Tuesday, September 03, 2024

RINDU SERINDUNYA. KEK NENAS TERBALIK. PUDING PISANG PEACH.

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

FROM THE RIVER TO THE SEA, 
PALESTINE WILL BE FREE. 

Bila anak balik bercuti, macam2 la tanya nak makan apa. PINEAPPLE UPSIDE DOWN CAKE ni antara favorite nya. 

Sunyi dah rumah ni, sebulan cuti sekejap je berlalu. Dapur pun dah sunyi, tak macam sebulan sebelum ni. Rindu nya, kadang tergenang airmata. 


Tabur brown sugar sikit2 pada loyang yang telah di-grease (sapu butter dan tabur tepung). Susun nenas dan ceri.


Mixer 30 tahun. Alhamdulillah.





Untuk Topping 
(Nampak bila terbalik nanti):

Sedikit butter untuk digris pada loyang
1/4 cawan gula perang lembut lembut
Kepingan nanas dalam jus 
(tos dan ketepikan jus nenas)
 Ceri merah dan hijau 

Untuk Kek:
200g butter suhu bilik
Sedikit garam
200g gula kastor
200g tepung naik sendiri
1 sudu kecil vanila
4 biji telur sederhana
3/4 cawan jus nanas dari tin tu

Panaskan ketuhar kepada kipas 160C. Sapukan mentega di seluruh alas dan tepi loyang bulat 20cm. Kemudian taburkan gula merah pada alasnya. Susun kepingan nanas di atas gula perang kemudian susunkan ceri ikut suka masing2.

Pukul mentega dan gula dengan secubit garam sehingga ringan dan berkrim. Masukkan vanila kemudian masukkan telur satu persatu sambil terus pukul adunan. Masukkan tepung berselang seli dengan jus nenas dan teruskan gaul sehingga mendapat adunan yang licin.

Tuangkan adunan ke dalam loyang di atas nanas dan ratakan. Bakar selama 50-60 minit atau sehingga lidi keluar bersih. Biarkan selama 5 minit, kemudian masukkan ke dalam pinggan.

**Resepi dari IG PANDAN GULA MELAKA**


Lagi satu favorite anak solehah ni, PUDING PISANG PEACH.


Pisang digoreng sebentar. Guna pisang yang tak terlalu masak. Guna api panas sikit, tapi goreng sebentar saja.


Guna peach dalam tin. Potong ikut suka sebagai hiasan/topping PUDING.


Pisang digoreng, disusun dalam apa2 bekas disukai.


1 tin susu cair
1 suduteh vanilla
1-2 sudu besar gula
Sirap dari peach dalam tin
3 sudu besar tepung custard

- Masak semuanya hingga pekat


Tuang ke atas susunan Pisang.


Susun peach di atas custard. Sejukkan dalam fridge.  Sedap dimakan sejuk2. 

Nak makan sendiri je, buat dalam container plastic Ikea tudung hijau tu. Senang boleh tutup je nanti bila dah sejuk.

Hehehehe.... 

34 comments:

  1. Owh, kena terbalik kan ke...? Patut lah.... baru tau

    ReplyDelete
  2. Dua-dua nampak tempting sangat!

    ReplyDelete
  3. Ya Allah, terliur nengok dua2 kek & dessert ni 🤤

    ReplyDelete
  4. Nampak sedap dan saya tak pernah buat lagi.

    ReplyDelete
  5. Sedapnya... terliur pula terutama puding...

    ReplyDelete
  6. Begitulah mak-mak yang sentiasa meraikan anak-anak balik rumah. Asal anak-anak balik je mesti tanya nak makan apa. Sebagai ibu, satu kegembiraan kalau anak-anak balik dan dapat masakkan makanan kegemaran mereka kan. Dua-dua menu ni saya tak pernah makan lagi. Menarik rupa kek nanas dan puding pisang peach tu. Apatah lagi kalau dapat merasa. Tambah lagi sedap dibuat dengan kasih sayang seorang ibu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam kita mass kecik pun sama mak akan tanya nak makan apa kan. Anak2 suka, kita mak2 lagi lah suka. Try la buat hehe.

      Delete
  7. Sedapnya terliur tengok.

    ReplyDelete
  8. pineapple upside down cake..dapnya. teringat masa belajar dulu..
    nak try buat la...tq for the recipe ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sedap resepi ni. Ya betul masa sekolah ada belajar kek ni kan.

      Delete
  9. Alaaa sedapnyaa, cantik kejadiannyaa tuu.. kalau berjiran, mesti dah hantar sepiring kannnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sedap guna resepi ni. Hehe boleh boleh hantar piring nanti 😊

      Delete
  10. dua2 sgt menggiurkan laaaa!! terliur mode activated

    ReplyDelete
  11. Alahai..sedap bebenor nampak kek dan puding tu..kalau sis buat rasanya bukan upside down..jadi caca marba..hehehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer la try Insyaa Allah jadi nya. Alhamdulillah resepi ni sedap jadi kek nya.

      Delete
  12. puding pisang peach tu sedapnya...kek nenas tk pernh mkn lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puding tu makan sejuk2 sedap. Kek Nenas ni kek lama, kat sekolah menengah ada belajar dulu.

      Delete
  13. Kenapalah kue2 kak Mulan ini hanya bisa dilihat, tp tak bisa di rasa 🤣🤣🤣. Kalo rumah kita dekat, saya dah pesan lah kak 😄👍

    Nampak segaaar sangat kedua jenis kue ini. Apalagi saya memang suka nanas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papa Fanny buat kue2 mesti lagi sedap. Insyaa Allah nanti kalau Fanny ke KL lagi, mungkin boleh buat untuk Fanny 😊😊😊. Ya kek nenas itu sedap resepi nya.

      Delete
  14. Untung anak² soleh solehah akak, maknya handal sungguh di dapur 👍
    Sy bab baking surrender hihi...
    Nanti nak try puding tu, rasa boleh buat haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Anak2 PH pun sama, makan sedap2 ummi masak. Bab2 lauk pauk dll kita slow sikit hehe. Lain2 kita ni kan hehe

      Delete
  15. Allahu sedapnyaaa..SA suka yang peach tu...ni kalau tau rumah kat mana memang ketuk pintu rumah ni buat muka x malu mintak sebekas..hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat la senang je. Mai mai kalau datang Kuantan hehe

      Delete
  16. kalau sy ni kejap kejap buka fridge 🤣🤣

    ReplyDelete
  17. pisang tu digoreng tanpa minyak ya? ke ada oles butter sikit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Goreng guna minyak sikit. Kalau bakar atau gril, tanpa minyak.

      Delete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
Please email me for any inquiries.
>> o-mulan@hotmail.com <<