Thursday, August 22, 2019

RESIPI JJAJANGMYEON SIMPLE

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Moga sihat ceria sentiasa..

First time dulu makan di Restaurant Korea di KL.


Bila anak2 suka Korean food, search resepi & try masak.


Rebus Mee Lidi atau jenis Fatboy tu. Boleh juga guna spaghetti.

RESIPI SIMPLE SAYA:

• 1 bawang besar dipotong dadu, ditumis
• 1 sudu besar ciliboh
• 3/4 - 1 cawan isi dada ayam dipotong dadu +
• 1 1/2 cawan air +
• 1 potato - dipotong dadu + masak sampai empuk
• 1/3 timun dipotong dadu,, buang bhg tengah +
• 1/4 capsicum dipotong dadu +
• 1/2 cup fresh shitake mushroom dipotong dadu +
• 2 sudu besar taucu dikisar
• 1 sudu besar Oyster Sauce
• 1 sude kecil Sesame Oil
• 1 sudu besar kicap pekat manis
• 1-2 sudu besar gula
• Black pepper 

Tumis bawang besar & ciliboh. Masukkan semua bahan yang lain. Masak semua hingga menggelegak & pekatkan dengan 1 sudubesar Cornflour dibancuh dgn 1/4 cawan air. Masukkan garam gula secukup rasa.


Tumis bawang besar, masukkan ubi kentang & air.


Bila potato hampir empuk, masukkan semua bahan lain.. Masak hingga menggelegak. Tambahkan Cornflour dibancuh air utk memekatkan kuah..


Beginilah rupanya JJAJANGMYEON semalam..


Yes.. DO WHAT YOU LOVE.

4 comments:

  1. sedap nih...selalu tengok dlm drama, depa makan sampai berlemoih mulut..

    ReplyDelete
  2. kenapa ada garis2 putih tu?

    ReplyDelete
  3. Nohas: Kaannn tak tahan tengoknya..

    Haslynda: Memang sedap jjajangmyeon ni

    Anies: Thanks for the alert ni la akibat copy paste dari IG sendiri hehe sbb malas nak type

    ReplyDelete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
My email : o-mulan@hotmail.com