Tak lama lagi boleh rentas negeri ya. Alhamdulillah. Moga semuanya sentiasa sihat & ceria.
Throwback. Dah lama nak buat tapi tak terbuat-buat.. Alhamdulillah kental semangat nya melawan mood yang ke laut hehe.. Acuan & presser dah sampai 2 bulan, order di Shopee.
Deco guna bahan2 di rumah. Tak ada strawberry, blueberry dll nya tak apa. Ada pistachio, almond, chocolate bar, golden rock candy, dark compound coin, peanut butter dipaip atasnya.
Seronok dapat mencuba sesuatu yang baru. Moga dapat dimanfaatkan utk anak2 kelak. Mummy buat dulu pastu turunkan pada anak2 kalau diorang suka. Sebenarnya tak susah rupanya..
Habis frist round, balance simpan dulu. Better dalam bekas yang airtight supaya pastri tak masuk angin.
SUMBER - Blog Anna Qawina
PASTRI
Bahan-bahan :
125g buttercup
60g gula ising
1 biji telur
240g tepung gandum
(boleh tambah /kurang supaya dapat doh yang tak keras/lembut sangat)
Cara-cara :
Pukul gula icing dengan butter, jangan terlalu lama. Masukkan telur & pukul lagi. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga dapat membentuk doh yang tak terlalu lembut atau keras. Jangan gaul/uli terlalu lama. Bulatkan doh kecil2 & tekan ke dalam acuan tart (tak perlu griskan acuan), potong tepinya dengan pisau, cucuk dasarnya dengan garfu. Bakar dengan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit atau sehingga masak berwarna keperangan. Sejukkan sebelum diisi filling. Doh yang tak habis boleh disimpan di dalam fridge.
CHOCOLATE GANACHE
Bahan-bahan :
120 gm coklat masakan
60 ml susu segar
1 suduteh butter
Cara-cara :
Cairkan coklat & bahan lain di atas dengan teknik double boil. Saya microwave semua bahan di atas selama 45 saat. Kacau sebati & tuang ke dalam pastri tart yang dah sejuk. Hias mengikut citarasa masing-masing.
menariknya..suka byk kacang..nmpk yummy..
ReplyDeleteNohas: Alhamdulillah tak susah rupanya nak buat..
ReplyDeleteSangat sangat menarik hiasan mini chocolate tarts ni kak. Rasa nak simpan ambil gambar je. Sayang nak makan. Ada kekacang dan hiasan comel. Terbaik kak :)
ReplyDeleteFiza: Thanks Fiza nanti try la buat :)
ReplyDeletedah laa comel nampak sedap pulak tu👍👍👍👍
ReplyDeleteAnies: Memang comel je acuan tu senang buat
ReplyDeleteKenapalah comel sangat tartnya. Sayang nak makan.Hu3.
ReplyDelete