Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
Teruslah berdoa buat saudara kita di G@Z@ dan negara2 Islam lain, yang dalam kesulitan.
Dinner last week kot. Grilled Ikan tak tau nama. Marinate dengan garam, lada hitam, chili flakes, olive oil, oregano. Apa apa lah, kita yang makan hehe. Sayur2 pun apa yang ada dalam peti magic wink wink. Makan dengan Roasted Sesame Sauce. Olive oil + cuka pun sedap. Alhamdulillah sedap ikan segar dari laut yang ditangkap sendiri.
Musim tengkujuh sudah berlalu pergi. Minggu lepas, Ahad, hubby dan geng dia ke laut sekitar Kemaman. Dapat 4 ekor besar2. Ada 2 jengkal, ada 3 jengkal lebih. Seekor Ikan Kaci souvenir untuk kawan baiknya di Kemaman. Hubby lama membesar di Kemaman walaupun dilahirkan di Perak. Arwah mak ayah mertua memang orang Perak.
Alhamdulillah bertambah stok ikan fresh from the sea.
CHAR KUETIAW.
Breakfast tadi. Pekat pulak kuah. CKT ni sebenar nya, leftovers dari KUETIAW minggu lepas. Tak habis. Masuk freezer. Tumis bawang putih. Masukkan Kuetiaw, kicap, sos tiram, sos ikan dan minyak bijan. Masukkan air dan telur. Kacau kacau siap. Kuah hilang, tak apa lah.
KUETIAW.
Breakfast minggu lepas. Yang lebih ni lah, buat CHAR KUETIAW pagi tadi.
Goreng dalam periuk honeycomb ni. Rasanya lagi suka non stick pan/pot macam Tefal atau MrDIY, Ikea dll daripada honeycomb ni. Sebab honeycomb ni, macam ada melekat sikit2. Non stick pan/pot tak lekat. Suka periuk dari kuali sebab, boleh guna terus untuk serve kalau ada makan makan. Lagi presentable daripada kuali. Bila tumis atau masak, tutup periuk bila perlu supaya tak merecik. Hehe tak perlu lap banyak2.
Beli saiz 26cm. Yang paling kecil. Nak masak Kari Kepala Ikan pun senang. Masak satu kepala ikan, just nice lah. Harga RM105. Baru sebulan beli.
Lunch Selasa baru ni. Hubby ada di rumah. Kerja di bandar, nak lunch di rumah. Ikan garam kunyit masuk air fryer, suhu 200, kasih garing2. Aduii habis ekor ikan kena cantas. Hubby siang dan cuci ikan, sebab besar, tak larat nak pegang ikan tu. Sambal Tempoyak balance dari JAMAN TORY.
Sambal Sotong tu, ada seekor sotong saiz sejengkal, dalam freezer, hubby tangkap dulu2 + leftover sambal nasi lemak frozen. Masak sekejap, sotong tak perlu lama, takut liyut, kan. Tak payah tumis bagai. Rajin, kan. Ehh lupa Ayam Masak Lemak Cili Api. Paling senang janji ada bahan. Letak daun kunyit balance buat rendang hari tu.
MI WANTAN ALA CLAYPOT @ HAILAM + TELUR.
Dinner Selasa. Telur tak cukup masak cantik. Biar lah aje nya.
UDON TUNA SHITAKE TOMATO AGLIO OLIO.
Dinner semalam. Satu portion je, mummy punya. Ada leftover udon sikit semangkuk kecil, ada tuna chunks tak habis buat sandwich. Dah 2 minggu dalam fridge. Alhamdulillah masih elok. Terpaksa masak sebelum tak elok. Alhamdulillah dapat ilham. Masak aglio olio je lah. Biasa je kan, tumis bawang putih dengan butter, masukkan shitake mushroom dulu nak bagi lembut. Last masukkan semuanya lah. Makan dengan jalapeno dan tabur parmesan cheese.
CHICKEN SUCUK WRAP
Dinner semalam. Daddy dan anak soleh punya. Guna rempah serbuk Sucuk yang dibeli di Turkiye dulu. Alhamdulillah elok lagi sebab simpan dalam fridge. Marinate sekejap dengan isi ayam yang dipotong dadu. Pan fry je dalam periuk non stick. Guna wrap, letak lah sayur apa2 pun dengan sos kesukaan.
Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan. Take care dan senyum selalu.
sedap2 lah kak mulan masak..
ReplyDeleteAlhamdulillah yang simple untuk selera kami anak beranak.
DeleteLeftover bila diolah baru nampak sedap..kalau saya, leftover dalam tong sampah la jawabnya (faktor lupa dok dalam peti ais lama)....hehehehe
ReplyDeleteHehe kita yang makan, olah je lah macamana pun, janji ala2 menu yang family makan. Kadang gitu jugak terlupa.
Deletesemua pun sedap2 belaka niiii ;) memang menjamu mata bila singgah kat entry blog mulan ni hehehhe
ReplyDeleteAlhamdulillah kena selera untuk family. 😍😍
DeleteKak mulan masak confirm ala chef, jarang masak simple mcm sy ni..
ReplyDeleteSimple je ni tapi cuma tambah props nya haha
DeleteMenarik betul kejadian left over tu...wah..suami akak minat memancing laut erk..bleh geng ngan PZ ni...besar2 ikan tu ha...
ReplyDeleteKadang nak makan benda yang sama macam tak best, so improvise lah sikit hehe. Best kan dapat ikan fresh Alhamdulillah.
Deleteberkenan pula saya dengan periuk ni
ReplyDeletekalau yg saiz besar sikit sy dah ada
kalau saiz yg mcm ni belum ada lagi...
Beli sebab saiznya tak besar.
Deletebest tuuu dapat ikan fresh...
ReplyDeletetentu rasa manis2 je ikan tu bila dah siap dimasak
Memang sedap ikan fresh kan.
Deletemasuk blog ni mesti terliur hehehe...
ReplyDeleteikan fresh sedapnyaa
Thanks singgah sini Nieyl hehe.
Deletesedap ikan segar...
ReplyDeleteAlhamdulillah
DeleteSedapnya ikan segar, tangkap sendiri pulak tu. Lagi puashati makannya
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap ikan fresh, memang puas hati.
DeleteOrang kreatif di dapur, leftover pun jadi menarik!
ReplyDeleteNak repeat makan yang sama, macam boring kan, so improvise sikit Alhamdulillah.
DeleteKuetiau goreng, boleh panaskan jadi char kuey tiau. Tak terpikir pula saya. :D
ReplyDeleteBestnya, beli periuk stainless steel.
Alhamdulillah dapat ilham. Nak wrap pakai telur dadar pun ok. Luar stainless steel tapi dalamnya honeycomb non stick memang best guna.
DeleteIkan kalo memang segar, dikasih bumbu lada garam saja pun dah sedap. 👍👍. Saya pun suka ikan dibuat seperti ini. Kalo balik kampung ke Sibolga, memang seafood saja yg saya makan. Krn daerah pesisir.
ReplyDeleteEh honeycomb ini bisa melekat juga yaa? Saya baru nak beli kak. Kemarin itu ada chef promote wok honeycomb brand SaladMaster. Tapi saya lihat harganya langsung pening 🤣🤣🤣. Harga 1 buah bisa mencapai Rp7 juta hahahahahah. Kalo saya chef maybe oke Kot. Saya masak ikut mood, agak tak sesuai lah pakai SaladMaster 🤣
Tp ada panci honeycomb brand lain yg lebih terjangkau, tp tuhlah saya tak tahu bagus atau tak.
Akhirnya nak pilih wok stainless Saja nampak nya. Teman ada menyarankan pakai iron, yg macam dipakai chef China. Tp berat sangaaaat hahahaha. Trus perawatan dia leceh sikiit 😄
Betul Fanny kalau ikan fresh marinate garam sama lada pun sudah cukup sedap. Tiada marinate apa pun sudah boleh makan, dibakar saja.
DeleteHoneycomb ni katanya non stick tapi ada sikit melekat tak macam full non stick macam Tefal atau stainless steel yang tebal. Tapi masih ok jugak. Murah sikit dari Tefal.
Stainless steel juga bagus, especially yang non stick. Ada beli beberapa dulu di Vietnam, branded tapi item reject maka harganya sangat murah. Cast iron, aduhhh berat dan mudah berkarat. Penjagaan sangat detail.
waduhh waduhhhhh masuk sini mmg meleleh air lior! leftover pun tak disia-sia kan. laparrrrrrnyaaa T__T
ReplyDeleteThanks singgah sini. Sayang leftovers tu so kita improvise la sikit.
Deletesedap2 belaka menu2 di atas. terliur sungguh. thanks for sharing...
ReplyDeleteAlhamdulillah
DeleteBab Entry masak2 Mulan ni memang cuci mata sebab banyak yang tak reti masaknya.....kalau hidangan biasa reti la....
ReplyDeleteSenang je menu ni Ezna. Menu orang malas, hehe nak cepat je.
DeleteUdon tu nampak menarik. Saya belum ada lagi periuk honeycomb, teringin nak beli, tapi macam dah tak muat dah rumah ni
ReplyDeleteTerpaksa masakkan juga udon tu takut tak elok, aglio lah jadinya. Periuk lama bagi orang hehe, boleh la beli yang baru.
Deletekreatif betul menu. tengok gambar je pun terliur jadinya.
ReplyDeleteguna periuk tu mmg betul, kita pun suka periuk banding kuali, hahaa! sampai patah tangkat piuk ku kerjakan.
Improvise sikit2 boleh makan Alhamdulillah habis leftovers nya. Periuk lebih banyak kegunaan nya kan.
DeleteIngatkan ikan dory gambar first tu. Hehe bestnyaaa ada banyak stok seafood! Hasil pancingan sendiri pulak tu, fresh semuanya 😋
ReplyDeleteYg honeycomb pan tu saya ada, tpi jenis yg leper sikit. Bagus tak melekat. Cuma berat dia boleh buat lengan sado hahahha
Ikan tu di fillet kan senang nak grill, Alhamdulillah bertambah stok ikan fresh.
DeleteBetul tu, bagus tak melekat dan hmmm ya berat sikit. 😍😍
Wah, segar-segar ikan from the sea!
ReplyDeleteTak membazir, kuetiaw boleh dibuat char kueteow pulak. Eh, teringinnya nak makan kuetiaw goreng bubuh cili jeruk!
Alhamdulillah dapat ikan fresh. Tu lah nak reheat saja macam tak best, so kita kasi charrrrr kan dia jadi lah char kuetiaw. Tambah lada jeruk lagi lah ummpphh.
DeleteMasyaallah... walaupun leftover bila di improvise macam² jadinya.
ReplyDeleteAlhamdulillah dapat ilham.
DeleteMasuk blog Mulan ni selalu buat KSarie kelaparan sebab banyak makanan sedap-sedap
ReplyDeleteAlhamdulillah makan anak beranak je KSarie hehe.
DeleteSemuanya menyelerakan. Tak tahu nak komen menu mana satu dah. Seronok betul banyak hasilnya, dapat makan ikan laut segar-segar. Saya lagilah failed bab nama ikan ni.
ReplyDeleteApa yang ada, kita olahkan jadi sedap. Tak membazir gitu.
Cakap pasal honeycomb ni, saya pun perasan macam tu. Dia ada melekat sikit. Lebih suka guna non stick Tefal. Kalau buat telur dadar tanpa minyak pun tak melekat. Jenis honeycomb ni agak failed telur dadarnya. Saya guna Tefal dan la gourmet pun sama. Kena juga letak minyak sikit.
Tapi tulah, dah kurangkan penggunaan non stick ni. Guna stainless steel dan cast iron better.
Alhamdulillah dapat ikan segar. Olah selagi boleh hehe.Tefal better kan, tapi still ok lah honeycomb ni, hehe sebab dah beli.
Deletefav CHAR KUETIAW tu..lapar la tk bfast lg
ReplyDeleteCKT sedap kan.
Delete