Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
Doa buat Palestine, Lebanon dan negara2 Islam yang lain.
Doa juga buat semua yang terkesan dengan banjir di Kedah, Perak, Perlis, Pahang dll nya. Semoga dipermudah kan semua urusan.
TAHU BEGEDIL SEPARUH
Filling yang frozen ada lagi. Petang semalam, buat sikit untuk hubby. Dia dah pesan, petang untuk early dinner tak mau makan yang berat. Nak yang ringan2. Tahu tu potong separuh. So jadi open concept gitu hehe.
Yang dalam mangkuk tu, ada leftover telur untuk celup & filling Tahu Begedil. Tahunya dah habis. Gris kan mangkuk, letak telur, tabur filling. Masuk microwave 1 minit.
Petang semalam jugak, craving chocolate. Mengidam sungguh tak tau kenapa.
Alhamdulillah ada overripe PISANG dalam freezer. Lenyek2 + 1 telur + 2 sudubesar tepung. Jadikan pancake.
LEMPENG PISANG BANYAK CHOCOLATE
Buat ganache sikit sebab CHOCOLATE SAUCE dah habis. Tabur segala chocolate chips dll yang ada. Alhamdulillah settle craving nya.
Dinner kami.
KARI IKAN + PRATA untuk breakfast pagi tadi.
Alhamdulillah syukur atas semua nikmat NYA.
Till later. MY KITCHEN DIARY.
Baru reda hujan lebat, angin sangat kuat.
Take care dan stay safe semua. Moga sentiasa dalam lindungan Allah.
Macam-macm versi tauhu begedil ada. Mana yang lebih tu kita pelbagaikan dia supaya tak membazir. Dia kalau craving memang tak boleh bawa bincang. Kena juga dapatkan. Tup tup terus jadi lempeng pisang dengan chocolate drizzle dan taburan choco chips. Nikmat betul dapat menikmati makanan yang kita craving. Sedapnya lauk kari ikan tu haa..kuah pekat. Esoknya makan dengan lempeng kosong atau roti jala pun sodap.
ReplyDeleteSekarang dah tiba peralihan monsun. Banyak tempat hujan dan banjir. Semoga Allah lindungi kita semua.. Aamiin...
Nak makan tapi nak cara senang, buat je cara kita kan ☺️ asalkan boleh makan. Betul kalau dah craving tu, rajin pulak kerjakan sampai dapat hehe. Alhamdulillah ada baki sikit, simpan utk makan seorang nanti. Pantai Timur memang sedang peralihan cuaca, moga elok2 je semua, Aamiin Ya Rabbal Aalamiin
Deletedah macam menu kat cafe kak ana tengok Mulan, siap presentation.. wahhhhh nak cikit tauhu bedegil tu hehe :)
ReplyDeleteMenu Pasar Malam je Kak Ana hehe. Presentation tu hehe apa yang ada atas meja je.
Deletesetiap kali dtg blog mulan, air liur MZ meleleh2 hahah drooling mode sungguh!!!
ReplyDeleteBila mood ada haha 😄😄 tapi memang suka masak.
DeleteLagi musim hujan di sana ya kak.. di sini masih panas. Blm hujan2. . Perkedel tahu itu saya sukaaa sangat. Tapi memang segala jenis perkedel , tahu, kentang etc saya suka. Makan pakai cabe rawit biar pedas mantap 😁🤭.
ReplyDeletePisang yg dah terlalu matang memang paling best dibuat cake. Atau pancake. Tapi kalo ada pisang di rumah, sebelum over ripe dah habis pun oleh anak2' 😅. Mereka nih hantu pisang. Bisa makan berkali2 🤭😁
Hari tu saja hujan, sekarang panas semula. Wahh Fanny kuat makan pedas ya, Kak Mulan tak kuat 😄😄
DeleteKami memang suka sangat Pisang. Macam2 boleh buat walau Pisang sudah masak sangat, terus masuk freezer. Boleh buat banana shake, cake, pancake, muffin dan lain2 kan.
Sedapnyer lempeng pisang celokat
ReplyDeleteAlhamdulillah
DeleteKari kepala ikan tu cantik warnanya....nampak sedap tu Mulan.
ReplyDeleteTerpedas pulak, terlebih rempah kari agaknya. Hubby makan ok je hehe
Deletesemuanya sedap tu. tengok pulak pagi2 ni terus kerocong perut. hihihh
ReplyDeleteAlhamdulillah ☺️
Deletesemuanya sedap dilihat. kecur air liur saya...
ReplyDeleteAlhamdulillah
DeleteLempeng pisang tu dah cukup sedap.
ReplyDeleteDitambah coklat lagilah bertambah lazatnya.
Tergoda tengok kuah kari ikan tu Mulan!
Lempeng Pisang memang sedap apalagi dgn chocolate.
DeleteTerpedas pulak Kari tu ☺️
Lempeng pisang dengan coklat itu sepertinya lezat sekali Mbak.
ReplyDeleteSaya suka pisang coklat. Belakangan banyak yang jual. Namanya jadi "piscok". Itu pisang yang dibungkus semacam lapisan terigu dan didalamnya diberi coklat, kemudian digoreng.
Nah kalau yang model lempeng pisang dengan coklat itu sepertinya mesti istri saya yang membuat, karena tak ada yang menjual model pisang lempeng.
Salam,
Ohh piscok tu terasa2 sedap sebab saya suka Pisang juga cokelat. Boleh cuba buat nanti.
Deleteamboiiii melempeng versi tekak omputih ni hehehe sedappppp😁👍👍👍
ReplyDeleteBila craving mendatang 😄😄
Deleteassalamualaikum sy craving...sy dtg ni hahahaha
Deletekicap cicah tu kompem sedap tuuuuuu
ReplyDeleteKicap, cuka, cili api. Instant tu.
Deletesedap tgk lempeng pisang tu siap topping chocolate..tauhu tu buat sdiri puas makan
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap sebab banyak chocolate. Betul tahu begedil buat sendiri puas makan.
DeleteSA tengok entry ni dah nak pukul 11am, terus lapar dibuatnya...nak buat la tauhu bergedil version separuh macam tu...lagi sedap rasanya kan..
ReplyDeleteHehe tahu begedil separuh ni senang, kecik sekali masuk mulut.
DeleteTauhu bergedil ni kalau ada sambal kicapo ..fuhh layan laa
ReplyDeleteBetul sambal kicap pun main peranan
Delete