Sunday, May 20, 2018

CUTI-CUTI MALAYSIA LEPAS PILIHANRAYA..

Seriously lama betul tak meronda kotaraya.. Khamis 10/5 setelah malam sebelumnya diumumkan cuti selama 2 hari maka pagi itu seawalnya kami bersiap menuju ke kota.. 



Terus ke JALAN TAR.. Waahh cantiknya dicat berbagai warna.. Misi meronda mcm pelancung juga mencari baju melayu.. Hahaaa..


Kami park kereta di Sogo.. Alhamdulillah suasana biasa yg meriah..


Waaahhh MASJID INDIA..


Walau siapa pun memerintah, doa kami sbg rakyat agar Malaysia kekal aman damai dgn rakyat berbilang kaum & agama.. 


SEMUA HOUSE... Antara pusat membeli belah semenjak muda remaja..


Waahhhh JAKEL MALL.. Nak masuk tapi dah malas walaupun belum jumpa baju melayu the 2 jejaka dalam kelorga kami ni.. 


Just nice lah waktu lunch perut dah bergetar... Nasi Kandar & Cheese Nan.. Omma & amoy punya..


Nasi Beriyani the king punya..


MOON'S KITCHEN, PUTRA HEIGHTS.. Malam nya kami dinner dgn Pak Mertua, SIL & her children. My biras still working.. Food was good..


Esoknya Jumaat 11/5 kami ke STARLING, PJ.. Hhmm kalau bab buku (esp yg murah2), the father memang kurang kedekutnya.. Rumah sarat dgn buku.. Dah give away pun bertambah2 lagi.. Maknya fobia sbb kena pindah 2 kali dalam masa 13 bulan.. Buku2 ni sgt memberatkan & membanyakkan barang dalam treler.. 


Was terkejut dgn the white shirt guy. Sebiji tak tumpah mcm Tan Sri Elyas Omar.. Al Fatihah.. Baru beberapa hari dikhabarkan meninggal dunia.. Moga rohnya dicucuri Rahmat & ditempatkan bersama mereka yg beriman.. 


Hhmm terjebak jugak.. Mau taknya dgn pelbagai rupa warna buku2 resipi penuh banyak meja..


Sungguh kreatif penerbit2 buku kan.. Saling tak tumpah macam cokelat yg betul..


One full box selamat dibawak pulang.. Lepas hubby solat Jumaat kami terus pulang ke Kerteh.. 


Alhamdulillah berjaya pujuk mak datang Kerteh.. My sista #3 dah sound nak balik Kuantan dgn bibik sista #2 sbb weekend cuti lama kan.. Mintak dia pujuk mak, bawak datang Kerteh.. Alhamdulillah mak nak ikut.. Dinner di MEE KAWAH JELIGHO, Kerteh.. Macam2 ada.. Sup Belut, Ikan Bakar, Sate dll..


Rabu 12/5 kami ke Dungun.. Bawak mak, adik & Fitri makan MEE CHAMPA (PHO VIETNAM) tu.. Sedaaapppp... Betul la bak kata akak belakang rumah, asal weekend je memang sarat penuh.. Alhamdulillah kami datang awal maka ada lah very few meja kosong..


Sila cuba.. Facing Laut China Selatan, berdekatan ITM DUNGUN..


Subhanallah cantik cuaca..


Masih meriah dgn bendera.. PAS berjaya menawan kembali Terengganu. Semoga barisan pemimpin yg baru akan memerintah & memakmurkan negeri ini dgn jaya & saksama..


Bye bye Dungun... Off to KUALA TERENGGANU..


Waaahhhh dah cantik.. Bas & PASAR PAYANG yg colorful..


Songket.. Cantik semuanya..


Batik Sutera.. Antara kebanggaan Malaysia..


Baju siap kaftan dll pun ada.. My sista komplen dgn mak.. Katanya "bukan Along yg bawak kita tapi kita yg bawak dia.. Semua tempat tak tau..!" Ya lah nama je duduk Kerteh, Terengganu.. Bukan tiap bulan pun ke Pasar Payang atau ke Kuala Terengganu.. Hahaaa.. 


Org Kolumpo shopping sakan kat bahagian bawah Pasar.. Orang Kerteh tumpang sekaki yeaahhh..


Semua nak..


Bibik my sista #2 siap ada list lagi.. Seronok kemain..


Ok time to go.. Sempat lalu CHINATOWN, KUALA TERENGGANU..


Memandangkan Malaysia dapat cuti umum 2 hari, memang tak pelik la kalau semua tempat ni tak sesak dgn pengunjung.. Suasana Raya pun ada terasa,,


Petangnya sebelum ke PASAR MALAM KG BARU, bawak depa pi KUALA KERTIH.. Berwajah baru dah tak macam dulu..


Sunset yg awesome.. 


Cantik... Bila sungai & laut bersua, jadilah kuala.. Kan..?


Dah ada swing gitu.. Taebakkk...


Sesudahnya menuju ke PASAR MALAM.. 


Tertinggal kisah bersejarah Rabu tanggal 9/5.. Sewaktu beratur untuk mengundi, ternampak my secondary school friend Doktor Pakar ni beratur sorang2.. Tak berani nak dekat awal2 sbb dia dah dekat giliran mengundi, dgn polis, takut kena halau sbb surely riuh sekampung nanti.. Hahaa..


Berjumpa setelah selesai semuanya.. Sampai hari ni 20/5, ink mengundi masih ada pada kuku ni.. Hitam jadinya.. Teruskan berdoa.. Moga Malaysia kekal aman damai, rakyat saling sayang menyayangi tak kira ugama & bangsa.. Moga PM dgn barisan kabinet yg baru terus berusaha memakmurkan negara tanpa ada sengketa...

9 comments:

Azian Elias said...

akak pun dah lama sangat2 tak ke KL..
esp area yang awak pegi lah.
nampak dah makin cantik ye..

Acik Erna said...

Lama dah tak pi pasar payang.dulu setahun 2 kali gak pergi walapun jauh n9 dan k.terengganu

aizamia 3 said...

Subhanallah cantik suasana dekat sana.. ;)

nohas said...

rambang mata tengok kain2 sutera di pasar payang...aman damainya di tepi laut..

Eita Pengedar Vivix Shaklee said...

lama tak jalan-jalan KL rindu pulak

Hans Hanis said...

wah
sakan jalan-jalan nih
hehehe

Siti Yang Menaip said...

duduk trenggganu dua bulan tapi tak sempat meronda ke macam2 tempat pun.. tapi makan ict sempat hehe..

aprilia said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

m.u.l.a.n said...

Kak Yan: Mmg makin cantik area Jalan TAR ni

Acik: Lama jgk tak pergi sebenarnya walaupun duduk Kerteh je

Aiza: Subhanallah mmg cantik

Nohas: Mmg cantik kan sutera corak batik. Nasib dah ada baju raya xde la rembat haha

Eita: Msia mmg cantik kan semua pelusuk nya esp tempat yg bersih la :)

Hans: Rembat peluang cuti pilihanraya hehe

Siti: Ohhhh ICT mmg wajib kan

Aprilia: Tqsm