Thursday, October 17, 2024

LEMPENG PISANG CRAVING CHOCOLATE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Doa buat Palestine, Lebanon dan negara2 Islam yang lain.
Doa juga buat semua yang terkesan dengan banjir di Kedah, Perak, Perlis, Pahang dll nya. Semoga dipermudah kan semua urusan.


TAHU BEGEDIL SEPARUH
Filling yang frozen ada lagi. Petang semalam, buat sikit untuk hubby. Dia dah pesan, petang untuk early dinner tak mau makan yang berat. Nak yang ringan2. Tahu tu potong separuh. So jadi open concept gitu hehe. 


Yang dalam mangkuk tu, ada leftover telur untuk celup & filling Tahu Begedil. Tahunya dah habis. Gris kan mangkuk, letak telur, tabur filling. Masuk microwave 1 minit. 


Petang semalam jugak, craving chocolate. Mengidam sungguh tak tau kenapa. 


Alhamdulillah ada overripe PISANG dalam freezer. Lenyek2 + 1 telur + 2 sudubesar tepung. Jadikan pancake. 


LEMPENG PISANG BANYAK CHOCOLATE 

Buat ganache sikit sebab CHOCOLATE SAUCE dah habis. Tabur segala chocolate chips dll yang ada. Alhamdulillah settle craving nya.


Dinner kami.


KARI IKAN + PRATA untuk breakfast pagi tadi.


Alhamdulillah syukur atas semua nikmat NYA.

Till later. MY KITCHEN DIARY.

Baru reda hujan lebat, angin sangat kuat. 
Take care dan stay safe semua. Moga sentiasa dalam lindungan Allah.

31 comments:

  1. Macam-macm versi tauhu begedil ada. Mana yang lebih tu kita pelbagaikan dia supaya tak membazir. Dia kalau craving memang tak boleh bawa bincang. Kena juga dapatkan. Tup tup terus jadi lempeng pisang dengan chocolate drizzle dan taburan choco chips. Nikmat betul dapat menikmati makanan yang kita craving. Sedapnya lauk kari ikan tu haa..kuah pekat. Esoknya makan dengan lempeng kosong atau roti jala pun sodap.

    Sekarang dah tiba peralihan monsun. Banyak tempat hujan dan banjir. Semoga Allah lindungi kita semua.. Aamiin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak makan tapi nak cara senang, buat je cara kita kan ☺️ asalkan boleh makan. Betul kalau dah craving tu, rajin pulak kerjakan sampai dapat hehe. Alhamdulillah ada baki sikit, simpan utk makan seorang nanti. Pantai Timur memang sedang peralihan cuaca, moga elok2 je semua, Aamiin Ya Rabbal Aalamiin

      Delete
  2. dah macam menu kat cafe kak ana tengok Mulan, siap presentation.. wahhhhh nak cikit tauhu bedegil tu hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menu Pasar Malam je Kak Ana hehe. Presentation tu hehe apa yang ada atas meja je.

      Delete
  3. setiap kali dtg blog mulan, air liur MZ meleleh2 hahah drooling mode sungguh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila mood ada haha 😄😄 tapi memang suka masak.

      Delete
  4. Lagi musim hujan di sana ya kak.. di sini masih panas. Blm hujan2. . Perkedel tahu itu saya sukaaa sangat. Tapi memang segala jenis perkedel , tahu, kentang etc saya suka. Makan pakai cabe rawit biar pedas mantap 😁🤭.

    Pisang yg dah terlalu matang memang paling best dibuat cake. Atau pancake. Tapi kalo ada pisang di rumah, sebelum over ripe dah habis pun oleh anak2' 😅. Mereka nih hantu pisang. Bisa makan berkali2 🤭😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari tu saja hujan, sekarang panas semula. Wahh Fanny kuat makan pedas ya, Kak Mulan tak kuat 😄😄
      Kami memang suka sangat Pisang. Macam2 boleh buat walau Pisang sudah masak sangat, terus masuk freezer. Boleh buat banana shake, cake, pancake, muffin dan lain2 kan.

      Delete
  5. Sedapnyer lempeng pisang celokat

    ReplyDelete
  6. Kari kepala ikan tu cantik warnanya....nampak sedap tu Mulan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpedas pulak, terlebih rempah kari agaknya. Hubby makan ok je hehe

      Delete
  7. semuanya sedap tu. tengok pulak pagi2 ni terus kerocong perut. hihihh

    ReplyDelete
  8. semuanya sedap dilihat. kecur air liur saya...

    ReplyDelete
  9. Lempeng pisang tu dah cukup sedap.
    Ditambah coklat lagilah bertambah lazatnya.
    Tergoda tengok kuah kari ikan tu Mulan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lempeng Pisang memang sedap apalagi dgn chocolate.
      Terpedas pulak Kari tu ☺️

      Delete
  10. Lempeng pisang dengan coklat itu sepertinya lezat sekali Mbak.
    Saya suka pisang coklat. Belakangan banyak yang jual. Namanya jadi "piscok". Itu pisang yang dibungkus semacam lapisan terigu dan didalamnya diberi coklat, kemudian digoreng.
    Nah kalau yang model lempeng pisang dengan coklat itu sepertinya mesti istri saya yang membuat, karena tak ada yang menjual model pisang lempeng.

    Salam,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh piscok tu terasa2 sedap sebab saya suka Pisang juga cokelat. Boleh cuba buat nanti.

      Delete
  11. amboiiii melempeng versi tekak omputih ni hehehe sedappppp😁👍👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila craving mendatang 😄😄

      Delete
    2. assalamualaikum sy craving...sy dtg ni hahahaha

      Delete
  12. kicap cicah tu kompem sedap tuuuuuu

    ReplyDelete
  13. sedap tgk lempeng pisang tu siap topping chocolate..tauhu tu buat sdiri puas makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sedap sebab banyak chocolate. Betul tahu begedil buat sendiri puas makan.

      Delete
  14. SA tengok entry ni dah nak pukul 11am, terus lapar dibuatnya...nak buat la tauhu bergedil version separuh macam tu...lagi sedap rasanya kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tahu begedil separuh ni senang, kecik sekali masuk mulut.

      Delete
  15. Tauhu bergedil ni kalau ada sambal kicapo ..fuhh layan laa

    ReplyDelete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
My email : o-mulan@hotmail.com