Wednesday, October 30, 2024

DAIRI DAPUR CAMPAK BELAKANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Doa buat Palestine, Lebanon dan negara2 Islam yang lain.


Tiba-tiba, teringat BUBUR SOM SOM, makan di rumah jiran sebelah ni. Mak nya buat ketika kami visit, Az baru bersalin tahun lepas, sedap nya. 


BUBUR SOM SOM.

Gugel resepi. Main agak2 je lah. 1 cawan santan (tak pekat, tak cair), 1 sudu besar tepung beras, 1 sudu besar tepung jagung, garam. Masak dengan api sederhana. Letak dalam mangkuk. Resepi ni sikit saja. Makan dengan air gula melaka/nisan/kabung. Nak cepat sebab tak sabar, masukkan dalam freezer. Sedapnya sebab texture agak lembut, memang suka. Nak keras sikit, tambah 1/2 sudu besar tepung beras kot.


ROJAK CACAMARBA

Jumpa kuah pecal/kacang instant dalam fridge. Berbulan2 rasanya dalam fridge, atau lebih. Tapi masih sedap. Kawan bagi. 


Tambah air dan masak sebentar atas dapur. Bahan sampingan lain, guna apa yang ada. Dinner awal kami.


Antara menu breakfast sekali seminggu. 


MIHUN GORENG + KEROPOK GORENG + SOS KEROPOK 
Cara saya makan, pecah2 kan keropok, letak sos, gaul dengan Mihun Goreng.


Hubby beli mixed nuts ni. Promo murah di Shopee rasanya, kita songlap satu pack, RM14 untuk 500gm. Granola chocolate dah habis.


Tuang semua dalam mangkuk besar.


Tambah kan 1/2 cawan oats, chocolate chips dan raisins ikut suka.


Ganache (1 cawan dark compound, 1 sudubesar butter, 3 sudu besar fresh milk - double boil atau microwave 1 minit) + 1 sudu besar peanut butter + 1 sudu besar madu. Kacau semua hingga sebati.


Gaul semua dan ratakan dalam loyang. Sejukkan dalam fridge.


Siap dipecah2 kan, simpan dalam balang & fridge. 


IKAN TALAPIA BAKAR + AIR ASAM
Lunch. Satu hari yang malas. Jumpa ikan talapia siap cuci. Rasanya ada kawan bagi setahun lepas. Tak perasan sebab masih dalam bungkusan hehe. Ratah saja, Alhamdulillah memang kenyang. Ikan besar jugak. Masa kecik, orang tua2 kata, makan ikan banyak, ada cacing kan. Ya ke?


LEMPENG BAWANG + KARI IKAN


Dah masak Kari Ikan, baru perasan prata ada sekeping je. Cancel prata, buat lempeng bawang lah. 1 cawan tepung, 1 telur, bawang besar mayang, garam, air secukup nya. Macam buat crepe omputih tu. 


Guna non stick pan.


Ada ikan seekor tak besar, masak kari, cicah lempeng.


Begitulah kisah seorang Mulan. Suka makan dan masak, In syaa Allah. 

Alhamdulillah atas segala nikmat ALLAH.
Take care semua. Stay strong+safe+sweet.

34 comments:

  1. apa yang tak sedap dari dapur akak semuanya nampak menarik nampak sedap

    ReplyDelete
  2. Saya sokong..tgk gambar pun dah tau sedap...

    ReplyDelete
  3. rajinnya Mulan, kak ana baru dua hari lepas buat bubur sum sum, sedap makan time cuaca panas ni kan sejuk je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak makan kena masak, sebab susah cari, nak keluar cari pun malas.

      Delete
  4. bihun mkn ngan kopok keping tu slalu juga...bubur som som tk pernah rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bihun goreng memang kena dgn keropok goreng untuk hubby ni. Bubur som som ni macam lompat tikam bahagian putih.

      Delete
  5. semua pun sedappp..nasib baik MZ baca entry ni masa perut dh kenyang ;) anyway, i suka ikan talapia tu...ada last week kot i mkn masa lunch (beli kat stall)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe yumm. Talapia garam kunyit saja pun sedap kan.

      Delete
  6. As usual semua sedap² bila masuk dapur Akak ni :D
    Bubur Sum² tu senang je nmpk gaya nak buat ye... Tapi xde geng makan kat rumah ni, mcm tak berbaloi pulak nak buat. Alasan haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah yumm. Bubur som som ni sekali makan je, secawan santan je.

      Delete
  7. kalau berjiran la kan..dgn muka x malu pi bawak mangkuk kat rumah akak

    ReplyDelete
  8. Bubur sumsum 😍😍😍. Saya suka bubur ini kak, tp di sini cuma dijual saat ramadhan 😄. Biasa utk bukaan puasa. Kalo bukan ramadhan tak ada yg jual, kecuali nak buat sendiri 🤭

    Sukaaa sangat liat cookies coklat tuh. Dah beberapa kali lihat di feed IG juga ada yg buat, tp sampai skr blm tergerak nak buat. Save resep saja 🤣

    Saya malah belum dengar kalo makan ikan bikin cacingan. Kalo di sini makan kelapa parut yg buat cacingan kata Orang2 tua 🤭😄. Ntah apa sebabnya.. kalo makan ikan malah disuruh terus, buat pintar katanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bubur sumsum ni memang sedap. Masin dan lemak manis. Memang susah cari kalau mau beli. Terpaksa buat kalau mau.
      Granola chocolate sudah habis, kena buatmnaeu untuk stock up. 😊😊
      Itu lah, kelapa juga sama. Kalau dulu2 dikatakan makan ikan atau kelapa banyak, nanti ada cacing, 😄😄

      Delete
  9. 1st time dengar bubur som2.. saya ingat tau fu fah tadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang jarang2 dengar bubur som som ni. Sedap.

      Delete
  10. Semuanya nampak sedap, gambar pun cantik :)

    ReplyDelete
  11. Tersusun cantik tu bukanlah cacamarba....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak sangat cerita cacamarba lah jugak 😂

      Delete
  12. Tak tahu nak mengomen makanan yang mana satu hahahaha...

    ReplyDelete
  13. Terima kasih memberi saya ilham untuk menu breakfast pagi esok :-)

    ReplyDelete
  14. Bubur tu macam susah juga nak cari sekarang ni ya.....

    ReplyDelete
  15. Pandainya Mula buat bubur somsom.
    Kalau di kampung kami waktu bulan puasa setiap petang jiran-jiran bertukar-tukar juadah. Sudah semestinya ada bubur somsom. Sedap sangat, sirap gula merahnya bau harum pandan.
    Rojak cacamarba tu dah cukup cantik, lengkap dan sudah semestinya sedap.
    Ikan talapia air asam sangat menggoda selera!
    Semuanya sedaplah Mulan.
    Terus masak-masak ya, bagi meriah lagi dunia masakan tanahair kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetiba nak sangat makan, gugel cari resepi, macam senang. Buat sikit sangat Alhamdulillah puas hati.
      Memang selalu dibuat pada bulan puasa kan.
      Tu la jumpa kuah instant dalam fridge, memang kena guna, takut expired.
      Ikan fresh memang sedap biarpun lama dalam freezer hehe. Dengan air asam pun sedap.
      Terima kasih Kak Amie. Inspired dengan Kak Amie jugak masak macam2, menu LD pulak tu. Sedap sangat tengoknya,

      Delete
  16. tgh mkn meehoon ni tgk pulak gambar mulan mkn meehoon dgn keropok, lupa pulak bawak keropok tadi padahal dh letak atas meja pun utk anak2 bekfes mkn dgn meehoon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe meehoon dengan keropok goreng memang combo yang best kan.

      Delete
  17. sy suka bubur somsom ni kalau yg putih tu kan... termasin sket hahaha so ada rs mcm lemak2 sket bla telan dgn air gula😁

    ReplyDelete
  18. sedapnyaaa lpeng bawang ratah mcm tu je dah kenyang ni

    ReplyDelete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
My email : o-mulan@hotmail.com