Friday, January 25, 2019

DAY 5 (Part 2) - SEVILLE, SPAIN TO LISBON, PORTUGAL

9 Nov 2018.. Setelah habiskan masa di Seville, Spain kami teruskan perjalanan..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..



Ohh wooww kediaman siapakah itu.. Awesome sungguh view kelilingnya.. 


Ohh yeah.. Bem-vinda..!! Welcome to Portugal..


Di sempadan Portugal ni terdapat plaza tol utk semua pemandu activate Credit Card.. Pastikan ambil resitnya sekali di mesin tu. Semua info ada juga in English.. Tu yg faham.. Di Portugal ni tiada plaza tol.. Semua akan di-charge dari Credit Card nanti.. Opss thanks Siti Yang Menaip sbb tanya pasal kalau takde Credit Card.. Missed this one, rasanya ada jual card mcm di Singapore kalau drive sendiri, kita kena beli kad masa masuk Singapore tu.. Sbb di plaza tol ada few different lanes dgn few different lambangs.. Tapi tak 100% sure about this.. Advisable ada Credit Card mana2 pun pergi esp ke oversea kata kawan yg kerja di Kedutaan sewaktu menetap di Vietnam dulu..


Lisboa yeahh..



Waahhh masuk sempadan Portugal terus terpapar pada screen di kereta.. 


Memang agak jauh Seville ke Lisbon.. Trip kali ni mmg kami kena drive jauh dlm sehari dari trip lain sebelum ni.. Sbb nak grab 10 hari yg ada.. Masing2 makin besar, banyak aktiviti sekolah/uni.. Hubby pun sama.. Sebelum ni bajet 300km je sehari utk ke satu2 destinasi tapi ada kala 450km namun sgt jarang2..


Alhamdulillah ada tempat picnic.. Di Spain, route memandu sebelum nya agak payah nak jumpa tempat picnic yg ada kerusi meja outdoor ni.. Macam tak jumpa except for on the way ke Granada tu je kot.. Terperasan, highway di bahagian Timur Spain mmg tak ada picnic area, cuma rest area di Petrol Station tanpa kerusi meja..


Maps kata ni dalam mukim Olhao, Portugal..


Menanti bekalan makanan.. Jangan tak tau, menggigil tahan sejuk ketika ni..


As always mak nya akan round whole area utk snap photos dulu.. Why, nak simpan kat blog lah..


Periuk nasi letrik kecik tu dah bertahun bersama, ada 2 set. Satu guna utk kegunaan di rumah. Ngam2 utk kami berempat kalau masak nasi putih. Mak dah bangun pagi masak so they have to serve lah pulak kan.. 


Mmg enjoy sangat makan kat sini.. Terang cuaca tapi sejukkkkk...


Our humble lunch tiap seorang.. Bangun pagi sambil prepare breakfast (antara menu-nya roti dgn any spread/tuna/cicah kari dlm tin/peket ke), sama naik masak nasi & rebus telur/goreng telur dadar.. Bukan payah pun. Sbb dah tau journey jauh tak lalu bandar so lunch semestinya dalam perjalanan lah kan.. Timun mmg sayur hampir wajib ketika picnic. Ayam Masak Merah tu samada dalam tin atau Brahim punya.. Lost dah.. Panaskan sikit dgn air dlm Thermos yg dibawa awal pagi.. Tu pun kalau nak, ada kala makan terus.. Normally utk kami berempat, 2 tin sederhana atau 2 peket lauk Brahim.. Telur rebus sebiji sorang atau telur dadar 4 biji.. Kenyang amat Alhamdulillah.. Anak2 ni dah terbiasa dari kecik2 dulu.. Enjoy sangat diorang makan mcm ni.. Pisang atau buah2 lain serta juice mengiringi nasi tu, tak sempat capture, laparrrr...


Siap lunch teruskan perjalanan..


Bayaran Tol..


Ok.. Ini lah tol di Portugal.. Lalu bawah tu, charge terus ke Credit Card.. Macam di Singapore kan..


See dah cakap.. Di Portugal mmg picnic friendly.. Tiap 30-50km akan ada signboard sebegini..


Signboard ni byk tapi tak faham.. Agak2 nya jarak dgn kereta di hadapan..


Jalan licin maybe so berhati2 lah..


Subhanallah cantik cuaca..


Alhamdulillah..


Seronok dapat tengok kawasan geografi yg lain dari negara kita...










Cerah warna lalangnya..


Alhamdulillah tiba di apartment Joanna di COSTA DA CAPARICA, PORTUGAL.. Belum cross bridge nak ke Lisbon.. Parking Free & NO Clening Fee... Dua ni memang penting tatkala mencari tempat penginapan sbb keduanya memang mahal kalau dikenakan bayaran.. 


Master Bedroom.. Asal kemas, selesa & bersih, memang lebih dari cukup dah.. Rasanya Joanna ada iklan di Air BnB jugak kalau tak silap.. Tapi booking dot com ni lebih cepat responnya.. Kadang ada discount..


Dressing Table yg paling besar setakat ni.. 


Second room.. Spacious, bersih & kemas..


Living & Dining Area.. Mobile Heater  pun ada.. Usung ke mana2 yg rasa sejuk..


Dapur mmg awesome.. Semua ada.. Walaupon property ni agak lama tapi semuanya boleh digunakan esp washing machine tu.. 2 malam di Portugal mmg rajin sangat lah membasuh nya.. Sidai semua dalam rumah sbb sejuk di luar.. Dryer je tak ada.. Tapi haaiihh murah sangat dah apartment ni.. Tak ada cleaning fee & parking pun free.. Joanna sgt helpful.. Senang je nak tanya apa2..


2 Couch tu jadi rebutan aje lah sambil nonton TV.. Best sbb ada channel in English.. HBO pun ada..


Bathroom.. Satu je tapi selesa besar.. Ada masalah sikit je dgn water heater asalnya sbb air tak panas.. Rupanya gas habis.. Hubby call tanya, Joanna kata ada extra tong gas nak panggil orang datang tukarkan.. Hubby kata tak yah panggil dulu sbb dia nak try tukar sendiri.. Boleh pun.. Senang je dia kata.. Tukar macam yg asal je. Kalau complicated mau dia mintak org datang..


Total perjalanan/drive hingga hari ke 5.. Dari Barcelona, Spain ke Lisbon, Portugal.. Alhamdulillah smooth semuanya.. To be continued.. Terima kasih pada yg singgah..

6 comments:

Siti Yang Menaip said...

kalau takde card credit macam mana ? hehe.. bestla tengok gambar2. besar2 n clear semua =D

m.u.l.a.n said...

Siti: Thanks tanya, dah edit & update mention Siti jgk.. Mmg byk terlepas pandang kdg tu.. Tuo already haha.. Terima kasih Siti yg manis..

nohas said...

Malaysia baru nak implement - RFID..byr tol guna e-wallet..
cantik awan berarak...cleaning fee mmg kena bayar jg ke..

aizamia 3 said...

Saya baca seolah-olah saya pun ada dalam journey tu.. hehehe..

John Hilston said...

Have a safe and very happy journey.
compare gatwick parking

m.u.l.a.n said...

Nohas: Cleaning fee ni rasanya bila ada airbnb and homestay lately kot sbb dulu2 hotel, hostel motel takde pun cleaning fee.. RFID tak start lagi kan..

Aizamia: Hehe saja simpan utk kenangan nanti boleh throwback sorang2

John H: Tqsm for dropping by