Wednesday, October 30, 2024

DAIRI DAPUR CAMPAK BELAKANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Doa buat Palestine, Lebanon dan negara2 Islam yang lain.


Tiba-tiba, teringat BUBUR SOM SOM, makan di rumah jiran sebelah ni. Mak nya buat ketika kami visit, Az baru bersalin tahun lepas, sedap nya. 


BUBUR SOM SOM.

Gugel resepi. Main agak2 je lah. 1 cawan santan (tak pekat, tak cair), 1 sudu besar tepung beras, 1 sudu besar tepung jagung, garam. Masak dengan api sederhana. Letak dalam mangkuk. Resepi ni sikit saja. Makan dengan air gula melaka/nisan/kabung. Nak cepat sebab tak sabar, masukkan dalam freezer. Sedapnya sebab texture agak lembut, memang suka. Nak keras sikit, tambah 1/2 sudu besar tepung beras kot.


ROJAK CACAMARBA

Jumpa kuah pecal/kacang instant dalam fridge. Berbulan2 rasanya dalam fridge, atau lebih. Tapi masih sedap. Kawan bagi. 


Tambah air dan masak sebentar atas dapur. Bahan sampingan lain, guna apa yang ada. Dinner awal kami.


Antara menu breakfast sekali seminggu. 


MIHUN GORENG + KEROPOK GORENG + SOS KEROPOK 
Cara saya makan, pecah2 kan keropok, letak sos, gaul dengan Mihun Goreng.


Hubby beli mixed nuts ni. Promo murah di Shopee rasanya, kita songlap satu pack, RM14 untuk 500gm. Granola chocolate dah habis.


Tuang semua dalam mangkuk besar.


Tambah kan 1/2 cawan oats, chocolate chips dan raisins ikut suka.


Ganache (1 cawan dark compound, 1 sudubesar butter, 3 sudu besar fresh milk - double boil atau microwave 1 minit) + 1 sudu besar peanut butter + 1 sudu besar madu. Kacau semua hingga sebati.


Gaul semua dan ratakan dalam loyang. Sejukkan dalam fridge.


Siap dipecah2 kan, simpan dalam balang & fridge. 


IKAN TALAPIA BAKAR + AIR ASAM
Lunch. Satu hari yang malas. Jumpa ikan talapia siap cuci. Rasanya ada kawan bagi setahun lepas. Tak perasan sebab masih dalam bungkusan hehe. Ratah saja, Alhamdulillah memang kenyang. Ikan besar jugak. Masa kecik, orang tua2 kata, makan ikan banyak, ada cacing kan. Ya ke?


LEMPENG BAWANG + KARI IKAN


Dah masak Kari Ikan, baru perasan prata ada sekeping je. Cancel prata, buat lempeng bawang lah. 1 cawan tepung, 1 telur, bawang besar mayang, garam, air secukup nya. Macam buat crepe omputih tu. 


Guna non stick pan.


Ada ikan seekor tak besar, masak kari, cicah lempeng.


Alhamdulillah atas segala nikmat ALLAH.
Take care semua. Stay strong+safe+sweet.

1 comment:

  1. apa yang tak sedap dari dapur akak semuanya nampak menarik nampak sedap

    ReplyDelete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
My email : o-mulan@hotmail.com