Monday, August 10, 2020

NEW MENU ON THE BLOCK

Kadang2 tepu nak masak apa.. Nak order atau tapau tapi menu yg sama je di Kerteh ni..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


Sewaktu tinggal sensorang di Putrajaya, adakala melawat jgk Family Mart. Teruja dgn Rainbow Salad nya.. Beli sebekas waahh sedap sungguh.. So balik Kerteh kita buat sama anak2 soleh.. Semua suka.. Tak susah langsung. Dressing tu guna Roasted Sesame Dressing, olive oil, cuka, black pepper & gula sikit.. Sedappppp.. Family Mart guna buah oren tapi takde so ganti dgn Grapes..


Kombinasi color tu mmg cantik kan..


Sejak PKP dah pandai buat Kimchi.. Bila malas je atau nak makan yg ringan utk dinner, kami buat Kimchi Pancake je.. Memang favourite semua.. Kicap tu campur sesame oil, sesame seed, cuka & gula sikit.. Tabur sesame seed.. 


Makan dgn Kimchi.. Sedappp..


BUN GA NUONG (Vietnamese Noodle with Lemongrass Chicken)
Patutnya guna rice noodle. Tapi rice paper Vietnam banyak lagi, dah lama tak guna.. Satay Ayam frozen ada lagi.. Celup je rice paper tu dalam air, gulung2 kan macam mee siput.. Defrost satay, potong carrot, timun & lettuce.. Sos nya guna sos ikan, gula, jus limau nipis & cili api cincang..


Kalau di Restoran Vietnam, diorang makan dgn mee beras.. Dah takde, kita improvise cara kita lah.. Sedaappppp semua suka Alhamdulillah.. Yeyy ada menu baru..


Begini lah rupa rice paper digulung2 lepas direndam dalam air..

7 comments:

Darling Pya said...

Menyelerakan semua gambar makanan tu

norhidana said...

sedapnya semua tu kak... simple tapi bila tengok presentation tu terus rasa lapar

m.u.l.a.n said...

Darling Pya: Tq tq..

Dana: Kena perah otak boring asyik makan yg sama je hihi

ray said...

that looks super good!

m.u.l.a.n said...

Ray: Alhamdulillah.. :)

Azhafizah MN said...

nak try lah rainbow salad tu. Hidangan yang menarik dan sihat.

m.u.l.a.n said...

Fizah: Try tau mmg sedappp