Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
Teruslah berdoa buat saudara kita di G@Z@ dan negara2 Islam lain, yang dalam kesulitan.
Dinner semalam. Gelap pun, gelap lah. Anak soleh pernah sebut Fish n Chips, bila ditanya apa lagi menu guna ikan. Hhmm kena goreng, mak nya lemau kalau menggoreng ni. Malas lap dapur. Teruk kan.
Baru perasan kentang pun dah lama tak guna. Potong dadu besar2, gaul2 manja dengan minyak zaitun, garam, chili flakes, oregano. Masuk air fryer.
Guna ikan bahagian ekor. Ambil isi, tulang disimpan dalam freezer boleh buat sup nanti. Gaul dengan garam, lada hitam, serbuk cili, oregano atau apa2 lah yang suka.
Lupa snap foto adunan celup tepung tu. Agak2 je 3 sudu besar tepung gandum, 1 1/2 sudu besar tepung jagung, garam, 1 sudu teh baking powder, secubit baking soda, air secukup nya. Kalau ada air soda pun ok, ganti kan wine/beer yang omputih guna. Patut try letak apple cider vinegar sebab ada, lupa pulak, next time lah.
Foto awal tadi lupa letak lemon haha. Bowl/basket kayu untuk proofing roti sourdough tu beli masa PKP, konon nya nak belajar buat roti sourdough online. Once upon a time lah. Ehh hilang ke laut hasrat tu. Tak apa, moga ada sinar semangat nak belajar nanti. Maka, kita guna lah semalam, letak baking paper corak tu, susun lah semua nya. Ala2 cafe gitu. Ikan tu gelap sikit, spesis kedekut minyak masa goreng. Terbenam rapat dengan dasar kuali, eh kita guna non stick pot. Sebab lebih dalam, kurang percik. Memang bukan deep fry. Sabar lah ikan. Alhamdulillah masak elok.
Breakfast pagi tadi. Rindu lama tak masak Kuetiaw Goreng.
Seronok bila siap masak, family makan, happy cara saya. Kita kena usaha. Usaha happy kan diri. Apalagi duduk rumah sorang2 diri, siang hari. Sunyi. Apa pun semua dengan izin Allah. Suka masak tapi tak rajin. Tahun 1997 dulu2 di Vietnam susah dapat makanan halal. Restoran Melayu yang halal pun harga super duper mahal. Alhamdulillah rezeki dapat kawan2 pandai masak, juga melangut tengok program memasak di TV macam Travel & Living, ada Martin Yan, Chef Wan dll, gigih belajar. Juga bila dapat tumpang laptop hubby, gugel resepi, dapat lah tengok blog2 tersohor antara nya seperti blog CHEF HANIELIZA, DARI DAPUR MAKLANG, MAMAFAMI, SALAM 2 BENUA, MAT GEBU - DAPUR TANPA SEMPADAN dll. Dah la share resepi, presentation pun cantik. Ter-INSPIRASI. Hingga kini. Blog ni pun bermula dari situ lah.
Esok 1 Muharam. Doa terbaik buat kita semua, dunia dan akhirat.
Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan. Take care, ceria dan senyum selalu.
Selamat menyambut awal muharam kak, sedap plak nampak menu akak tu...cuti 3 hari ni kemana kak...SA Sabtu balik JB kejap...balik hari je kot...banyak benda nak kena settle ni...
ReplyDeleteBetul, happy cara kita. Bila kita masak dan anak-anak kenyang, kita berganda-ganda rasa happy dan puas. Sedapnya, homemade fish and chips. 😋
ReplyDeleteCantik plating tu macam kat kedai dah.
ReplyDeleteAlhamdulillah...sedap tu nampak..
ReplyDeleteSalam awal Muharram buat akak juga..semoga diberkati hidup kita dunia akhirat..aamin
Selamat tahun baru Islam... 1 Muharram... 😊
ReplyDeleteSalam maal hijrah
ReplyDeleteNampak sedap semuanya
Geram tengok telur mata tu, sempurna gediknya hihi...
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah Kak ✨
Memang bencinta nak goreng ikan. Dia punya percik-percik minyak halus tu jenuh juga nak lap lepas masak. Tapi okay lagi bebanding masak sambal tumis tu. Dia pun percik lagi jauh perginya. hihi..
ReplyDeleteSenang masuk air fryer dan tunggu masak je.
Masa PKP macam-macam project kita buat supaya tak bosan di rumah. Habis PKP, lansung mood rajin pun hilang dari radar. Hidangan dah makan makan dekat Cafe dah.
Tengok kuetiau goreng, saya pun dah lama tak masak kuetiau goreng. Rindu kadang masakan sendiri.
Samalah, suka masak tapi tak rajin kalau cuaca panas. Kalau sejuk sikit tu, best lah sikit duduk dapur.
Untung masa lalu belajar masak, sekarang dah level-level resto mewah ni. Saya pun terinspirasi juga dengan presentation yang cantik-cantik. Yang baik kita ikut.
Selamat tahun baru.