Thursday, March 06, 2025

YANG LAMA TAK BUAT.



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Moga amal ibadah kita diterima Allah swt di bulan Ramadhan ini.


Kuetiaw Cantonese Style. 
Asalnya nak buat Kuetiaw Tomyam. Kemudian tukar nak buat Char Kuetiaw, pun tak jadi. 

Bawang putih cincang, ayam, udang, shiitake mushroom, carrot, oyster sauce, minyak bijan, lada putih, sos ikan few drops, tepung jagung + air untuk pekatkan, last2 tu sebelum angkat, pecahkan  telur dan kacau2. Tabur daun sup cincang. Cara saya.


Kuetiaw Cantonese Style, Soya Cincau, Tahu Begedil, 
Pengat (Bubur) Keledek + Cha Cha.

Pergi kedai runcit, macam biasa list dah ada, tapi termesti ada extra extra beliannya. 2-3 je sebab terjumpa. Jumpa Cincau, so kena lah beli soya. Baru ngam kan.


Jumpa juga bubur caca dan keledek agak elok. Alhamdulillah. Sebelum ni terbeli yang buruk di dalam. Maka terjadi lah Bubur Keledek Cha Cha. Lama betul tak buat.


Pelakon utama di dapur. Tadi beli 10 terus. Sekali masak untuk 2-3 orang, senang kan. Sekali guna.


Bubur Cha Cha siap direbus. 


Keledek sedang direbus.


Jumpa tahu goreng bulat yang besar2 sikit. Minced chicken Ramly ada dalam freezer. Rebus kentang, tumis bawang besar cincang dan masak kering minced chicken + serbuk ketumbar & jintan. Tambah garam, lada putih, bawang goreng dan daun sup cincang. Nak cepat, ayam dan kentang tak dilecek halus tapi saya suka rasa berketul2 sikit. Ada balance adunan ni, simpan dalam freezer boleh buat Begedil biasa, makan dengan Soto dll. 


 Tahu bulat goreng tu dipotong 1/2. Senang bite size je. Sumbatkan adunan ayam + kentang. Celup dalam telur yang dipukul. Bakar sebentar dalam air fryer. Senang tak perlu jaga seperti kalau digoreng. Set masa, nanti stop sendiri. 180'C dalam 10-15 minit.

Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan. Take care dan senyum selalu.
>>>> Selamat Berpuasa <<<<

6 comments:

  1. Pelakon utama tu susah nak cari sekarang...harga pun mahal..demand betul dia sekarang...

    ReplyDelete
  2. Macam2 kejadian di dapur yang semuanya sedap2.

    ReplyDelete
  3. Mahal skrg pelakon utama tu sejak dah glamour ni .. awal² dulu 1-1.05 je dekat sini, now dah 1.70-1.85. Baik beli yg kotak besar sikit tu, baru 3.00 camtu
    Lama tak makan bubut chacha

    ReplyDelete
  4. sedap betul nie...berbuka makan nie sikit, tu sikit, dah kenyang

    ReplyDelete
  5. Terliur kue teow tuuuu...selamat beriftar utk 5 rmdn.lg 4 jam setengah

    ReplyDelete
  6. macam2 menu nya.. seronok tengok..

    ReplyDelete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
Email : o-mulan@hotmail.com