul nak buat memang kena kumpul semangat yg tinggi hehe renyah buat nya tapi sedap

    ReplyDelete
  5. kat kawasan saya orang buat frozen..
    aiyoo harga boleh tahan.. hewhe..

    ReplyDelete
  6. Siti: Risoles mmg mahal tu sbb kami cekal buat sendiri :)

    ReplyDelete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
My email : o-mulan@hotmail.com