Sunday, June 23, 2013

DAY 2 (Part 1) ~ COPENHAGEN TO GOTHENBURG...

Day 2 (26 May 2013) Copenhagen, Denmark to Gothenburg, Sweden... 

Our hostel in Copenhagen..

Journey about 319km, anggaran Google Maps = 4 jam 5 min.. Malam tu tidur lena tapi kejap2 sebab kena bangun Subuh 3am.. Pastu sambung tidur balik la sebab nak drive jauh.. Maghrib pukul 9.30pm.. Hehee, ni lah Summer.. Siang lama, malam kejap.. Tapi best lah sebab boleh jalan2 lama..

Siap mandi & pack barang, kami kena kemaskan katil & bilik seperti mana sewaktu kami masuk.. Haaaa, memang selalunya beginilah peraturan di hostel.. Baguskan. 


Ni kitchen kat sini.. Kat basement.. Sangatlah besar & bersihnya.. Pagi tu breakfast roti & tuna/nuttela, kopi O Hang Tuah & Milo semua kami bawak..  


Leaving Copenhagen..


Haaa, masuk highway maka banyaklah tunnel yang akan kami lalui..


ORESUND BRIDGE
A double-track railway and dual carriageway bridge-tunnel across the ├śresund strait between Scania (southernmost Sweden) and Denmark. (Wikipedia)
Sini lah sempadan Denmark-Sweden.. Tunnel & bridge..


Separa foto telah hilang.. Ni je tinggal.. Foto Atas Oresund Bridge..


Though langit kelam, namun begitu alam tetap indah.. Alhamdulillah..


 Yeyy langit yang biru.. Alhamdulillah..


Pit stop utk coffee break..


Banyak jugak kereta stop sini.. Antaranya ada yang parking sini & then ride masuk hutan..


Kopi, Milo, Biskut cicah2 & roti + nutella/jem & byk lagi lah.. Cuaca best, udara pon best di tengah2 hutan ni.. Alhamdulillah..


Seronok 


Pit stop untuk semua.. Toilet pon wajib masuk 



GPS Scandinavia, guna kat Ipad je.. Hubby beli kat Apps Store, RM80 


Waahhh, macam2 kenderaan ada..


Gothenburg another 114km..


WIND TURBINE
A device that converts kinetic energy from the wind, also called wind energy, into mechanical energy in a process known as wind power. If the mechanical energy is used to produce electricity, the device may be called a wind turbine or wind power plant.
Memang banyak wind turbines ni kat sini.. Lovely weather Alhamdulillah..


Woaaahhh... Cantik..  


Tunnel..


Yes.. Jumpa Hypermart.. Nak cari bekalan makanan, also container & sudu plastic utk makan2 picnic nanti.. 


So cool... Mesin recycle.. Sumbat je la ikut botol2 dll seperti yang diarahkan..


Dah masuk Sweden ni, maka banyak lah IKEA kami jumpa.. Tempat asal dia kan..


Babai... 


Arrived Gothenburg..


Tengah cari jalan ke hostel..


Macam area universiti..


OK dah sampai tapi kami tak duduk cottage tu.. Mahal sikit.. Kami amik bilik hostel kat KVIBERG ni..


Our room.. 2 bunk beds. But this room ada TV.. Bilik air kat luar jgk.. Every floor ada & of course lah depa asing2 laki pompuan.. Ada banyak.. Takde hal nak berebut pon.. Between 2 beds tu ada cermin besar & tempat gantung baju.. Lupa nak amik foto..


The Kitchen kat groundfloor.. Lunch here.. Nasi & sambal ikan bilis.. 


Banyak food leftovers.. Ada pasta, biskut & macam2 lagi lah.. Saja tengok.. Nasi dah masak kat Copenhagen.. So panaskan sambal ikan bilis dalam microwave je.. Container kami boleh guna dalam microwave..


Suka tengok kitchen ni..


Lepas guna semua kena kemas & bersihkan seperti asal.. Ada kamera CCTV tau.. Jangan main2.. 


Kami suka meja & kerusi ni.. Kerusi ni boleh gantung kat meja.. Nak sapu lantai senang..


Luar bilik kami.. 


 Time mandi ni, takde orang lain.. Dapat snap sekeping..


Shower room.. Ada shelf, ada hook nak gantung tuala dll.. Sangat bersih.. 


Di belakang bangunan hostel.. 

15 comments:

penDragon said...

comelnya tangan yg sihat & gebu itu....;)

suka jugak kerusi yg boleh sangkut kt meja, senang nk sapu lantai!

rasanya kalau I pergi jln2 pun pasti kena duk hostel jugak ni, memandangkan kami 5 org mana boleh duk hotel. family room limit 4 org je sebilik...haish...

hidayahrodhi said...

Tengok gambar terasa sungguh segar udara!cantiknya ciptaan Allah.

fairylilly said...

wah bestnya makan angin...and definitely awesome view

Pak Man said...

Cantik pemandangan di sana.
Cerah mata....segarrrrrr.

Dr K said...

Travel guna campervan mmg best kan...Saya pun teringin nak buat...Jimat masa tak perlu nak move in move out from hotels..

Masuk tak IKEA kat sana? :P

Hostel kat Kviberg tu sangat cosy la...Kitchen nya mmg so tipikal IKEA styles...:)

Yg best bila jenjalan europe/australasia ni ialah sebab bersih..& minda masyarakatnya bagus..:)

Ujie Othman said...

Walaupun cuma hostel, tapi nampak sgt kemas & bersih. Kalau kat tmpt kita..bajet hotel mmg biasanya tak bersih.

kasihredha said...

bestnya
kat sana hotel dan hostel semua cantik dan bersihkan..kdg2 kat luar nampak x cantik tp interior dia mmg cantik.
tangan sapa tu...comel je

Dr Singa said...

ok..
abih baca..
menunggu sambungan cerita..

:)

pB said...

wahhhh .....

seronoknya ....

tempat orang bersih jerrrr .....

nohas said...

cantiknya pemandangan..Subhanallah..

Dapur tu macam dalam katalog IKEA..

Yong Kamariah said...

mulannnn bestnyer jenjalan Euro.. yg padang ada bunga kuning tu tetiba teringat citer Dilwale Dulhaniya le jayenge SRK & Kajol wahhhh...
wow best jumpa Ikea sejati ek, klu tak keberatan nti share lah info pasal costing ke sana hehehe...

uncle gedek said...

Opp! Terlepas satu! Tak blurkan muka 'tok laki!'

:)

Unknown said...

syoknyaaaaaaa... pi jenjalan akak oiii... bila entah time kita nak sampai ni

aizamia3 said...

sangat kemas + bersih dapur tu.. ;)

Irfa said...

ada satu gambar sy berkenan nak wat wallpaper pc ;)