Tuesday, January 29, 2019

DAY 6 - LISBON, PORTUGAL

Pening nak pilih banyak sangat foto nya.. 10 November 2018, hari ke 6 trip kami..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


Mendung & hujan awal pagi di luar apartment Joanna di Costa da Caparica, Portugal.. Namun tetap jugak kami keluar.. Sejuk tak terkata..


Dalam 20km apartment Joanna ke kota Lisbon.. Mahal accomodation di Lisbon sewaktu nak booking. Mahal sbb parking tak ada yg free also banyak yg charge Cleaning Fee yg mencecah berpuluh Euro.. Mcm biasa cari yg dlm radius 20km, sbb kami drive..


Tak berapa nampak lah color merah bridge ni atas sbb cuaca kelam.. Apapun seronok sangat..

The 25 de Abril Bridge (Ponte 25 de Abril, 25th of April Bridge, is a suspension bridge connecting the city of Lisbon, capital of Portugal, to the municipality of Almada on the left (south) bank of the Tagus river. It was inaugurated on August 6, 1966, and a train platform was added in 1999. It is often compared to the Golden Gate Bridge in San Francisco, US, because they are both suspension bridges of similar color. (Wikipedia)


JERONIMOS MONASTERY..

The Jerónimos Monastery is a former monastery of the Order of Saint Jerome near the Tagus river in the parish of Belém, in the Lisbon Municipality, Portugal; it was secularised on 28 December 1833 by state decree and its ownership transferred to the charitable institution, Real Casa Pia de Lisboa.

The monastery is one of the most prominent examples of the Portuguese Late Gothic Manueline style of architecture in Lisbon. It was classified a UNESCO World Heritage Site, along with the nearby Tower of Belém, in 1983. (Wikipedia)


Itik2 so comel...



Masa mmg sangat limited.. Tengok dari luar aje nya..




Luas sungguh tempatnya.. Tak dapat lama sbb hujan & sejuk..


BELEM TOWER, or the "Tower of St Vincent", is a fortified tower located in the civil parish of Santa Maria de Belém in the municipality of Lisbon, Portugal. It is a UNESCO World Heritage Site because of the significant role it played in the Portuguese maritime discoveries of the era of the Age of Discoveries. (Wikipedia)


Sejuk ya amat.. Angin sangat kuat. Hukan sangat lebat.. Tapi kami tetap melawat..


Jalan2 luar saja sbb masa yg singkat..


Sejukkkkk dik...


Seronok jugak ehh kalau dapat drive 3 wheeler tu.. Tapi hujan, terpaksa berhenti dulu..


To tram station..


Tho hujan, ramai pun di jalanan.. Maybe tourists macam kami..


Suka tengok warna2 bangunan di Lisbon ni..




The Praça do Comércio is located in the city of Lisbon, Portugal. Situated near the Tagus river, the square is still commonly known as Terreiro do Paço, because it was the location of the Paços da Ribeira until it was destroyed by the great 1755 Lisbon earthquake. (Wikipedia)

The Rua Augusta Arch is a stone, triumphal arch-like, historical building and visitor attraction in Lisbon, Portugal, on the Praça do Comércio. It was built to commemorate the city's reconstruction after the 1755 earthquake. It has six columns and is adorned with statues of various historical figures. (Wikipedia)


Sungguh tak perasan pada tanda (NO TAKING PHOTOS) tapi terpegun pada ukiran2 ni..


The tram..


Hujan & sejuk pun, kami tetap nak explore Lisbon..


Banyak group students juga pada hari tu, field trip dan sebagainya maybe..


Mengejar mencari TRAM 28..


Guards at BELEM PALACE..



Love the colorful buildings..


The Praça da Figueira is a large square in the centre of Lisbon, in Portugal. It is part of the Lisbon Baixa, the area of the city reurbanised after the 1755 Lisbon earthquake. (Wikipedia)


Hajat nak naik TRAM 28 dari sini tapi queue panjang sungguhnya.. Menapak lah dalam hujan try tram station/stop yg lain..


WHY TRAM 28..
For visitors, this is the classic Lisbon tram journey, riding in a quaint yellow tram as it screeches and rattles through the narrow streets of the city. ... These historic trams are still in use, as the 28 route is completely unsuitable for modern trams, due to its numerous tight turns and steep gradients.
Lisbon Tram 28 Guide - Lisbon Portugal Guide (Source: Website lisbonlisboaportugal)


Alhamdulillah berkat berjalan dalam hujan akhirnya dapat jugak naik TRAM 28 ni, dah tak dapat nak ingat from which stop.. To Alfama yeahh...


ALFAMA is the oldest district of Lisbon, spreading on the slope between the São Jorge Castle and the Tejo river. Its name comes from the Arabic Al-hamma, meaning "hot fountains" or "baths". The district includes the freguesias (parishes) of São Miguel, Santo Estêvão, São Vicente de Fora and part of the two streets, "Freguesia da Sé: Rua do Barão" and "Rua São João da Praça". It contains many important historical attractions, as well as an abundance of Fado bars and restaurants. (Wikipedia)





Alfama is one of Lisbon's most genuine neighborhoods – its architecture presents the unique characteristics of old and colorful buildings that give it a joyful character and tranquility.
(Website : lisboacool)



Biarpun hujan, kami tetap meneruskan langkah ke tiap penjuru yg mampu utk explore Lisbon seboleh mungkin..


Tho hujan all of us ronda sehabis boleh di Alfama ni, mmg cantik.. 


TRAM 28 stop di Alfama.. 



Menanti TRAM 28..


Terpesona dgn bangunan yg colorful2 ni.. 





Nampak tak TRAM 28 yg kami naik lalu tu, nampak tak kat cermin pintu tu.. Hahahaaaa...


Alhamdulillah budak berdua ni seronok... Perjalanan dgn TRAM 28 ni mmg seronok & mencabar sikit, ada kala terpaksa berhenti 10-15 minit sbb trek yg sempit.. Kereta lori motor pun guna jalan yg sama.. 


Dah nak sampai baru dapat seat but she's ok je pun..


Sejukya amat.. Just nice tram stop kat luar hotel, hehe tumpang ke bilik air..


Last one dengan TRAM 28 Lisbon..


Then rushing naik train ke MESQUITA CENTRAL de LISBON utk solat Jamak Zohor Asar.. Dlm 2km kalau jalan kaki tapi nak cepat kami naik train je..


Alhamdulillah sampai jua.. Terpegun dgn senibina nya..


Terjumpa jemaah dari Malaysia..


Memang suka sangat senibina nya..


Tak dapat lama.. One for the album..


Back to Belem Train Station.. Kereta park kat situ..


Alhamdulillah smooth semuanya..

4 comments:

manlaksam said...

Assalam .....
dah lama pak man tak ke sini.
cantik sungguh gambar2nya.
Budak2 tu dah besar.......

tq.
pakman laksam.

aizamia 3 said...

Cantik-cantik bangunan dekat sana.. ;)

Siti Yang Menaip said...

suka kalo pegi mana2 yang ada nama tempat wordings besar2 tu.
puas hati haa nak bergambar hehe..

m.u.l.a.n said...

Pakman: Waalaikum salam lama tak hello pakman harap sihat sokmo.. Ha aah besar dah budak2 ni

Aizamia: Mmg cantik

Siti: Ha ahh kannnn