Friday, May 02, 2025

SYAWAL - ITALY KE GREECE



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Teruslah berdoa buat saudara kita di G@Z@ dan negara2 Islam lain, yang dalam kesulitan.

Balik dari Dalat, anak2 soleh solehah ada di rumah. Macam2 request nya. Anak solehah ajak buat Focaccia.

FOCACCIA 
Focaccia ialah roti Itali yang dibakar dalam ketuhar beragi rata. Di Rom, ia serupa dengan sejenis roti rata yang dipanggil pizza bianca. Focaccia boleh dihidangkan sebagai ulam atau sebagai roti sandwic dan ia mungkin berbentuk bulat, segi empat tepat atau persegi. (Wikipedia)


Resepi dari sallysbakingaddiction

Klik -->> RESEPI FOCACCIA 


Saya gaul semua dalam mangkuk, macam adunan cekodok tapi lagi pekat, tutup dan biarkan 30 minit. Guna senduk atau spatula, kaup tepi ke tengah. Tutup dan tunggu 30 minit. Griskan loyang. Transfer doh ke dalam loyang.


Hias lah ikut citarasa masing2. Ni guna apa yang ada. Tutup dan biarkan 30 minit. Bakar dalam oven. Suhu 180'C hingga masak.


Cairkan butter. Masukkan bawang dan garlic potong dadu juga shitake mushroom.


Masukkan ke dalam blender bersama susu segar. Sukatan, main campak2 agak2 saja. 


Tambah serbuk lada hitam, garam dan stok ayam sikit. Sukatan pun agak2 je ni. Kalau agak cair, tambahan bancuhan 1-2 suduteh tepung gandum dan air, sikit2 ya untuk dapatkan kepekatan yang kita nak. Bukan tepung jagung tau.


Taraaa dah masak.


Focaccia cicah Mushroom Soup. Yumm. Lupa snap foto Focaccia yang dipotong. Lapar. 


SPANAKOPITA (GREEK SPINACH PIE)

Kalau di Turkiye, mereka gelarkan BOREK rasanya. Lebih kurang je. Negara pun sebelah2 kan. Boleh digulung atau dilapiskan.

Ketika bercuti di GREECE 2019 dulu, selalu nampak dalam freezer di supermarket tapi nak beli rasa waswas. Filo pastry order di Shopee, senang semua ada sebab memang tak jumpa di Kuantan ni. 


Bayam goreng yang ditumis dengan minyak zaitun, bawang besar + garlic cincang, ayam cincang/dadu, shitake mushroom, serbuk lada putih dan garam. Tapis, tekan2 untuk buang airnya. 


2 telur, feta cheese, mozzarella cheese


Gaulkan bayam dan bancuhan susu + cheese.


Filo pastry ni yang diorang buat Baklava juga, mesti disimpan dalam freezer. Keluarkan awal supaya lembut sikit. Hati2 sebab nipissssss sangat. Salute la diorang yang buat Baklava tu. Macamana la handle tiap helai yang nipis sangat ni.


Letak sayur bayam dan cheese atas filo pastry. Guna 2 lapis, takut nak tarik satu lapis tu, takut koyak.


Gulung dengan super duper berhati-hati. 


Alhamdulillah tak koyak. Fuhh. 


Griskan loyang. Susun tiap gulungan dalam loyang, mula dengan bahagian tengah dulu. Sikit2 koyak ok je. Kita yang makan. 


Sapukan dengan bancuhan minyak zaitun + butter cair. Bakar. Klik resepi di bawah untuk detail ya. 



Alhamdulillah elok jadinya.


 Beginilah rupa potongan SPANAKOPITA. Sedap tau. Tukar2 selera. Boleh makan dengan sos cili jugak. Insan2 di rumah ni makan dengan Tabasco/Sriracha.

Inilah trip nya masak2 Syawal, Italy & Greece hehe.
Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan. Take care dan senyum selalu.

36 comments:

  1. Kreatifnya kak Mulan hias focaccia mcm tu 😍 first time tgk. Boleh try jugak ni. Spanakopita tu pun mcm menarik dan senang nak buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe letak je apa yg ada. Design paling senang. Try la buat. 😍

      Delete
  2. Baru 2 hari lepas tgk filo pastry ni dekat shopee...teringin nak makan...nak buat bercinta lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama jugak filo pastry tu dalam freezer hehe. Try la.

      Delete
  3. Wah kakkkk...kalau SA la yang buat semua ni apa la jadi agaknya....akak buatkan la untuk kami makan next time..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh SA lagi pandai masak. Senang jugak sebab dah ada filo pastry readymade. Insyaa Allah hehe jom kita jumpa makan2.

      Delete
  4. baru sy kenal menu2 dari barat bila baca entri ini. Thanks for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak2 yang ajak buat. Kalau mak nya, tak la rajin sangat

      Delete
  5. dapnya focassia bread tu...makan plak panas2..yum yum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sedap cicah Mushroom Soup

      Delete
  6. Masya-Allah, elok kejadiannya. Mesti sedap! 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah makan anak beranak 😍

      Delete
  7. waahhhh ingatkan kulit sayur fuchuk hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, sekali pandang memang macam fucuk

      Delete
  8. cantik betul hasil nya focacia tu!! dh mcm art work!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu je la design selalu buat MZ 😆 hahaa

      Delete
  9. filo pastry ni lebih nipis dari kulit popia ke?

    uiiii sedapnyaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya kot, filo pastry ni yg buat baklava jugak

      Delete
  10. kalau tak ada bayam sayur apa yang sesuai untuk digantikan?

    ReplyDelete
  11. Please buat open house nak makan semua semua yg di atas ni hahahaha

    ReplyDelete
  12. Alamak.... dua² tu tak pernah tau pun 😁
    Nengok pun sedap tu.

    ReplyDelete
  13. Orang kalau ada bakat, buat apa2 pun mesti menjadi. Cantik sungguh kejadian 2 makanan ni.
    Saya pulak yg nervous tengok nak gulung2 filo pastry tu, mmng nampak nipis. Kat pasaraya hero market or jaya grocer ada ke pastry tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada je yg herot2, tapi kita yang makan. Haha pastu sorok la bahagian yg herot tu.
      Memang nervous mass gulung, Alhamdulillah senang jugak. Hero atau Jaya, macam tak pernah nampak, tapi kedai baking supplies macam Bake With Yen, pernah jual dulu. Tapi dah tak ada. Tu yg beli di Shopee

      Delete
  14. Focaccia saya sukaaaa. Tp sedih lah, langganan seller yg biasa buat roti ini tak ada lagi. Saya dah cari akun IG nya, no wa, tapi tak ketemu. Padahal dulu sukaaa beli dengan dia. Tak banyak yg menjual focaccia ini.

    Salah satu roti sehat kan.

    Yg makanan khas Yunani tuh, saya langsung terliur pula kak 🤤🤤🤤😄. Cuma nampaknya kalo pakai gilo pastry nih, butuh kesabaran tinggi. Kesabaran saya pula macam tissue dibelah 7 🤣🤣.

    Tapi saya membayangkan, rasa spinach dia dah sedap walo tanpa dibungkus pastry 😄😄. Jadi nak buat bayamnya itu saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Focaccia memang sedap. Senang aje Fanny kalau buat sendiri. 😍😍
      Awalnya takut juga sebab filo sangat nipis, tapi ketika buat, Alhamdulillah agak senang 😍😍
      Bayam tu, macam lauk dimakan dengan nasi, cuma, ditambah cheese dan telur 😍😍

      Delete
  15. First time dengar pasal 2 menu ni. Adoi la ngences terliur jadinya hehhehehee. Rajin sungguh Mulan ni. Kalau buka cafe pasti penuh pelanggan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak2 ajak buat, tu yang seronok nak try. Ishh takde la sampai buka cafe hehe.

      Delete
  16. Syawal sudah berlalu pergi.
    Semoga kita bertemu lagi di Syawal yang akan datang.
    Kagum dengan tangan ajaib Mulan. Cantik dan kreatif hasil air tangannya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaa Allah moga ketemu Syawal lagi.. Buat dengan anak2, ada assistant sama2 kerjakan. Alhamdulillah.

      Delete
  17. Suka Shitake Mushroom tu walaupun rasanya kuat. Foccaccia tu cantik betul Mulan. Pasti saya suka tu sebab bahan2 dia sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul shitake mushroom memang sedap walaupun kuat bau dan rasa. Try la buat Focaccia sebab senang je.

      Delete
  18. Cantik hiasan Focaccia tu. Dua-dua ni saya tak pernah makan. Nampak menyelerakan betul. Kalau dah lapar, memang tak sempatlah camera nak makan dulu. hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang je, try la buat. Layan anak2 masak makan kat rumah bercuti.

      Delete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.

Please email me for any inquiries :
o-mulan@hotmail.com