Wednesday, July 08, 2020

LEMPUK DURIAN & MACAM-MACAM LAGI..

Sekembalinya ke rumah, check freezer tengok apa yang dah tiada.. 

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Moga sihat ceria gembira semuanya..


Sebelum ke KL 2 minggu lepas, restock apa yang dah tiada dalam peti utk anak2 soleh & daddy nya nanti.. Seronok masak macam nak raya lagi.. Chicken Filling tu untuk Fajitas atau Enchiladas atau Quesadilla pandai2 lah diorang guna tambah salad dll.. Kadang guna seasoning yang jual di hypermart/market atau kadang rajin, masak from scratch..


RESIPI KIMCHI (www.bidadari.my)

Bahan-bahan :
Sebatang lobak merah,
½ batang lobak putih,
Seikat daun bawang,
(Potong bahan di atas dalam 2 cm)
Kobis cina,
(Rendam dalam air garam selama 2 jam, basuh 3x dan toskan)
Sepeket serbuk cili 125gm
2 sudu gula,
5 sudu sos ikan.

Bahan Blend :
1 labu bawang putih,
Bawang besar,
Halia,
½ biji buah lai (saya guna apple merah)

Cara Menyediakan Kimchi :
Rendam kobis dengan 1/4 cawan garam selama 2 jam.
Mula-mula dalam besen besar, masukkan bahan yang diblender bersama sepeket serbuk cili (boleh kurangkan bagi yang tidak suka pedas).
Kemudian masukkan 2 sudu besar gula dan 5 sudu besar sos ikan dan gaul sebati. Tidak perlu tambah garam sebab sos ikan sudah masin dan kobis sudah direndam dengan garam.
Bila sudah sebati, masukkan lobak merah, lobak putih dan daun bawang yang sudah dipotong dalam 2 cm.
Gaul lagi bagi sebati.
Akhir sekali, masukkan kobis yang telah ditoskan.
Gaul lagi bagi sebati dan jadilah kimchi.
Simpan dalam bekas bertutup tapi jangan penuh sangat sebab kimchi akan keluarkan gas bila diperam dikuatirkan nanti terpelanting penutupnya.
Kalau mahu cepat masam boleh peramkan kimchi dalam suhu bilik selama 2-3 hari.
Selepas itu boleh masukkan dalam peti ais untuk tahan lama atau simpan terus dalam peti ais pun boleh.

RESIPI CHICKEN FILLING/TACO  (cookingclassy.com)

Ingredients:

1 Tbsp olive oil
1 lb lean ground beef
Salt and freshly ground black pepper
2 tsp minced garlic
2 1/2 tsp chili powder*
1 tsp ground cumin
1/2 tsp onion powder
1/2 cup tomato sauce
1/3 cup low-sodium chicken broth

Instructions:

Heat 1 Tbsp olive oil in a 12-inch non-stick skillet over medium-high heat. Add beef in large chunks to skillet spacing apart. Season with salt and pepper. 
Let brown on bottom, about 3 minutes then flip, break up beef and continue to cook until almost cooked through, about 2 minutes.
Add garlic, chili powder, cumin, onion powder and continue to cook until beef is just cooked through, about 1 minute.
Pour in chicken broth and tomato sauce. Simmer over medium-low heat until sauce has reduced and thickened, about 3 - 5 minutes.


Borak2 dgn hubby, tersebut pasal LEMPUK DURIAN & PERIUK TEMBAGA yang mak bagi sebelum PKP.. Mak tak larat nak guna, berat nak basuh.. Periuk ni lah yang kami guna untuk kacau jem nenas untuk tart, kacau wajik, kacau lempuk dll masa dulu2.. Gigih hubby mencari.duriannya. Berhempas pulas dengan anak soleh mengacau Lempuk.. Resipi kami hanya durian & gula melaka.


Main agak2 je gula melaka tu. 3 cawan isi durian + 1 cawan gula melaka atau boleh kurang/lebihkan..


Bermula lah episod mengacau..


Lenguh tau walau tak banyak mana..


Tinggal banyak ni je haha..


Sikit je dapat & sedap sangat..


Am blessed dengan anak2 soleh yang sangat responsible & reliable, manage rumah dengan baiknya.. Setibanya di rumah, anak2 soleh siap present Chocolate Cake yang diorang buat sendiri from scratch.. Memandu sendirian dari KL ke Kuantan Sabtu, 20 June lepas, hati sayu mengenang umur & diri yang makin usang, sudah pun mencecah setengah abad.. Moga terus bertambah teguh iman & amal.. "Quinquagenarian", quite a quiet one sebab tiada notification birthday di FB.


Siap layered & ada frosting tu.. Mummy pun tak serajin tu.. Kudos my babies, anak2 soleh solehah.. Thank you so much from the bottom of my heart.. Love you both till Jannah. 

11 comments:

  1. Happy belated birthday..

    ReplyDelete
  2. Sedap tu lempuk durian
    makan sama roti

    ReplyDelete
  3. Happy Belated birthday kak... moga di beri kesihatan yang baik, dipanjang kan usia dan happy selalu

    sedapnya lempok durian tu, dan pelbagai lagi lah semua bahan yg akak masak sendiri siap2 untuk askar di rumah.

    ReplyDelete
  4. Happy Belated Birthday kak.
    Semoga sentiasa dalam rahmat & kasih Allah

    ReplyDelete
  5. Bolognaise sauce selalu ada di freezer saya for emergency meal. Just boil pasta and presto .. macam Maggi Mee - dua minit untuk masak!!

    ReplyDelete
  6. Nohas: Tq tq :)

    Warisan Petani: Ya betul lempuk durian mmg sedappp kan

    Dana: Tq tq.. Doa sama utk Dana jgk. Kann lempuk mmg sedap. Lauk pauk tambahan utk askar diraja kt rumah kala mak takde haha..

    Darling Pya: Tq tq.. Doa sama utk Pya jgk

    Kestrel: Betul sbb Bolognaise sauce boleh buat macam2, makan dengan spaghetti, quesadilla, lasagna, pizza topping and banyak lagi kan

    ReplyDelete
  7. Bolognaise sauce is always in my freezer!!

    ReplyDelete
  8. lama betul sy x mkn lempuk

    ReplyDelete
  9. aaa: Thank you

    Kestrel: Same here hehe

    Anies: Sedapppp kan

    ReplyDelete
  10. arwah ayah saya sangat suka lempuk durian..
    saya suka durian tapi bila da jadi lempuk kenot go..

    ReplyDelete
  11. Siti: Hehe sedaapppp tau lempuk..

    ReplyDelete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
My email : o-mulan@hotmail.com