Tuesday, June 10, 2014

BYE BYE HO CHI MINH CITY..

Assalam & Salam Sejahtera..
Yes yes sangat lama blog tersadai tanpa berita.. 



Ahad : 1 Jun 2014
Kerteh to KL.. Hubby penat so wife dia drive. Sesak sangat LPT.


Lepas very late dinner, teruskan drive to SAMA SAMA HOTEL.. Tidur lah dengan lenanya.. 7am hubby jalan dulu sebab flight to Shanghai 9am.. Kami 3 beranak check out hotel tu later.


ISNIN : 2 JUN 2014
Siap check in @ KLIA, kami roger2 blogger HAPPY IRFA yg sangat sweeettt...  Alhamdulillah ketemu jugak untuk kali pertama nya.. Borak la kejap, then 2.45pm kami 3 beranak fly ke Ho Chi Minh City..


Woaahahh... Flight 2 jam ada movie..!! Ni lah akibat lama tak naik MAS.. Awesome.. Kids tak boring lah..


Check in @ Lavender Hotel... Dekat sangat dengan Ben Thanh Market... Tak besar ya bilik ni tapi sangat nice, neat & clean.. Ada cable TV, fridge, mini bar dll.. 


Bathroom pon nice & clean.. Sangat penting...


The Lobby..


Lobby yang spacious..


SELASA : 3 JUN 2014
Off to Hai Ba Trung Street naik taxi.. Dah berlatih byk hari bahasa Vietnam.. Alhamdulillah diorang faham lagi..


View yang biasa pagi2 hari..


Pompuan2 pon rajin cari nafkah..


Here we're..


LORONG : Tempat makan utama kami pagi weekend dulu.


Kids were crazy order segala bagai.. Penuh semeja.. BANH MI CHA, PHO BO KHO, MAGGI BO KHO, CAFE SUA DA dll...


From LORONG, kami balik ke hotel.. Soon later, Jillian (my close friend, Chinese Malaysian) datang & fetch us... Bawak jalan2 tengok HCMC.. 6 tahun kami tinggalkan, banyak betol berubah..


Lepak sat @ Serena's place at Thao Dien/An Phu.. Cantik betul view dari apartment Serena ni.. 16 tahun dia di HCMC.. Kami 10 tahun je.. 


Petang tu, Makcik Phatima datang jengok kami.. Makcik Phatima, 7 tahun bersama kami, jaga anak2 dari baby.. Memang dah macam keluarga sendiri.. Dia lah kakak, teman & saudara ketika jauh dari keluarga..


Hotel dekat dengan Ben Thanh Market.. So anytime lah boleh terjah.. Its wajib to try fruit juice kat pasar ni.. Macam2 jenis buah ada.. Murah pulak tu..


RABU : 4 JUN 2014
Off to LORONG lagi for breakfast.. Park ni memang best.. Hijau di tengah2 bandaraya.. Kalau kami jalan kaki dulu2, memang tak panas langsung Alhamdulillah..


Antara tourist attraction di HCMC.. Kalau cuaca terang, memang cantik cathedral ni..


Same food macam semalam nya... Kids wont get bored with the food lah..


Again Jillian came & fetch us.. Lalu Skygarden.. Pernah duduk sini.. Best, Japanese deco apartment..


Off to PHU MY HUNG... A new township, tempat tinggal kami yang terakhir.. Lunch with dear friends yang masih di HCMC hingga kini.. Msia & Spore.. Sakit, pening, susah, gembira, sama2 kami hadapi..


KHAMIS : 5 JUN 2014
Check out hotel.. Tapi sebelum tu siap pekena breakfast @ LORONG lagi utk last day ni.. Balik tu, lalu INDEPENDENCE PALACE.. Another tourist attraction..


Check out hotel & straight to Airport.. Bye bye Ho Chi Minh City.. Miss u already..


Amik kereta @ KLIA Parking & straight to adik's house @ Bandar Botanic, Klang.. Sumbat lah segala frozen sup BO KHO, CHA GIO dll khas untuk suami tercinta.. Ya lah, dia belanja pi HCMC, mintak bawak balik semua food ni, so kena lah cuba tunaikan & Alhamdulillah semua OK.. Malam tu hubby sampai from Shanghai utk hal kerjanya..


Frozen CHA GIO @ Popia Vietnam..


JUMAAT : 6 JUN 2014
BO KHO yang siap di-defrost..


Untuk si dia yang tercinta...

14 comments:

  1. whoa.. memang hectic.. ni sepanjang cuti sekolah kali ni la ye kak..

    saya tertarik dengan roti yang ada macam sumbat tu dalamnya tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. akak yg baca perjalanan ni pun rasa penat... hihi...

    ReplyDelete
  3. Uh uh.. betul tu, sy yg baca tumpang penat

    ReplyDelete
  4. ewah kak...n3 berapa ari nih... macam lalu kat highway ke kekdah membacanya

    ReplyDelete
  5. fully utilize masa yg berharga. bravo!!!!btw selambanye balik kg 3 beranak (eh eh tanya org kita pun selalu kena camni). last but not least terliur le tgk makanan @lorong tu. selalu dok tgk org tayang yg style sup putih gitu je cam xbest (walau dorg dok gebang sedap sesangat laaaaa), ta[i yg mulan tayang ni serius daku terliur. huhu!!!!bila nak g kg mulan ni (berangan tak abis2)

    ReplyDelete
  6. Panas kan skang kt sana..berpeluh sampai baju basah kat dlm benthanh tu. Tapi tak serik, nak jugak merayau kt dalam tu..hehe

    ReplyDelete
  7. fuuuh padat aktiviti akak...eh ke putra heights? itu kawasan tempat saya tinggal

    ReplyDelete
  8. belum berkesempatan ke HCMC..sedap nampaknya makanan2 Vietnam tu..my ofismate suka buat Vietnamese rolls..sedap n healthy food..

    ReplyDelete
  9. wah siap ada tapau dari hcmc
    hihi

    ReplyDelete
  10. hihi, muka sy cam kontrol ayu je
    tp sy jeles dgn mknan vietnam yg tapau disejukbeku, huhu

    ReplyDelete
  11. Oh... 'balik kampung' eh?

    ReplyDelete
  12. hamboihhhhhh jln sakan nahh?

    ReplyDelete
  13. Anonymous8:51 AM

    Nak makan Halal Pho kat Hai Ba Trung tue la saya tak jumpa masa kat HCM. Melepas! Dah tulis alamatnya, tapi tak jumpa. Mungkin terlepas pandang.

    ReplyDelete
  14. Tqsm tqsm semua for the comments...

    ReplyDelete

Thank you for the comments. Thank you for dropping by.
Please email me for any inquiries ya -->> o-mulan@hotmail.com