Wednesday, October 16, 2024

GRIL IKAN, KOBIS GULUNG, MI CALONG, CKT.


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Doa buat Palestine, Lebanon dan negara2 Islam yang lain.
Doa juga buat semua yang terkesan dengan banjir di Kedah, Perak, Perlis, Pahang dll nya. Semoga dipermudah kan semua urusan.


GRIL IKAN + LEMON, GARLIC, BUTTER.

Throwback minggu lepas.

Cairkan butter dalam kuali etc, masukkan garlic dicincang, then perahkan LEMON. Masukkan GARAM & LADA PUTIH. Masukkan ikan. Kalau rajin, marinate dan bakar dalam oven/air fryer. Malas hari tu, masak dalam non stick periuk je. Tutup periuk nak cepat. Kalau dah cukup rasa tapi ikan belum masak, letakkan air sikit2. Dah agak2 separuh masak, masukkan potongan carrot. Sebelum tutup api, letak MOZZARELLA CHEESE di atas ikan, tutup periuk, tutup api. Biarkan cheese mencair. Hidang dengan sayur2 yang disukai. Untuk ikan, makan dengan Mozzarella Cheese pun dah cukup. Kalau sayur, saya suka makan dengan ROASTED SESAME SAUCE.

Tak tau ikan apa, jumpa dalam freezer, bahagian ekor dalam sejengkal. Stok ikan banyak lagi Alhamdulillah. Ada menu, hanya specific ikan diguna kan. Tak apa, kita yang makan. Guna je lah. 


KOBIS GULUNG KUKUS

Pernah buat dulu sekitar tahun 1995 rasanya, tengok dalam TV ada program masakan. Katanya asal dari KOREA. Baru ni mak sepupu ada buat untuk jualan, kawannya request. Terdetik hati nak buat.


Carrot, shitake mushroom, garlic, daun sup, lada sulah, garam. Guna food processor/chopper mini, senang. Gaul semua dengan daging cincang & tahu dilenyek. Nak letak kicap cair, sos tiram & minyak bijan sikit pun boleh.


Sepatutnya guna KOBIS PANJANG tapi kedai runcit tak ada jual, guna KOBIS BULAT. Potong2 ikut saiz yang boleh digulung, celur dalam air menggelegak sebentar, supaya senang digulung. Ada yang digulung, ada yang terbuka macam dalam cawan, ikut bentuk KOBIS yang ada. Kukus hingga masak. 


Makan dengan SOS NASI AYAM. Sos ni jumpa dalam freezer. Leftover tak tau bila hehe. Simpan selagi boleh. 


Alhamdulillah sedap. 


MI CALONG.


Lama tak masak. Asingkan isi dan tulang ikan. 
Tumis garlic yang diketuk2 atau dicincang, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. Masukkan air, tulang ikan dan sup punjut. Tutup periuk. Biar sup menggelegak.


Masukkan isi ikan, garlic, daun sup, tepung ubi, lada putih, garam, minyak sikit dalam food chopper mini untuk dijadikan FISH BALL. Nak tumbuk pun boleh. Bila sup menggelegak, keluarkan tulang ikan dan rempah yang ditumis awalnya, nak tapis pun boleh. Kemudian masukkan FISH BALL ni dalam sup yang menggelegak. Saya guna sudu saja sebab tak sempat nak membolakannya. Malas pun ya hehe.

Guna juga FISH CAKE & KEROPOK LEKOR REBUS.


Dimakan dengan mihun. Boleh juga dengan mi kuning, kuetiaw dll.


Bila FISH BALL siap semuanya, masukkan fish cake, keropok lekor dan tahu bulat goreng ke dalam sup. Yang putih menggerutu tak macam bola tu, FISH BALL yang disudu2 :)


Tabur bawang goreng dan daun sup. Makan dengan KICAP SAMBAL atau LADA JERUK. Tak ingat nak snap foto lengkap MI CALONG dengan mihun. Hehe.


Pagi tadi. Dah 3 hari selsema ringan, terasa nak makan CHAR KUETIAW. Hubby makan dulu, so memang rupa CKT lah, berkuah. Kita makan lambat, dah jadi KT GORENG hehe.

Moga semua sentiasa sihat, tenang ceria, dimurahkan rezeki, dirahmati & dilindungi Allah, redha dan bersyukur selamanya. Aamiin Ya Rabbal Aalamiin.

30 comments:

  1. Sedapnya nampak semuanya... Nak buat sendiri memang tak berapa rajen.. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, kalau lauk pauk saya kurang masak sebab tiada yang lunch di rumah.

      Delete
  2. isshh rajinnya akak macam2 menu...saya sejak anak duduk hostel ni dapur tak berapa nak berasap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaa Allah. Sebab malas keluar makan, kena lah masak.

      Delete
  3. ok juga idea kubis kukus tu yea..bahan inti boleh pelbagaikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul letak je lah apa2 kan, mesti sedap.

      Delete
  4. Waalaikumussalam.
    Sedapnya semua... kenyang jamu mata di sini.
    hendak juga rajin macam Mulan masuk dapur sediakan gril ikan + lemon + garlic + butter!
    Kobis gulung kukus pun nampak sangat sedap celup dengan sos nasi ayam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah & Insyaa Allah. Malas nak keluar beli, juga Allah kepada MSG. Kak Amie masak lagi lah sedap, macam2 menu yang tak pernah makan. Seronok tengok, nak cuba nanti. Kobis gulung tu pun Alhamdulillah, boleh try buat filling lain nanti.

      Delete
  5. Menu ikan panggang tu menyelerakan betul. Olahan resipi yang simple. Bertambah sedap lagi kalau gril atas pan tu. Dia tak terlalu kering. Menarik juga idea kobis gulung tu. Pernah nampak orang buat. Bagus juga tu buat jualan. Lain dari yang lain. CKT ni kena makan panas-panas baru best. Bila dah kembang, feel makan kuetiau goreng pula. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila tak tau nak masak apa, nak masak yang senang, gril je lah. Gugel jugak cari idea.
      Kobis gulung tu memang nak buat lagi Insyaa Allah nak try filling lain.
      Betul CKT makan lambat jadi kering.

      Delete
  6. Ya Allah Mulan. Nampak menyelerakan. Nasib baik dah makan tengahari...nak cuba la buat mihun calong tu.

    ReplyDelete
  7. Nak belajar la buat mee calung tu kak..wah..CKT...xpe la dah jadi kuew teow goreng pun..hehehe...SA memang pencinta noodles..especially mee kuning

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang je mee calong tu SA. Haha ya CKT dah jadi KTG.

      Delete
  8. Semua pun sedappp memang menu mcm restoran 5 star ni🤩👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takkan 5 star je MZ 😂😂 gurau gurau

      Delete
  9. tgk gmbr makanan di kala tgh puasa ni..trus lapar...rare la kobis gulung tu...menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually dah lama ada kobis gulung tu cuma jarang orang buat.

      Delete
  10. Ya Allah…rajin sungguh lah.

    Menarik kobis gulung kukus tu. Mesti sedap ada daging, tauhu. Teringin nak makan tapi macam renyah nak buatnya 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe nak makan kena lah masak. Cer gugel kot ada orang jual kat sana. 😄😄

      Delete
  11. Ikan dimasak seperti itu memang favorit saya dan anak pertama. Kalo si bungsu tak suka ikan 😅. Kecuali ikan yang diolah menjadi pempek, tekwan (keduanya makanan khas Palembang) , baru dia suka.

    Kobis kukus itu asisten saya pernah buat. Tapi isi dalamnya macam dimsum . Daging giling campur udang . Hanya saja dibungkus kobis. Sedaap juga. Nak buat sendiri belum ada mood kak 🤭🤭.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu guna ikan dory atau salmon tapi tak ada. Jadinya guna ikan yang dalam fridge saja. 😍

      Ada resepi yang isi dalamnya macam dimsum Fanny. Macam2 resepi semua sedap2.

      Delete
  12. sos nasi ayam pun bolehhhhh
    janji sedap dan kenyangggg

    ReplyDelete
  13. keropok lekor pun boleh kannnn msk dlm sup
    jln boleh telan no problem
    hebat betul tekak org melayu ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang resepi kami macam tu letak keropok lekor. 😄

      Delete
  14. Semua menu-menu yang sihat nii .. CCL nak cuba buat la kubis gulung tu ..nampak sedap je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba la senang je, boleh pelbagaikan inti tu.

      Delete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
My email : o-mulan@hotmail.com