Monday, March 30, 2020

HERE & THERE.. DI BULAN MAC..

STAY AT HOME.. STAY SAFE.. STAY SANE..

Jutaan Terima Kasih buat semua frontliners wa imma di bidang apa pun, yang bertungkus lumus di kala Wabak Covid 19 ini.. Pengorbanan kalian amat kami hargai..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


Breakfast hampir tiap pagi selama 9 hari..

Hubby dah dijadualkan ACL pada Isnin, 2/3 awal bulan baru ni.. Sebelum tu dia nak mangadap ayahandanya di Taiping, maka 1/3 kami vroom dari Kerteh ke Taiping.. Petang tu ke KL, esok paginya admitted, petang terus surgery.. Alhamdulillah all smooth.. First time ni jaga suami warded.. Tinggalkan anak solehah dlm jagaan Allah & kawan2 di Kerteh, serta ada yg meneman tidur.


Dia tak selera makan, kita yg habiskan, tak ada hal lah kan.. Kat bawah pun ada jual macam2.. Beli bila perlu je. Kalau ikut tekak mau naik sekilo sehari..


Bawak laptop siap2.. Tu yang dapat update post masa pi Greece December lepas.. Siap jugak semua.. IG je tak update masa duduk hospital.. Kadang malas kadang rajin, tengok isu & mood. 


Tiap pagi dia kena turun for physio.. Time tu selesa sikit nak makan sbb sah2 nurse takkan masuk.. Rasanya 4 hari beli Kuih Bom ni, sedapppp sangat, inti banyak  & sedap..


Isnin 9/3.. Last day.. Saying good bye to the view for 9 days.. Puas wehhh pujuk doctor nak discharge.. One of the reason was Covid ni lah Doc takut tak boleh buat physio which is sangat penting selepas ACL. Ehhhh dont worry Doc, sbb Kerteh ada Physio Center jgk.. Also we miss our anak solehah sangat2, first time tinggal kan dia sorang2 jauh2.. Alhamdulillah Doc lepaskan jugak utk discharge petang 9/3.. Alhamdulillah by 11pm kami sampai rumah.. First time jugak drive solo malam2 the whole journey tapi hubby ada sama.. Alhamdulillah..


Memang rinduuuuu nak masak.. Alhamdulillah bahan ada esok pagi terus buat Lempeng Kelapa & Kari Ikan.. Yummmsss..


Petang tu buat pulak Marble Cake.. Resipi banyak ni internet, semua pun senang & sedap.. Mostly gerenti jadi.. Resipi ni dah campur aduk sbb guna bahan yg ada.. 


Alhahdulillah keluar elok dari Bundt Pan tu..


Edisi menggeledah peti jumpa kurma.. Buat CHOC DATES CAKE ni esok nya tatkala ada kawan nak ziarah.. Klik sini untuk resipi..



Menunggu tetamu petang Ahad.. 

Esoknya 16 Mac, Isnin pagi2 (dah start cuti sekolah) kami ke KL utk follow up surgery pada 2pm.. Lewat petang Perutusan Khas dari Perdana Menteri berkenaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP/RMO) ketika Wabak Covid 19.. Anak soleh di Perak kata semua masih ok di sana.. 

Selasa pagi2 anak soleh call dari Perak kata Uni encourage students balik. So pantas siap, the mother pecut to Perak dgn hubby & anak solehah, utk amik anak soleh sekali dgn anak kawan. Alhamdulillah 5pm sampai Putrajaya.. Shahidah, anak kawan pun dah sampai dari JB nak amik adiknya bawak balik Kerteh.. Hubby kata takpe esok Rabu pagi baru balik Kerteh sbb dia takut wife dia penat nak drive. Tup tap dalam wsapp, IG, FB, TV dah heboh pasal "INTERSTATE TRAVEL BAN".. Apa lagi kemas barang secepat2 nya, 6.30pm kami dah atas jalan lagi.. Pagi kami di PLUS, petang ke malam kami di LPT/LPT2.. Sampai TOL KARAK, baru bagi anak soleh drive sampai lah ke TOL KERTEH baru kami stop solat jan 11pm.. Alhamdulillah smooth, jalan memang clear malam tu..


Breakfast Rabu pagi. NASI KERABU MOKSU GATE 1 PUTRAJAYA (frozen asalnya)

Beli Nasi Kerabu ni pagi Selasa sebelum ke Perak, sebelum pada anak soleh call kata Uni encourage balik, tu yang tak jadi makan, simpan terus semua dalam freezer, bawak balik Kerteh.. Alhamdulillah memang semua masih elok sbb dalam freezer.. Kenyang sampai tengahari..


Mee Japchae ada separuh paket.. Settle untuk dinner..

Kala ini bermula lah cooking challenge di rumah masing2.. Hampir semua rumahtangga dipenuhi anak2 umpama raya.. Memang seronok walaupun penat kadangnya. Bagi yang anak2 tiada bersama, sabar lah & moga mereka sentiasa dalam lindungan Allah.. Foto2 food semua disimpan di sini, buat tatapan/kenangan/rujukan sendiri kemudian hari. Tiada makna selain darinya..


Dalam social media penuh post pasal DALGONA COFFEE.. So kita request je, anak solehah buatkan.. Memang best.. Rupa tak lawa sangat sebab ni versi panas lagipun tak sabar nak minum, terus kacau hehe..


Esoknya belek2 freezer sebelum prep lunch.. Ada frozen Sambal Tempoyak Bilis Petai, panaskan je.. Ada frozen daging rusa, rebus dalam Noxxa HP45 memang lembut sangat. Goreng garam kunyit je..


Daging Rusa Goreng Garam Kunyit


Sambal Tempoyak Bilis Petai


TAHU BERLAUK & CHOC CHIPS
Bila duduk rumah cukup korum ni kan, memang santai seronok lah masing2 nak makan.. Apapun kita habiskan stok dalam peti dulu sebelum stock up lain.. Ada tahu keping, ada tahu telur.. Wajib guna sebelum tukar color & rasa haha.. Dinner kami, kenyang.. So cari je resipi di FB Masak Apa Hari Ni utk buat Tahu Berlauk.. Choc Chips tu anak soleh buat. Dia memang rajin buat cookies tak macam mummy nya..


TAHU BERLAUK


CHOC CHIPS


Lunch, 2 lauk cukup utk ketika wabak ini..


SINGGANG IKAN
Ada Ikan Tenggiri beberapa ketol dalam freezer.. Lengkuas takde takpe. Guna bawang2 & serai je utk masak Singgang..


PERIA GORENG & GARLIC


PIZZA
Ada stok crust ni, letak la apa2 yang ada (capsicum, onion, pepperoni/sausage, sos tomato) + Mozzarella, bikin pizza for dinner..


BBQ & BIASA..


Anak soleh pi TMC beli barang dapur. Hajat nak buat Kari Ikan dgn Bendi.. Dia bawak balik Kacang Botol.. Dia kata rupa macam Bendi. Takpe lah nak ooii.. Kelapa goreng memang ada simpan dalam peti ni.. Kuah Tempoyak tu yang beku.. Bila ada lebih, memang akan bekukan. Boleh guna lagi, letak ikan je, Jimat masa & tenaga. Bagi saya yang malas hehe..


KIMCHI PANCAKE.. Ada kimchi sikit, masing2 tak nak dinner yg berat.. Reispi lempeng je tapi campurkan kimchi yg dicincang2... Makan dgn sambal kicap + cili api..


Bila nak save ayam ikan daging.. Beras Jepun ada lagi. pes Gochujang pun ada. Pes yang ibarat macam Ciliboh utk warga Korea.. Semua bahan mmg ada di rumah.. Anak soleh belikan shitake kering je sebelum ni, stock up..


Breakfast.. Jumpa KAYU KERAMAT dalam freezer. Steam kan aje malas nak goreng semula.. Buat KAYA PANDAN utk cicah. 1/2 kotak santan + 2 telur + 4 sudubesar gula (ikut rasa) + esen pandan + esen hijau.. Masak atas api sederhana.. Biarkan berkepala takpe.. Dah macam Roti Kukus Boat Noodle...


Rice Paper ada dalam gobok.. Salad pun banyak.. Sayur daun ni tak tahan lama so kena habiskan cepat.. Letak dada ayam bakar sbb nak kena limit seafood..

7 comments:

norhidana said...

Mentang2 dah lama tak tayang memasak... geram nengok semua masakab akak, nasib sempat balik keeteh ye kak kalau xstay mana la ye

ray said...

And I'm here drooling over those food haha

nohas said...

berkumpul anak2 di rmh, aktiviti masak2 yg best..rajin anak soleh buat choc chips..mnjadi..ambik bakat maknya..

Azhafizah MN said...

wahh bukak blog pepagi ni lapar tengok semua sedap sedap ni. Meriah rumah sekarang ramai dan meriah jugak lauk pauk. hikmahnya dapat berkumpul satu family kan

Fida Z Ein said...

Vietnam Chicken Spring macam best ja kalau dapat rasa....

Scdha Sein (SS) said...

Telan liur jek nih... He He He...

m.u.l.a.n said...

Dana: Tu la Alhamdulillah sempat balik. Dah semua ada rumah maka nya prep makan ken alebih dari biasa hehe

Ray: Mai laaa

Nohas: Seronok dpt masak & makan sama2.. Heeee anak soleh tu mmg suka buat kukis

Fizah: Tgk bahan apa yg ada, buat apa yg diorg suka hehe

Fida: Buat la senang je..

SS: Hmm masak makan masak makan je ni.. Haha