Thursday, September 26, 2024

SHAKSOUKA. SOURDOUGH BREAD. CHA GIO VIETNAM. MISO SOUP.


SHAKSOUKA & SOURDOUGH BREAD 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

FROM THE RIVER TO THE SEA, 
PALESTINE WILL BE FREE. 






ROTI SOURDOUGH KUNYIT ni kawan bagi baru2 ni. Alhamdulillah suka sangat. 


IG NURUI_PAN
Boleh order BAGEL, ROTI SOURDOUGH dll. Postage tiap hari SELASA rasanya.


Memang sedap makan dengan SHAKSOUKA.  

Resepi seperti di bawah. Dari laman web Downshiftology



Memang sedap. Makan untuk breakfast baru2 ni.


CHA GIO (VIETNAM SPRING ROLLS). 

Frozen Cha Gio. Order dengan Zaytun sewaktu ke Vietnam baru2 ni. Sepatutnya digoreng tapi malas, masuk air fryer je. 


Hubby tak nak dinner berat, so yang ni elok la. Sesuai dengan kerajinan domestic goddess ni hehe.


Dimakan dengan daun salad. Sihat lah sikit kan hehe. Cicah dengan sos. 

RESEPI CHA GIO MAKCIK PHATIMA (yang jaga anak2 dari baby di Vietnam dulu)

2 dada ayam dikisar
1 cawan udang dikisar
500 gm keladi disagat halus macam mihun
(atau hiris panjang sehalusnya)
Lada hitam
Bawang putih cincang agak2 
1 telur
Daun bawang

- Gaul semua, letak pada kulit popia Vietnam/Malaysia 
- Goreng sebelum makan, air fry pun boleh, kurang best lah

SOS :

Cili api cincang, gula, jus limau nipis, sos ikan. 
Agak2 lah amount nya, masam manis masin rasanya.


SUP GOCHUJANG
Tumis garlic sikit. Masukkan air, Gochujang paste, timun, egg tofu, fish cake, enoki mushroom, garam gula, stok ikan bilis. Semua bahan2 ni, agak2 ya ikut citarasa. Sup ni masam manis masin pedas. Ala2 asam pedas tapi tak berminyak lah. Makan dengan UDON pun boleh.


MISO SOUP

Enoki mushroom 
Egg tofu
Fish cake
Miso paste 
Daishi 
Timun
Wakame Seaweed (rasa betul nama ni)
Air - masakkan semua


DAISHI 
(bahan asas nya ikan, macam kiub ikan bilis tu je, boleh jugak guna) 


Rai (owner OURKIZUNA) ni study di Jepun dulu. Beli di Shopee je sekali dengan DAISHI. Kenal pun dari blog nya dulu.



MISO SOUP yang dah masak, sebelum join dengan UDON. Sama resepi di atas. Cuma tak ada timun. Actually guna je lah apa2 yang disukai. Kita yang makan, kan. Hehe. Janji senang, tak cerewet resepinya.


UDON


Sebelum pasang api dapur. Campak je semua dulu. Wink wink. 

4 comments:

  1. Leka SA baca dan focus kat entry yang ni...sedapnya...SA nak cuba la buat Shaksouka tu...

    ReplyDelete
  2. Terliur tgk mcm2 pic mknn tu ;) i pernah mkn sourdough bread time time diet 😂😁

    ReplyDelete
  3. ada tgk kwn share gk resepi SHAKSOUKA...tk pernh mkn

    ReplyDelete
  4. sedap2 semuanya kak dari Arab ke vietnam naik ke korea & ke jepun...

    ReplyDelete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
Please email me for any inquiries.
>> o-mulan@hotmail.com <<