SHAKSOUKA & SOURDOUGH BREAD
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
FROM THE RIVER TO THE SEA,
PALESTINE WILL BE FREE.
ROTI SOURDOUGH KUNYIT ni kawan bagi baru2 ni. Alhamdulillah suka sangat.
IG NURUI_PAN
Boleh order BAGEL, ROTI SOURDOUGH dll. Postage tiap hari SELASA rasanya.
Memang sedap makan dengan SHAKSOUKA.
Resepi seperti di bawah. Dari laman web Downshiftology
Memang sedap. Makan untuk breakfast baru2 ni.
CHA GIO (VIETNAM SPRING ROLLS).
Frozen Cha Gio. Order dengan Zaytun sewaktu ke Vietnam baru2 ni. Sepatutnya digoreng tapi malas, masuk air fryer je.
Hubby tak nak dinner berat, so yang ni elok la. Sesuai dengan kerajinan domestic goddess ni hehe.
Dimakan dengan daun salad. Sihat lah sikit kan hehe. Cicah dengan sos.
RESEPI CHA GIO MAKCIK PHATIMA (yang jaga anak2 dari baby di Vietnam dulu)
2 dada ayam dikisar
1 cawan udang dikisar
500 gm keladi disagat halus macam mihun
(atau hiris panjang sehalusnya)
Lada hitam
Bawang putih cincang agak2
1 telur
Daun bawang
- Gaul semua, letak pada kulit popia Vietnam/Malaysia
- Goreng sebelum makan, air fry pun boleh, kurang best lah
SOS :
Cili api cincang, gula, jus limau nipis, sos ikan.
Agak2 lah amount nya, masam manis masin rasanya.
SUP GOCHUJANG
Tumis garlic sikit. Masukkan air, Gochujang paste, timun, egg tofu, fish cake, enoki mushroom, garam gula, stok ikan bilis. Semua bahan2 ni, agak2 ya ikut citarasa. Sup ni masam manis masin pedas. Ala2 asam pedas tapi tak berminyak lah. Makan dengan UDON pun boleh.
MISO SOUP
Enoki mushroom
Egg tofu
Fish cake
Miso paste
Daishi
Timun
Wakame Seaweed (rasa betul nama ni)
Air - masakkan semua
DAISHI
(bahan asas nya ikan, macam kiub ikan bilis tu je, boleh jugak guna)
Rai (owner OURKIZUNA) ni study di Jepun dulu. Beli di Shopee je sekali dengan DAISHI. Kenal pun dari blog nya dulu.
--->>> BLOG OURKIZUNA
MISO SOUP yang dah masak, sebelum join dengan UDON. Sama resepi di atas. Cuma tak ada timun. Actually guna je lah apa2 yang disukai. Kita yang makan, kan. Hehe. Janji senang, tak cerewet resepinya.
UDON
Sebelum pasang api dapur. Campak je semua dulu. Wink wink.
Leka SA baca dan focus kat entry yang ni...sedapnya...SA nak cuba la buat Shaksouka tu...
ReplyDeleteBuat lah, senang je SHAKSOUKA tu cicah roti biasa pun ok.
DeleteTerliur tgk mcm2 pic mknn tu ;) i pernah mkn sourdough bread time time diet 😂😁
ReplyDeleteLiut sikit kan sourdough bread tu, kalau toast kan better rasanya.
Deleteada tgk kwn share gk resepi SHAKSOUKA...tk pernh mkn
ReplyDeleteMacam kacang pool tapi tak ada daging
Deletesedap2 semuanya kak dari Arab ke vietnam naik ke korea & ke jepun...
ReplyDeleteAlhamdulillah buat makan keluarga je
Deletex pernah rasa sourdough bread.. teringin nk rasa
ReplyDeleteRoti untuk orang diet la kiranya hehe
DeleteAdudu, as usual kenyang bila datang blog Akak :D
ReplyDeleteNak try la buat shakshuka tu...
Buat lah senang je hehe
DeleteMakan shakshuka dengan roti sourdough memang sedap. Tadi saya baca entry akak ni buat miso soup terus buat miso soup jugak tengahari tadi 😄 teringat time pregnant anak no. 2 dulu saya hari2 buat miso soup sbb tekak cuma nak makan makanan Jepun je, gigih pesan adik belikan miso paste dari jepun masa dia belajar kat sana.
ReplyDeleteShaksouka dengan roti memang sedap. Hehe miso soup pun senang, sedap kalau tak ada selera.
DeleteSaya paliiiing suka sourdough bread ❤️❤️❤️. Memang selalu beli itu kalo teringin roti. Apalagi kalo banyak taburan kekacang.
ReplyDeleteUnik juga rotinya pakai kunyit ya kak 😍😍. Shakshuka itu yg saya blm pernah coba . Nantilah kalo ke KL teringin juga.
Miso soup dulu saya sering buat, sampai hari2 🤣. Suami bosan pula yg ada. Saking seringnya saya masak itu. Krn mudah kan. Tinggal beli daishi nya saja 😄
Sedap kan sourdough bread ni. Ya yang ini ada kunyit dan nuts memang sedap.
DeleteBetul miso soup ni senang sangat masak nya. Kalau tiada daishi boleh guna stok ikan bilis juga.
sedapnya makan makanan yg asing kpd tekak Melayu sekali-sekala. Cari kelainan...thanks for sharing...
ReplyDeleteSuka makan, jadi nya kita cuba buat mana boleh. Sama2 AK.
Deletewahhhh selera asia timur niiii ;-)
ReplyDeleteSekali sekala hehe
Deletenampak udon tu dalam kepala saya terus terbayangkan laksa
ReplyDeletemana nak cari laksa niiiiii
Search kat Foodpanda or grab, jumpa kedai nanti. Tak pun gugel hehe.
DeleteMenu2 macam ni, anak dara saya paling suka. Kita belikan bahan2nya, confirm rajin dia buat.. hehehe..
ReplyDeleteWahh best ni anak dara rajin masak. Ada boyfriend ke tu. Hehe.
DeleteDatang rumah Mulan, memang puas jamu mata.
ReplyDeleteSemuanya sedap, tak adalah yang nampak tak sedap.
Balik rumah sendiri rasa kenyang hihihiii.
Thanks Kak Amie. Suka masak, sedap atau tak, kena makan jugak Alhamdulillah. Kak Amie pun masak sedap, lain menu LD tu, nak sangat try nanti.
DeleteLapar pula bila tengok post Mulan yang ni. Popia Vietnam tu sedapnya. Sup Gochujang pun sedapnya kalau hirup panas2
ReplyDeleteSimpan sini senang nanti kalau tak ada idea hehe. Healing sendiri haha.
DeleteSourdough kunyit..menarik warnanya...first time tgk popiah goreng Vietnam..ada inti keladi...korean + japanese foods..yumms!!
ReplyDeleteSedap sourdough kunyit ni. Popia yg ni kurang dijual di restoran Vietnam, tak tau kenapa.
DeleteKorean dan japanese food memang yumms kan.
Menu menu rare yang baru pertama kali saya tahu dan tengok kecuali miso dan udon tu. Hidangan pertama tu mengingatkan dengan roti titab dan kacang pool. Sourdough bread ni semakin popular dan ramai peminatnya. Saya tengok ramai bakers yang jual roti jenis ni. Harga boleh tahan juga sebab pembuatan tak mudah dan bahan-bahannya pun mahal sikit.
ReplyDeleteSourdough bread ni kiranya roti sihat kan. Memang tak senang nak buat roti ni. Betul shaksouka tu lebih kurang kacang pool cuma tiada kacang.
Delete