Friday, January 26, 2018

DAY 3 (Part 2) : Pisa to Florence

Lama betul nak update.. So banyak hal..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


Bye bye Pisa..


Source : Google Map

Dari Pisa kami teruskan perjalanan ke Florence, akan bermalam utk 1 malam.. Cuaca agak kelam tapi still awesome.. Jarak Pisa & Florence dlm 100km..


Beginilah rupanya senibina di sini..


Agaknya tiap 50km ada je senibina mirip Istana, kecil dan besar.. Or less than 50km.. Kadang tak sempat nak snap.. Dah dekat baru nampak..


Haaa ni lah tol mereka..


Amik resit dulu, bayar later sebelum exit Florence..


Hello Florence..!!! Tapi hari dah senja.. Around 3.45pm.. Nak check in & solat Zohor & Asar.. Maghrib dlm 4.40pm.. Yup winter season ni kurang waktu siangnya.. 


SERENITY HOUSE.. Its a studio kot tapi ada 1 Queen Bed & 2 single beds.. Cukup utk kami 4 beranak.. Ada dapur lengkap yes Alhamdulillah..


Tolak2 sikit katil dapat lah solat dgn selesa.. Kalau tak tolak, memang payah la sikit..


Keluar jgk ada mission to MERCATO DEL PORCELLINO.. Mulanya macam malas nak keluar sebab tak plan nak jalan sangat Florence. Cuma plan utk bermalam sbb jarak yg cun utk bermalam & rest utk travel to next destination. Tapi mak ada pesan handbag hahahaa yg murah2 dia beli di sini dulu.. So hubby kata moh la jalan2 sbb time tu baru pkl 5.30pm walaupon dah gelap gelita langit.. Cousin pernah kerja 6 months kat Rome few years back. Mak & adik2 perempuan dia yg pencen pon buat lah trip lepak Rome & jalan2 Florence..


REPUBBLICA SQUARE
The Piazza della Repubblica is a gigantic square in the Signoria District of Florence (Source : en.firenze-online.com)

Meriah suasana sbb tak lama nak Christmas kan.. Ada terserempak dgn 2 family dari Malaysia tapi depa macam tak nak pandang so ok takpe.. Sahnya orang Malaysia sbb bahasa jiwa bangsa..


The tall column in the centre of the Repubblicca Square marks the intersection of two main roads from the Roman (Source : en.firenze-online.com)

Excited pulak snap photo Column ni.. Sebab lampu yg menyala tu terang sangat warnanya gold2 gitu..


Mana tak ramai.. Baru habis office hours pon ya..


Tapi kedai2 dah banyak nak tutup.. 6pm banyak kedai tutup..


OK dah rembat 1 handbag utk mak & lets jalan balik.. Sejuukkkk & lapar...


Photo : Trip Advisor
Beginilah rupa MERCATO DEL PORCELLINO pada waktu siang..


Photo : Trip Advisor
Handbag ni kebanyakan tiada jenama.. I like.. Tapi takde yg berkenan..


Waahhh kalau ada kat Malaysia kan best..!!!


Ni my gegirl la snap...


Asalnya nak masak tapi on the way balik apartment, terjumpa kedai kecik Halal Kebab... Apa lagi makan terus kat situ.. Murah pon ya.. Tapau terus Nasi & Ayam utk breakfast esok.. Kalau dah murah mmg rembat terus lah like less than EU5.. Besar pulak portion nya..


Rome to Florence.. Alhamdulillah smooth semuanya..

2 comments:

Juls Julie80 said...

seronoknya jenjalan... tempat dan gambar pun cantik2..blm ada rezeki nak pergi jauh2, dpt tgk gambar dari kawan2 blogger pun jadik la..buat inspirasi..hihi

m.u.l.a.n said...

Juls: Insya Allah nanti Juls sampai sana nanti.. Mmg cantik sangat..