Thursday, October 17, 2024

LEMPENG PISANG CRAVING CHOCOLATE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Doa buat Palestine, Lebanon dan negara2 Islam yang lain.
Doa juga buat semua yang terkesan dengan banjir di Kedah, Perak, Perlis, Pahang dll nya. Semoga dipermudah kan semua urusan.


TAHU BEGEDIL SEPARUH
Filling yang frozen ada lagi. Petang semalam, buat sikit untuk hubby. Dia dah pesan, petang untuk early dinner tak mau makan yang berat. Nak yang ringan2. Tahu tu potong separuh. So jadi open concept gitu hehe. 


Yang dalam mangkuk tu, ada leftover telur untuk celup & filling Tahu Begedil. Tahunya dah habis. Gris kan mangkuk, letak telur, tabur filling. Masuk microwave 1 minit. 


Petang semalam jugak, craving chocolate. Mengidam sungguh tak tau kenapa. 


Alhamdulillah ada overripe PISANG dalam freezer. Lenyek2 + 1 telur + 2 sudubesar tepung. Jadikan pancake. 


LEMPENG PISANG BANYAK CHOCOLATE 

Buat ganache sikit sebab CHOCOLATE SAUCE dah habis. Tabur segala chocolate chips dll yang ada. Alhamdulillah settle craving nya.


Dinner kami.


KARI IKAN + PRATA untuk breakfast pagi tadi.


Alhamdulillah syukur atas semua nikmat NYA.

Till later. MY KITCHEN DIARY.

Baru reda hujan lebat, angin sangat kuat. 
Take care dan stay safe semua. Moga sentiasa dalam lindungan Allah.

5 comments:

  1. Macam-macm versi tauhu begedil ada. Mana yang lebih tu kita pelbagaikan dia supaya tak membazir. Dia kalau craving memang tak boleh bawa bincang. Kena juga dapatkan. Tup tup terus jadi lempeng pisang dengan chocolate drizzle dan taburan choco chips. Nikmat betul dapat menikmati makanan yang kita craving. Sedapnya lauk kari ikan tu haa..kuah pekat. Esoknya makan dengan lempeng kosong atau roti jala pun sodap.

    Sekarang dah tiba peralihan monsun. Banyak tempat hujan dan banjir. Semoga Allah lindungi kita semua.. Aamiin...

    ReplyDelete
  2. dah macam menu kat cafe kak ana tengok Mulan, siap presentation.. wahhhhh nak cikit tauhu bedegil tu hehe :)

    ReplyDelete
  3. setiap kali dtg blog mulan, air liur MZ meleleh2 hahah drooling mode sungguh!!!

    ReplyDelete
  4. Lagi musim hujan di sana ya kak.. di sini masih panas. Blm hujan2. . Perkedel tahu itu saya sukaaa sangat. Tapi memang segala jenis perkedel , tahu, kentang etc saya suka. Makan pakai cabe rawit biar pedas mantap 😁🤭.

    Pisang yg dah terlalu matang memang paling best dibuat cake. Atau pancake. Tapi kalo ada pisang di rumah, sebelum over ripe dah habis pun oleh anak2' 😅. Mereka nih hantu pisang. Bisa makan berkali2 🤭😁

    ReplyDelete
  5. Sedapnyer lempeng pisang celokat

    ReplyDelete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
My email : o-mulan@hotmail.com