Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
Minggu lepas. Lama betul tak masak pasta. Jumpa spaghetti siap rebus dalam freezer. Maybe rebus buat Laksa tapi tak habis. Entri masak masak je lah. Suka masak tapi shortcut lah.
Butter, garlic cincang, udang, shitake mushroom. Lebur semua dalam periuk.
Masukkan spaghetti, oregano.
AGLIO OLIO
Drizzle minyak zaitun, chili flakes & parmesan cheese. Jumpa pitted olives dalam fridge. Yumm, Alhamdulillah. Ada leftovers, masuk fridge dulu. Esok nya nak recycle.
Hubby WFH. Lunch.
Asam pedas lagi. Guna sambal tumis kosong instant TIKTOK DAPUR PAK AMIR + tomato dikisar dengan air, bunga kantan, daun kesum, sambal belacan (sebab tiada belacan).
Tambah kacang bendi. Alhamdulillah yumm.
Tambah telur dadar + sambal geprek/penyet apa entah hubby beli.
Ada leftovers aglio olio kan semalamnya.
Butter, garlic cincang, ayam didadu, shitake mushroom. Lebur semua dalam periuk/kuali.
Masukkan susu segar.
Masukkan aglio olio leftovers semalam. Tambah susu dan oregano. Kalau tak cukup masin, tambah lah garam ke, mushroom seasoning ke. Yang ni dah cukup.
SPAGHETTI CARBONARA UDANG AYAM
Terdetik nak buat, lepas tengok cooking program di TV. Rupanya carbonara ni tak guna cheese atau susu. Hanya kuning telur. Tapi bila gugel, macam2 versi juga origin nya. Kita masak dan makan je lah ikut cara kita suka, kan. Don't pening2 pikir.
KUETIAW TELUR MATA. Breakfast pagi semalam.
Alhamdulillah tudung kaca saiz 16cm sampai. Senang nak tutup non stick pan saiz 16cm ni. Molek jelita je sebab sama saiz. Tak lah tersenget2 kadang hampir jatuh sebab guna tudung yang besar 18cm.
Panaskan non stick pan, api sederhana. Gris pan dengan minyak. Letak telur. Basahkan penutup pan (bahagian dalam) di bawah air paip. Tudung kan pan tu. Api kecilkan.
Kalau tak nak egg white fully cooked pun tak apa. Make sure masa pecahkan telur, yang kuning tu tak terburai lah. Baru lah jelita anggun kuning nya.
Kuetiaw tu tak cukup actually. Portion untuk the boys je, apak & anak soleh. So mummy buat jugak telur mata. Buat sandwich makan dengan sos keropok. Forever favorite sandwich ni. Tak tau bila start buat sandwich telur mata & sos keropok ni. Lebih 15 tahun dah buat ni. Alhamdulillah sedap tau.
TEMOSA (KARIPAP IKAN). Breakfast pagi tadi. Favorite kami, kawan mak buat. Special order je ni.
Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan.
Take care ya, sihat ceria dan senyum selalu.
First time nampak TEMOSA - karipap ikan. Belum pernah makan. Tentu sedap ni.
ReplyDeleteAsam pedas memang tak pernah jemu untuk dinikmati.
Uishhhh masakan Mulan semua....Nasib baik dah heavy breakfast dah. Saya suka cendawan shitake walaupun ada orang tak suka sebab bau dia kuat. Eh cantik la kejadian telur tu.
ReplyDeleteSedap nya tengok spageti sentiasa jadi kegemaran dana, lamanya tak makan temosa kak. Dulu ada kawan jual, kalau dia balik kampung dana kirim skrg dia dh pindah.
ReplyDeletebesar betul kepala ikan tuuuu...
ReplyDeletepenuh seperiuk ;-)
ada sorg mat saleh tu dia ajar sy, carbonara guna susu fresh milk. so smpi skrg kalau buat sy guna resepi tu. sedap laa juga bagi tekak sy melayu sy ni hahaha
ReplyDeleteSedap semuanya tu...Temosa tu buat SA teringin...SA ni dah xde idea nak masak apa...SA dah kurang makan nasi...malam x makan...so pagi kena la buat menu berat
ReplyDeletePasta tu my fav laaa. Suka tgk mulan rajin masak macam2
ReplyDeletesedap2 smua menu...tk lunch lg lapar tgk gmbr makanan...pasta carbonara fav anak
ReplyDeletekalo saya makan tu pasti masak belum tentu...temosa tu x pernah rasa...
ReplyDeleteSaya hari ni masak spagetti carbonara. Guna yang dalam tin je, tak ada fresh milk. Baru tahu yang temosa itu adalah karipap ikan. Saya pun kadang buat juga sandwich telur mata tu, cuma tak letak sos keropok. Memang ringkas dan kenyang. π
ReplyDelete