Sunday, August 05, 2018

DAY 12 (Part 2) - BOLZANO & RENON, ITALY

 Sambung journey 20/12/2017..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


Source : Google Map
Hingga ketika ini, jauhnya perjalanan kami adalah seperti peta di atas.. 


Setelah agak puas di Bolzano, kami drive balik ke Apartment. Jam sudah 2.30pm, Maghrib 4.30pm.. Terpaksa cepatkan sightseeing.. Musim sejuk begini payah sikit nak solat di luar.. Lagipun sbb tak jauh mana, kami plan balik terus ke apartment..


Menyusuri jalan2 di bandar Bolzano..


Subhanallah mmg cantik


Ada  yg mahal, ada jugak yg murah


Suka belek2 semua di sini


Dah dapat apa yg perlu



Renon ni mmg di kelilingi dgn DOLOMITES yg sangat awesome..


THE DOLOMITES

The Dolomites are a mountain range located in northeastern Italy. They form a part of the Southern Limestone Alps and extend from the River Adige in the west to the Piave Valley in the east. The northern and southern borders are defined by the Puster Valley and the Sugana Valley (Italian: Valsugana). The Dolomites are nearly equally shared between the provinces of Belluno, South Tyrol and Trentino. (WIKIPEDIA)


Alhamdulillah cuaca pun awesome..


Subhanallah...


The site of the Dolomites comprises a mountain range in the northern Italian Alps, numbering 18 peaks which rise to above 3,000 metres and cover 141,903 ha. It features some of the most beautiful mountain landscapes anywhere, with vertical walls, sheer cliffs and a high density of narrow, deep and long valleys. A serial property of nine areas that present a diversity of spectacular landscapes of international significance for geomorphology marked by steeples, pinnacles and rock walls, the site also contains glacial landforms and karst systems. It is characterized by dynamic processes with frequent landslides, floods and avalanches. The property also features one of the best examples of the preservation of Mesozoic carbonate platform systems, with fossil records. (WEBSITE UNESCO)


Tengok la bila kesejukan, semua tak nak keluar kereta tapi nak stop utk snap photo..


Beautiful..


Amazing...



Enjoying the view biarpun kesejukan..


Cantik


One for the album..


Tak nak lepaskan peluang..



Rasa tak nak balik..


Time to go..


Snap dari dalam kereta je, mintak hubby drive pelan2..






ARENA RITTEN.. Pusat Sukan di sini..


Pernah menganjurkan sukan bertaraf antarabangsa seperti Ice Hockey rasanya..



Parking lot grocery shop.. Oh look at the view.. 


Subhanallah...


Kedai tutup... Kita jalan dulu..


Dolomites, everywhere..


Lunch break punya lah lama.. 12.30 - 3pm.. 


Tunggu aje la nanti malas nak keluar dah...


Ok got our things and balik apartment..


Sejuk pun, bersukan masih tetap diteruskan..


Love the town..


Nampak ni.. Jangan buat2 tak nampak..


Tak ada pulak di beri sponge atau berus di dapur.. So kita perenyuk2 2-3 paket kosong maggi ni pastu ikat dgn getah.. Dapat lah ganti berus boleh scrub sink yg kurang bersih lepas guna berkali2 tu.. Alhamdulillah datang nya ilham..


View petang sebelum Maghrib..


Hello neighbor.. 


Stok makanan yg masih ada..


Sucuk yg baru dibeli di Bolzano..


Kosovo pun Kosova lah sbb takde yg Turki punya..


Tumis bawang besar, masukkan sos tomato, hirisan Sucuk & lada hitam atau apa2 dry spice/herbs.. Dah hampir masak, pecah telur sebiji2..


Tadaaaaa sudah siap.. Makan dgn roti aje mmg sedap Sucuk ni.. Alhamdulillah smooth semuanya utk hari ke 12 ni...

9 comments:

dear anies said...

sukanya view mcm ni.. mcm poskad cantikkk👍👍

Baby Breath said...

cantiknya. seronoknya kalau dapat berjalan jauh. by the way, saya first time datang sini dan terus follow sini sebab suka dengan cara awak menulis. kalau sudi meh lah singgah blog saya hehe. saya followers ke 357

nohas said...

cantik view gunung-ganang..

Pa'an Healers said...

Peh...kaki travel...

Done follow
https://paanhealersblog.blogspot.com/?m=1

hidayahrodhi said...

Kwn sy hiking and wall climbing dkt Dolomites summer last year, view dia cun sngt2 dkt area atas tu.

wahida said...

cantiknya kakkkkk...bertuah akak dapat jejak kaki mcm2 negara...
bestnya dpt masuk kedai dorang ni kan kak..kalau saya pun, mahu 4 5 jam dlm kedai je...ye lah...brg2 depa kan lain dgn kita punya...hehe...

m.u.l.a.n said...

Anies: Mmg cantik, mmg mcm poskad

Aisyah Elsa: Thanks singgah sini.. Nanti saya bw ya

Nohas: Subhanallah mmg cantik

Pa an Healers: Thanks singgah nanti saya visit ya

Hidayah: Wooaahh masa summer mesti lagi cantik

Wahida: Mmg ralit la tgk brg diorg..

Azian Elias said...

akak malas lah nak comment..sebab syok tgk gambar2 je.

m.u.l.a.n said...

Kak Yan: Subhanallah mmg cantik sgt kan