Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Moga sihat ceria sentiasa..
First time dulu makan di Restaurant Korea di KL.
Bila anak2 suka Korean food, search resepi & try masak.
Rebus Mee Lidi atau jenis Fatboy tu. Boleh juga guna spaghetti.
RESIPI SIMPLE SAYA:
• 1 bawang besar dipotong dadu, ditumis
• 1 sudu besar ciliboh
• 3/4 - 1 cawan isi dada ayam dipotong dadu +
• 1 1/2 cawan air +
• 1 potato - dipotong dadu + masak sampai empuk
• 1/3 timun dipotong dadu,, buang bhg tengah +
• 1/4 capsicum dipotong dadu +
• 1/2 cup fresh shitake mushroom dipotong dadu +
• 2 sudu besar taucu dikisar
• 1 sudu besar Oyster Sauce
• 1 sude kecil Sesame Oil
• 1 sudu besar kicap pekat manis
• 1-2 sudu besar gula
• Black pepper
Tumis bawang besar & ciliboh. Masukkan semua bahan yang lain. Masak semua hingga menggelegak & pekatkan dengan 1 sudubesar Cornflour dibancuh dgn 1/4 cawan air. Masukkan garam gula secukup rasa.
Tumis bawang besar, masukkan ubi kentang & air.
Bila potato hampir empuk, masukkan semua bahan lain.. Masak hingga menggelegak. Tambahkan Cornflour dibancuh air utk memekatkan kuah..
Beginilah rupanya JJAJANGMYEON semalam..
Yes.. DO WHAT YOU LOVE.
sedap nih...selalu tengok dlm drama, depa makan sampai berlemoih mulut..
ReplyDeleteboleh tahan sedapnya tu
ReplyDeletekenapa ada garis2 putih tu?
ReplyDeleteNohas: Kaannn tak tahan tengoknya..
ReplyDeleteHaslynda: Memang sedap jjajangmyeon ni
Anies: Thanks for the alert ni la akibat copy paste dari IG sendiri hehe sbb malas nak type