Thursday, October 23, 2025

KOMPILASI KISAH-KISAH YANG LALU


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Kompilasi 2-3 minggu lepas untuk rujukan nanti. Mostly sajian breakfast dan dinner.

Fish and Chips untuk dinner baru2 ni. Lupa airfry kentang, tak apa malam2 tak makan carbo, cukup protein dan sayur. 


Sayang minyak, tak deep fry tapi guna minyak sikit. Janji kena masak lah ikan tu.


MISO SOUP + egg tofu, enoki mushroom, fish cake, seaweed. Menu dinner bila malas. Miso paste halal ada di Shopee.


OKONOMIYAKI. Ini ialah TAKOYAKI versi leper. Senang tak payah nak menunggu kalau masak yang bulat2 tu. Ada je kuali takoyaki tu, biarlah jadi Gajah Putih hehe. Lama betul tak buat. Beli bonito flakes di Jepun baru2 ni. Sos Takoyaki beli yang halal di Shopee. 


MI KARI + Telur Pindang. Kawan baik mak belikan, kirim 20 biji masa dia balik Muar. 


THAI FISH CAKE. Masih ada stok ikan, Alhamdulillah sedap. Gugel je resepi Thai Fish Cake. Ni versi derhaka resepi. Apa2 yang ada.


Kacang panjang tak ada di kedai runcit so beli kacang buncis je. Ok jugak.


MINI CHOCOLATE CHEESECAKE 


MINI RASPBERRY CHEESECAKE 


Lama tak buat cheesecake. Ni resepi no bake, guna gelatin, senang. Ada cream cheese lama tersadai dalam fridge. Senang buat kecik2, boleh simpan dalam fridge. Macam biasa, bahagian cheese adalah separuh dari resepi asal. Boleh nampak layer cheese tak tinggi. Raspberry tu guna jem brand yang no sugar added tu. Lupa nama.


KIMCHI FRIED RICE + drummet Ramly


Stok homemade kimchi ada lagi.


KARI KEPALA IKAN, once 1@2 week masak, makan dengan roti prata frozen.


TAHU BEGEDIL


Tahu tak cukup, leperkan saja dalam kuali.


BAKED FISH dalam kuali non stick + lemon, herbs, butter, garlic dan entah lah. Ikan tenggelam bawah gravy/sauce nya. 


KUETIAW KUCAI


PIZZA INSTANT guna wrap.


CHICKEN POT PIE, tak sempat nak snap cantik2 sebab excited lama tak buat. Dah cucuk tapi hilang lubangnya. Chicken Potato Pie ni makan macam tu je. Ada resepi yang pecah2 kan biskut tawar atas filling ayam tu. Puff pastry tu lagi cantik potong bulat ikut bentuk bekas nya tapi….. apakan daya, malas…


 Puff pastry lama betul kekejangan dalam freezer. Lupa check expiry date haha. Gugel je resepi. Ni pun guna bahan yang ada. Nak masak ni kan, jangan stress sangat. Kita yang makan, derhaka je resepi tu tapi tambah lah apa yang patut bagi sedap. 

Terima Kasih singgah baca/komen diari seorang Mulan. 
Take care ya, moga sihat, ceria bahagia dan senyum selalu.

6 comments:

  1. Masya-Allah, ni kompilasi berapa lama ni? Banyaknya makanan sedap-sedap! 😋 Suka tengok.
    Saya teringin nak buat kimchi. Nantilah, nak buat research dulu.

    ReplyDelete
  2. wah.. tauhu begedil tu cantik je leper.. rajin masak 👍

    ReplyDelete
  3. Ya Allah..pandai nya kak Mulan masak..dah level² restoren nie.. 😍😍

    ReplyDelete
  4. Eh ,pot pie tu makan macam mana? Kaut je lah guna sudu ye? Sebab kulit tu belah atas je kan? Linda pun pernah try guna kulit pastry tu, ala, buat yang biasa² je, balut sosej, letak jem stroberi..masuk AF, jadi..sedap..tapi, kemalasan nak buat lagi...hahaha

    ReplyDelete
  5. kita suka chicken pot pie tu..

    ReplyDelete
  6. Semuanya nampak sedap dan mewah :)

    ReplyDelete

Thank you for visiting my blog.
Thank you for the comments.

Please email me for any inquiries :
o-mulan@hotmail.com