Monday, December 12, 2011

BLOGGERS GATHERING ~ ALAM MAYA TO ALAM NYATA..

5 tahun yang lepas kami mula kenal antara satu lain di alam BLOG.. Bertukar2 komen, cerita & pengalaman tatkala menjadi perantau di bumi asing.. JORDAN, SHEFFIELD & VIETNAM.. Opss, ada doktor dari UKRAINE jugak.. Moga silaturrahim kekal abadi.. Terkejot & excited dapat message kat FB.. Ada kawan blogger, YUS (maz-naz.blogspot) yang belum pernah jumpa akan ke Kerteh.. Buzzed KAK RINA @ Kemaman pagi semalam untuk geder2.. Alhamdulillah.. Hasrat tercapai..


YUS (dulunya di SHEFFIELD), KAK RINA (dulunya di JORDAN), DR SOFIE (dulunya di UKRAINE, anak KAK RINA) & ME... Macam2 kami borak.. Kenangkan zaman2 mula kenal dulu.. Berbagai2 cerita lama di-ungkit kembali.. Memang tak puas sebenarnya.. Tapi walopon singkat, seronok sangat2 dapat jumpa.. Yang muda2 berempat ni berborak lama kat meja sambil ngunyah2.. Yang kecik2 (anak2 Yus) dok main kat playroom @ McDonald tu... Semua nya seronok..


Yahoooo... Anak2 balik kelas & mengaji dapat sebekas sorang... BUBUR ASYURA..!! Very the delicious one.. Sekali makan je apak & omak nya... Kids tak suka sangat.. Depa kata rasa pelik..  Takpe takpe, kami suka..


Bangun pagi tadi teringatkan Nasi Lemak yang dimasak pagi Sabtu.. Sambal yang masak ada lagi tapi malas nak tanak nasi.. Sebab satu mulut je yang makan Nasi Lemak.. Anak2 nak makan Cereal & apak nya makan Sandwich je.. Makanya, tatap je la gambor ni.. Kalo masak sambal kosong, mesti buat banyak terus.. Senang sikit kalo nak buat Sambal Sotong ke, Sambal Udang ke.. Ana campak saja itu sotong, udang, unta, kambing dll nya....
RESIPI SAMBAL:
1 cawan bawang besar dikisar
1 cawan ciliboh @ cili kering dikisar
1/2 cawan air
2 keping Asam Keping
1 genggam Ikan Bilis ditumbuk
1/2 cawan Gula Melaka dicincang
Garam/Gula secukup rasa
1/2 suduteh Belacan
*
~ Goreng Asam Keping & Ikan Bilis sebentar
~ Masukkan & tumis bawang, ciliboh & air
~ Masak hingga agak kering, naik minyak
~ Masukkan belacan, gula melaka & garam/gula

15 comments:

Papa Mifz said...

Papa mifz tak ponah jumpo blogger2 lain,huhu

kasihredha said...

syok kaplau dpt jumpa

sura tu dah lama tak mkn...sedap

maklang said...

seronok ek jumpa2..

whitecappuccino said...

bubur asyura..suka!

Acik Erna said...

MULAN..oo.macam tu ye..sediakan sambalnya dulu.tak pernah pulak acik terfikir nak buat macam tu.
acik dah 2 kai jumpa Raja tu..sekali dikampung dan sekali baru ni di Bangi

mamasita said...

InsyaAllah lain kali Kak nak join lah..kalau tak pindah ke KL..otherwise, payah dah..:)

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Mulan,

Baru laa ni dpt nyongket2 blog kenkawan. Pe kabor? Woah asyik geder2 jer Yong dgn kawan2 blogger. Tp Alhamdulillah persahabatn diperkukuhkan dr alam awangan ke alam down-to-earth!

MULAN said...

papamifz: takpa takpa, ada hari buleh jumpa..

MULAN said...

kasihreda: asyura mmg sedap..!!! jumpa kenkawan mmg seronok..

MULAN said...

maklang: nak jumpa tapi maklang jauh bebenor..

MULAN said...

whitecappuccino: memang sedap..

MULAN said...

acik erna: masa duduk vietnam gitu la.. masak byk terus.. sbb kalo tumis sambal byk kali, nanti kena sound dgn neighbour..

tengok kt fb baru perasan, acik dah jumpa kak raja dulu..

MULAN said...

mamasita: come la.. come laa.. kalo datang weekdays insyA kami ada.. kalo weekend tu ramai lari keluar kerteh.. heheee...

MULAN said...

mohkembara: baik alhamdulillah.. syukran.. missing u la sis..

moga persahabatan kita semua kekal abadi..

~ yus ~ said...

Yus pun seronok jumpa akak. Tulah, takde pula gambar anak2 yus di sini ya...hihi.

bubur asyura ke ni kak? naper nampak lain ekk? versi pejal ya? tp nampak sedap...

p/s: akak cover muka yus juga ya...hihi. Yus selalu tak pernah cover pun...:)