Wednesday, October 02, 2024

NO BAKE CHOCOLATE GRANOLA, IKAN SALAI, KEK OREN, TAHU BEGEDIL KARUN.


Search & rescue stok dalam petisejuk magika minggu lepas.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

DOA BUAT PALESTINE, LEBANON, YEMEN & SEMUA NEGARA ISLAM TERTINDAS, SERTA MENEGAKKAN PALESTIN.


Fuhh. Bila pergi kedai baking supplies, macam kena rasuk, macam2 nak beli. Ni macam ada yang lebih setahun ni kot dalam fridge hehe. Jom lah settle kan mana boleh. Sangai sekejap dalam kuali api kecil, bagi garing sikit je. Nak masuk oven pun boleh.


Campurkan semua bahan kering. Maybe dalam 2-3 cawan kot. Lupa betul nak sukat.

Buat ganache ( 130gm dark chocolate compound/cooking chocolate + 1 suduteh butter).  Cairkan sebentar + 1 sudubesarhoney + 1 suduteh peanut butter.

Maaf tau, sebab resepi ni anggaran tau. Tak sangka jadi lah jugak. Next time akan cuba sukat.  Cuma jangan terkurang bahan ganache tu, takut tak lekat elok, tak dapat texture sepatutnya. Tapi asalkan lekat2 sikit pun ok je. Better masukkan bahan kering sikit2, atau kalau kurang lekat, tambah ganache. Tak pun, tuang madu, takut manis pulak. Better tambah ganache lah.


Alaskan loyang dengan baking paper. Tekan2 bagi mampat. Sejukkan few hours dalam fridge. Senang tak payah bakar.


Tadaaaa. Baru keluar fridge. First time buat ni. 


NO BAKE CHOCOLATE GRANOLA
Alhamdulillah ada yang elok dipotong, ada yang pecah berderai sikit. But who cares kan. Kita yang makan. Alhamdulillah. Sedap serius tau. Tak manis. Manisnya dari madu dan bahal asal. Ada masam sikit dari raisins. Healthy tak rasanya? Murah sangat buat sendiri.


Sabtu baru ni, balik brisk walk, teringat ada IKAN SALAI hubby dan kawan2 buat dalam hutan dua bulan lalu. Masak untuk lunch lah. Ikan dalam pinggan, kuahnya dalam mangkuk.



Gigih group hubby ni, diorang memancing dan menyalai ikan dalam hutan di DUNGUN dulu. Aktiviti tiap tahun.


Hubby bawa balik 4 ekor besar2 jugak. Sama2 kongsi katanya. Simpan dalam freezer nak tahan lama.


MASAK LEMAK IKAN SALAI
Santan kotak, bawang besar sikit je  dikisar, asam keping, serai, kunyit, garam, cili api. Cara saya. 


Jumpa TELUR IKAN dalam freezer. Stress nak goreng sebab percik minyak haha. Alaa goreng sambil tutup kuali je. SAMBAL CILI PENYET tu bibik adik yang buatkan, boleh makan dengan apa2, memang sedap. Baik sangat orangnya, sayang nya dah nak balik sebab kurang sihat. 


KEK OREN. Pagi Ahad baru ni.


Hhhmm ni OREN yang tersadai dalam fridge. Tapi still elok. Guna 3 biji, buang kulit.


Malas nak guna mixer. Guna blender je.

BAHAN A (DIKISAR)
3 biji telur ayam
3/4 cawan minyak jagung
3-4 oren, dibuang kulit
1 cawan gula perang
1 suduteh Esen vanila 

BAHAN B (DIAYAK)
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat (1/2 pun tak apa) 

CARA MEMBUAT
1. Satukan BAHAN A yang telah dikisar dalam bekas besar.
2. Ayak BAHAN B. Masukkan bahan ini ke dalam bekas BAHAN A tadi.
3. Gaul adunan sehingga semuanya sebati. Alas loyang dengan baking paper.
4. Bakar pada suhu 170 darjah selama 50 minit atau bergantung pada oven masing-masing.


Sebelum dan selepas dibakar.


Nak tabur almond slice sebelum dibakar, tapi lupa. Macam kosong je kek. Guna hirisan limau yang dibakar dalam oven sebentar. Drizzle lemon juice sikit dengan gula aising.


Makan sikit je, tapau untuk mak, Makcik Temah, jiran baik mak & adik nak balik KL, Ahad baru ni.


Baru2 ni beli ayam kisar RAMLY. Nak stock up filling untuk wraps.

Tumis bawang besar & garlic cincang, masukkan serbuk jintan putih + ketumbar (boleh guna serbuk rempah sup/kurma), garam, lada putih.

Bahagi 2 bahagian filling ni. 

Satu bahagian (seperti di atas) disambung masak + serbuk paprika, oregano, parsley dan apa2 lah yang ada.


Satu bahagian lagi, dicampur dengan kentang rebus yang siap dilecek. Saya suka kentang tak dihancurkan sangat. Untuk filling TAHU BEGEDIL.


TAHU BEGEDIL
Malas nak kerat X. Potong macam peti harta karun je lah. Bakar dalam air fryer. Malas nak goreng.


Ke KERTEH last week, day trip ikut hubby meeting. Lepak rumah kawan, dia hidangkan BUBUR KACANG. Aiihhh teringat2 pulak. Semalam petang buat jugak. Rebus dalam NOXXA HP15 je. Tambah santan, garam & gula Melaka. Yumm.


Yumm lama tak masak BUBUR KACANG.


Buat TELUR DADAR dihiris2. Telur balance celup TAHU BEGEDIL tu.


Makan malam kami, 6.30pm. Campur buah2 yang ada.


Semalam spring clean dapur. Lama tak guna pinggan mangkuk lain yang dibeli. Ok. Tukar set untuk makan hari2. Berdua je pun. Beli online masa PKP dulu, sebab geram tengok design lawa2. Beli sikit2, 3-4 kali jugak. Bukan sekaligus. Antara rembatan waktu PKP. Healing sendiri. Hehe.

Alhamdulillah untuk segalanya.

Take care & stay strong buat kita semua. Moga dipermudah kan semua urusan kita. 

Aamiin Ya Rabbal Aalamiin.

46 comments:

  1. alamak...Rizz x buat lagi tauhu bergedil Dania mintak...kena buat ni...x leh x buat kang moncong anak dara tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat la senang je ☺️☺️

      Delete
  2. wow....ikan salai memang sedap tu...menu lain pun nampak sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan salai, daging salai semua sedap kan.

      Delete
  3. Coklat tu menerujakan sgt2... Nk order sebekas hahaha.. special request :D

    ReplyDelete
  4. Dah la salai ikan.. ikan pulak bukan bishe bishe.. sebarau dgn tengas atau kelah tu hihii.. alhamdulillah rezeki.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungai situ memang banyak ikan kelah, Alhamdulillah memang sedap

      Delete
  5. Banyak tulang ikan salai tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Wak tapi ikan agak besar, jadinya tak lah susah sangat tarik tulang.

      Delete
  6. Food presentation uncle bagi markah penuh!

    ReplyDelete
  7. Wah semua masakan sungguh meneteskan air liur..sedaaap...cukup sehat karena kita sendiri yang masak dan mengunakan bahan"yang baik....saya suka coklat itu..pasti renyah kan 👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, ya kalau masak sendiri, kita boleh control apa yang dicampur dalam masakannya.

      Delete
  8. Tak pernah merasa ikan salai kecuali itik, daging salai tu pernah la. Telur ikan tu feveret tu Mulan. Pandai Mulan bake kek oren dan buat granola tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap tau ikan salai, sama itik salai jugak. Telur ikan goreng garing memang sedap. Kek Oren biasa je, guna blender senang. Granola tu pun campur2 je.

      Delete
  9. Bagi sy Akk ni kategori masak campak² je jadi, terbaiklah Kak 👍
    Bubur kacang tu sedapnya! Cicah biskut 4 segi/crackers perghhh syahduuuu Kak 😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan sendiri hehe campak2 je. Tak sedap pun kena makan 😄😄. Bubur kacang memang sedap kan cicah biskut.

      Delete
  10. Saya setuju dengan uncle for the food presentation

    ReplyDelete
    Replies
    1. ☺️☺️ tq tq. Saja suka2 sorang2.

      Delete
  11. Menu ikannya super nikmat tu
    Tahu, mungkin kalai di kampung saya namanya tahu bakso, atau tahu berontak namanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Ohh tahu berontak juga sedap tapi agak lain.

      Delete
  12. macam2 la Mulan ni masak. buat terliuq betul.

    ReplyDelete
  13. Granola itu saya pernah save resepnya dari salah satu instruktur gym yg saya follow, dia bilang cemilan sehat jika nak coklat. Tapi sampai skr saya blm bulat2 lagi. Padahal mudah yaaa 🤣🤣. Nantilah kalo mood rajin keluar, baru buat 😅

    Setiap lihat resep2 masakan kak Mulan, pastilah terbayang2 rasanya. Kek orange itu saya jadi teringin buat juga. Tapi banyak bahan2 yg tak ada . harus beli dulu. Saya nih bisa dibilang tak pernah baking kue.jd memang tak pernah stok bahan2 macam ragi, baking powder , vanilla etc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya granola senang tapi malas nak buat. Ini pun first time tau Fanny.
      ☺️☺️ Bosan di rumah seorang, kadang baking & memasak untuk puaskan diri.

      Delete
  14. sedap belako menu hari ni. syukur kpd Allah atas rezeki yg dikurniakanNya.

    ReplyDelete
  15. Tampak menarik untuk dicicipi😍bikin perut terasa lapar padahal sedang diet niatnya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, teruskan dietnya ☺️

      Delete
  16. Fuh…rajin macam-macam dimasak.
    Bestnya dapat makan ikan salai buat sendiri, masak pulak lemak cili api. Tentu sedap aromanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak makan kena lah masak. Suka jugak masak ni tapi tengok mood jugak. Ikan salai memang sedap.

      Delete
  17. tu diaaaaaa
    ikan lemak salaiiiiii
    waduhhhh lapar terus niiii

    ReplyDelete
  18. kek oren ni sy membayangkan ia disaluti coklat ganache
    warrghhhh sedapnyaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak semua suka kek oren letak ganache. Sbb nak bagi adik2 dll so tak boleh letak ganache

      Delete
  19. Nampak kek oren air tangan Mulan, teringat pertama kali Kak Amie buat kek oren ketika umur 15 tahun. Waktu itu hari raya. Emak yang bagi resepi. Tak sabar nak makan, baru keluar oven sudah dipotong hehehhee... sebab aromanya sangat menggoda!
    Pinggan mangkuk tu mengingatkan Kak Amie sewaktu makan di Nando's KLIA2 dengan Abang Farid dua minggu lepas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Kak Amie bau kek Oren ni memang semerbak sedap satu rumah.
      Ha ahh kan Nandos pun ada lebih kurang macam tu

      Delete
  20. ikan keli salai masak lemak tu sedapnya...kt umh mertua ni smua xmkn ikan keli kecuali kita je...sedapnya bubur kacang lama tk mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan salai memang sedap kan. Bubur kacang memang favorite kami, tapi tu lah tak rajin buat. Haha.

      Delete
  21. semua pun nampak sedap laaa esp ikan salai dan kek oren!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ☺️☺️☺️☺️ Alhamdulillah

      Delete
  22. semua pun nampak menariks..tambah2 granola tu.mcm nak buat jugak..baca bawah..wah ke oren plak, tahu begedil....semua pun sedapppp. bila la nak rajin ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat lah, Insyaa Allah sampai mood tu nanti.

      Delete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
My email : o-mulan@hotmail.com