Monday, October 31, 2022

CUTI JJCM KE UTARA..

September lalu, Alhamdulillah sempat kami sekeluarga drive JJCM ke utara. 


Ada kawan recommend, NIPAH KLASIK di Simpang Empat, Perlis.


Cafe dalam kawasan paya (rasanya kot) di kelilingi pokok2 nipah memang syok.


Jambatan yang menghubungkan ke tempat makan.


Memang nature sangat, best.


MEE REBUS, paling sedap yang pernah saya makan. Alhamdulillah. Yang lain pun sedap.


Next to OCEAN GLOW. Berhampiran Jeti Kuala Perlis. Biar pun cuaca mendung tapi syok.


Lepak seketika.


Then ke NORTHERNMOST COASTLINE. Paling utara.


Dekat Thailand dah. Kalau bawak pasport, mau masuk sana kot.


Lawa pulak pokok ni.


Tapak papantanda NORTHERNMOST COASTLINE yang dah hilang akibat ribut.


Serene.


EMPANGAN TIMAH TASOH


Ada boat cruise tapi masa tak cukup. Kalau cuaca terang mesti lagi cantik tapi mendung macam ni memang sejuk. Bak kata anak2 soleh, macam kat oversea.


Sejarah.


Jumpa lagi.


Asalnya nak check in di Kedah, tapi terasa nak jalan2 Penang. Alhamdulillah dapat booking hotel di Butterworth. Dekat pulak dengan NASI KANDAR BAWAH POKOK KETAPANG. Apa lagi kita.


Stroll malam2.


Esoknya sesudah Subuh sepie, drive ke pulau. 


Daddy nya dah pesan, bawak sports attire. Hiking kita ke TAMAN BANDARAYA. 


Alhamdulillah.


Tak sangka jauh jugak naik.


Subhanallah.


Lepak sat sebelum turun.


Memang syok. Anak2 dah besar, nak suruh posing bergambar memang lah ke laut maka snap je lah mana dapat haha.


Lepas check out, nak balik Taiping tapi akak ipar ke Kelantan. So kita jalan2 KUALA KANGSAR.


Tengok aje nya.


Istana lama.


Dah takde orang kat Taiping, kami check in kat Ipoh. Sebelum check in, jalan2 TASIK CERMIN IPOH.


Hujan lebat maka nya tak dapat ke luar sana, staff tak bagi. Atas sebab keselamatan.


Kalau cuaca terang memang cantik tapi macam ni pun cantik, sejuk.


Masing2 menunggu hujan reda. Tapi kami balik dulu.


Early dinner. JOM DIM SUM. Sedap sangat.


Esok pagi selepas check out pagi2 kami breakfast di NEW HOLLY WOOD IPOH. Datang lah sebelum 7.30 pagi, sebab lepas tu panjang beraturnya. Kalau weekend atau cuti umum. Hari biasa maybe tak ramai. Alhamdulillah smooth semua. Seronok..!!!

3 comments:

Azhafizah MN said...

Bestnya ke Utara, banyak tempat menarik yang popular. Timah Tasoh tu kalau dapat berkemah pun best.

nohas said...

bestnya JJCM, nice view from puncak @ tmn bandaraya...oo..singgah kuale..

Mulan said...

Azhafizah: Seronok, walaupun hujan tapi memang seronok.

Nohas: View kat puncak memang awesome Subhanallah

:: POPULAR POSTS ::