Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
Doa buat Palestine, Lebanon dan negara2 Islam yang lain.
Tiba-tiba, teringat BUBUR SOM SOM, makan di rumah jiran sebelah ni. Mak nya buat ketika kami visit, Az baru bersalin tahun lepas, sedap nya.
BUBUR SOM SOM.
Gugel resepi. Main agak2 je lah. 1 cawan santan (tak pekat, tak cair), 1 sudu besar tepung beras, 1 sudu besar tepung jagung, garam. Masak dengan api sederhana. Letak dalam mangkuk. Resepi ni sikit saja. Makan dengan air gula melaka/nisan/kabung. Nak cepat sebab tak sabar, masukkan dalam freezer. Sedapnya sebab texture agak lembut, memang suka. Nak keras sikit, tambah 1/2 sudu besar tepung beras kot.
ROJAK CACAMARBA
Jumpa kuah pecal/kacang instant dalam fridge. Berbulan2 rasanya dalam fridge, atau lebih. Tapi masih sedap. Kawan bagi.
Tambah air dan masak sebentar atas dapur. Bahan sampingan lain, guna apa yang ada. Dinner awal kami.
Antara menu breakfast sekali seminggu.
MIHUN GORENG + KEROPOK GORENG + SOS KEROPOK
Cara saya makan, pecah2 kan keropok, letak sos, gaul dengan Mihun Goreng.
Hubby beli mixed nuts ni. Promo murah di Shopee rasanya, kita songlap satu pack, RM14 untuk 500gm. Granola chocolate dah habis.
Tuang semua dalam mangkuk besar.
Tambah kan 1/2 cawan oats, chocolate chips dan raisins ikut suka.
Ganache (1 cawan dark compound, 1 sudubesar butter, 3 sudu besar fresh milk - double boil atau microwave 1 minit) + 1 sudu besar peanut butter + 1 sudu besar madu. Kacau semua hingga sebati.
Gaul semua dan ratakan dalam loyang. Sejukkan dalam fridge.
Siap dipecah2 kan, simpan dalam balang & fridge.
IKAN TALAPIA BAKAR + AIR ASAM
Lunch. Satu hari yang malas. Jumpa ikan talapia siap cuci. Rasanya ada kawan bagi setahun lepas. Tak perasan sebab masih dalam bungkusan hehe. Ratah saja, Alhamdulillah memang kenyang. Ikan besar jugak. Masa kecik, orang tua2 kata, makan ikan banyak, ada cacing kan. Ya ke?
LEMPENG BAWANG + KARI IKAN
Dah masak Kari Ikan, baru perasan prata ada sekeping je. Cancel prata, buat lempeng bawang lah. 1 cawan tepung, 1 telur, bawang besar mayang, garam, air secukup nya. Macam buat crepe omputih tu.
Guna non stick pan.
Ada ikan seekor tak besar, masak kari, cicah lempeng.
Begitulah kisah seorang Mulan. Suka makan dan masak, In syaa Allah.
Alhamdulillah atas segala nikmat ALLAH.
Take care semua. Stay strong+safe+sweet.
apa yang tak sedap dari dapur akak semuanya nampak menarik nampak sedap
ReplyDeleteAlhamdulillah untuk selera kami
DeleteSaya sokong..tgk gambar pun dah tau sedap...
ReplyDeleteInsyaa Allah, Alhamdulillah.
Deleterajinnya Mulan, kak ana baru dua hari lepas buat bubur sum sum, sedap makan time cuaca panas ni kan sejuk je :)
ReplyDeleteNak makan kena masak, sebab susah cari, nak keluar cari pun malas.
Deletebihun mkn ngan kopok keping tu slalu juga...bubur som som tk pernah rasa
ReplyDeleteBihun goreng memang kena dgn keropok goreng untuk hubby ni. Bubur som som ni macam lompat tikam bahagian putih.
Deletesemua pun sedappp..nasib baik MZ baca entry ni masa perut dh kenyang ;) anyway, i suka ikan talapia tu...ada last week kot i mkn masa lunch (beli kat stall)
ReplyDeleteHehe yumm. Talapia garam kunyit saja pun sedap kan.
DeleteAs usual semua sedap² bila masuk dapur Akak ni :D
ReplyDeleteBubur Sum² tu senang je nmpk gaya nak buat ye... Tapi xde geng makan kat rumah ni, mcm tak berbaloi pulak nak buat. Alasan haha
Alhamdulillah yumm. Bubur som som ni sekali makan je, secawan santan je.
Deletekalau berjiran la kan..dgn muka x malu pi bawak mangkuk kat rumah akak
ReplyDeleteBoleh boleh Mari lah 😄😄😄
DeleteBubur sumsum 😍😍😍. Saya suka bubur ini kak, tp di sini cuma dijual saat ramadhan 😄. Biasa utk bukaan puasa. Kalo bukan ramadhan tak ada yg jual, kecuali nak buat sendiri 🤭
ReplyDeleteSukaaa sangat liat cookies coklat tuh. Dah beberapa kali lihat di feed IG juga ada yg buat, tp sampai skr blm tergerak nak buat. Save resep saja 🤣
Saya malah belum dengar kalo makan ikan bikin cacingan. Kalo di sini makan kelapa parut yg buat cacingan kata Orang2 tua 🤭😄. Ntah apa sebabnya.. kalo makan ikan malah disuruh terus, buat pintar katanya
Bubur sumsum ni memang sedap. Masin dan lemak manis. Memang susah cari kalau mau beli. Terpaksa buat kalau mau.
DeleteGranola chocolate sudah habis, kena buatmnaeu untuk stock up. 😊😊
Itu lah, kelapa juga sama. Kalau dulu2 dikatakan makan ikan atau kelapa banyak, nanti ada cacing, 😄😄
1st time dengar bubur som2.. saya ingat tau fu fah tadi..
ReplyDeleteMemang jarang2 dengar bubur som som ni. Sedap.
DeleteSemuanya nampak sedap, gambar pun cantik :)
ReplyDeleteTerima kasih:)
DeleteTersusun cantik tu bukanlah cacamarba....
ReplyDeleteBanyak sangat cerita cacamarba lah jugak 😂
DeleteTak tahu nak mengomen makanan yang mana satu hahahaha...
ReplyDeleteTengok je pastu try buat haha 😆
DeleteTerima kasih memberi saya ilham untuk menu breakfast pagi esok :-)
ReplyDeleteSama2 kasih :)
DeleteBubur tu macam susah juga nak cari sekarang ni ya.....
ReplyDeleteBanyak dijual pada bulan puasa kan.
DeletePandainya Mula buat bubur somsom.
ReplyDeleteKalau di kampung kami waktu bulan puasa setiap petang jiran-jiran bertukar-tukar juadah. Sudah semestinya ada bubur somsom. Sedap sangat, sirap gula merahnya bau harum pandan.
Rojak cacamarba tu dah cukup cantik, lengkap dan sudah semestinya sedap.
Ikan talapia air asam sangat menggoda selera!
Semuanya sedaplah Mulan.
Terus masak-masak ya, bagi meriah lagi dunia masakan tanahair kita.
Tetiba nak sangat makan, gugel cari resepi, macam senang. Buat sikit sangat Alhamdulillah puas hati.
DeleteMemang selalu dibuat pada bulan puasa kan.
Tu la jumpa kuah instant dalam fridge, memang kena guna, takut expired.
Ikan fresh memang sedap biarpun lama dalam freezer hehe. Dengan air asam pun sedap.
Terima kasih Kak Amie. Inspired dengan Kak Amie jugak masak macam2, menu LD pulak tu. Sedap sangat tengoknya,
tgh mkn meehoon ni tgk pulak gambar mulan mkn meehoon dgn keropok, lupa pulak bawak keropok tadi padahal dh letak atas meja pun utk anak2 bekfes mkn dgn meehoon
ReplyDeleteHehe meehoon dengan keropok goreng memang combo yang best kan.
Deletesy suka bubur somsom ni kalau yg putih tu kan... termasin sket hahaha so ada rs mcm lemak2 sket bla telan dgn air gula😁
ReplyDeletesedapnyaaa lpeng bawang ratah mcm tu je dah kenyang ni
ReplyDelete