Wednesday, April 15, 2020

MASAK-MASAK PKP 2..

Manfaatkan masa PKP dgn apa cara sekalipun. Stay at home, limit keluar dari rumah. Spend time dgn anak2 trying resipi baru & yg disukai. Take care. Stay healthy. Stay strong. 

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.



Resipi Kek Batik Indulgence (tapi saya tak letak cheese)


Alhahdulillah lembut sangat..


Homemade fishball, guna tenggiri senang sebab tak banyak tulang. Tumbuk isi ikan dgn garlic, lada putih, garam, tepung jagung sikit, daun sup atau masukkan semua dlm food processor. Bulatkan kecik2. Nanti letak juga frozen keropok lekor, fishcake & tahu. Tumis garlic dgn tulang/kulit ikan, masukkan air & sup punjut. Masak hingga menggelegak. Keluarkan dgn menggunakan tapis semua bahan tumisan, tinggalkan sup punjut saja. Masukkan homemade fishball & bahan lain. Makan dgn apa jenis mee pun + sambal kicap cili.


ORANGE CHOC MARBLE CAKE mummy yang buat.. CHOC CHIPS anak soleh buat, dia memang rajin buat cookies..


Alhamdulillah elok keluar dari pan..


APAM BALIK


Sumber resipi rasa.my


Jumpa frozen durian dalam freezer..


Buat Serawa Durian makan dgn Homemade Loaf..


Lama tak buat JAPANESE COTTON CHEESECAKE




Rendang Ayam pun lama sangat tak buat, lebih setahun rasanya.. 


Anak soleh request Cheesecake.. Malas nak bakar..


Alhamdulillah elok jadinya.. Sekejap je habis.. 1/4 kek bagi Kak Su belakang rumah, balas bekas kuih nya..


NO BAKE CHEESECAKE.
Resipi asal dari Mango Cheesecake. (Sumber saji.my) 


KARI IKAN, dapat ikan fresh tauke wsapp group kami, Alhamdulillah..


MAKI SUSHI.. Lama juga tak buat..


JEMPUT-JEMPUT.. Ni memang paling legend.. 


Awal tahun baru ni jumpa frozen chicken thigh yg bahagian chicken chop tu di Awatif Mart.. So baru ni buat Grilled Chicken utk lunch.. Lately masing2 suka nak makan kuih dll lepas Asar maka nya dinner pun sekali lah yeeyyy tak yah masak dinner. Asal ada buah, oats, roti boleh la simpan kalau lapar sikit malam tapi sebelum 8pm je ya.. Haha LOCKDAPUR.. 


LOMPAT TIKAM.. Memang favourite sangat.. 


BUTIR NANGKA kami panggil.. Anak solehah ke Bangkok last year utk Program Pengantarabangsaan.. Kita buat dulu dia tak makan.. Bila makan kat Bangkok jatuh hati la pulak.. Lebih kurang la yg di Bangkok tu..


TAPAS @ AMUSE BOUCHE namanya kat tempat lain..
Kita panggil toast je lah.. Salah kirim dgn anak soleh beli roti.. Mak yg silap.. Yang dikirim rupanya Baguette yg keras ni.. Asalnya nak loaf panjang macam roti Subway tu. Yang ni keras sangat.. So potong2 buat Tapas ni lah..


Ada Tuna Mayo, Mashed Telur Rebus dgn Mayo, Grilled Teriyaki Salmon.. Ikut suka je sebenarnya nak topping apa2 pun..


JAJANGMYEON.. Jumpa Mee Lidi last week.. Taucu pun ada lagi.. Bahan2 senang je, tumis onion & ciliboh, masukkan ayam dadu, kentang dadu, mushroom dadu, kicap, taucu, oyster sauce, sesame oil, lada hitam, garam gula..

3 comments:

  1. Sedap2nya..dua2 cheese cake yg bikin leleh ailio..huhu..

    ReplyDelete
  2. tengok gambar2 makanan tu semua terus rasa lapar.
    Cheese cake tu tempting sangat

    ReplyDelete
  3. Nohas: Cheesecake mmg sedapppp kan

    Darling Pya: Hehe cheesecake mmg semua sedap2 kan.. Simpan sbg reference kat sini

    ReplyDelete

Thank you for the comments. Nanti singgah lagi ya :) Take care & stay safe.