Tuesday, October 10, 2023

CHIFFON CAKE YANG GIGIH. PRAY FOR PALESTINE.

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Moga sihat ceria gembira bahagia selamanya.

Doa buat PALESTINE. Luluh jiwa raga. Moga mereka kekal tabah & sabar dalam perjuangan di sana. 

KITA, teruskan berdoa buat saudara2 kita di sana, serta menyumbang mana mampu. 


SUNQUIK CHIFFON CAKE

Sabtu baru ni. Tetiba rasa nak makan, terpaksa gigihkan diri, Alhamdulillah ada bahan2, terus buat.


RESIPI ASAS DARI IG @cheta_78

Bahan A

7 Biji kuning telur
120 ml susu fresh
80 ml minyak jagung
140 gm tepung superfine/biasa
1 s/besar SUNQUIK

Bahan B

7 Biji putih telur
140 grm gula pasir 
1 s/besar lemon juice
1/4 sd/teh garam halus

Cara-cara :

Panaskan oven suhu 160C. 

Bahan A :
Kacau kuning telur menggunakan whisk selama 1 minit
Masukkan susu, minyak & kacau rata.
Masukkan tepung kacau rata, ketepikan.

 Bahan B (Meringue)
 Putar putih telur + cream of tartar (lemon juice) + garam hingga berbuih
Masukkan gula 3x dan pukul sehingga stiff peak. 
Adunan tak akan jatuh kalau terbalikkan mangkuk.

Masukkan meringue secara tiga kali ke dalam adunan kuning telur. 
Guna SPATULA dengan teknik kaup balik (jangan terlebih kacau).

Tuang dalam loyang chiffon 22cm yang tidak di-gliss.
 Loyang yang berlubang di tengah. 

Bakar selama 55 minit atau hingga masak dengan suhu 160C.

Setelah masak tangkupkan kek, keluarkan setelah kek betul2 sejuk.

Resepi asal ialah Pandan Chiffon Cake tapi saya tukar santan kepada susu, Pandan Emulco kepada Orange SUNQUIK.


Siap dibakar. Suka garing sikit.


Keluar dari oven terus terbalikkan lebih kurang macam dalam foto di atas.


Bila dah agak sejuk, dalam lepas 40 minit, guna pisau dan longgarkan kek pada bahagian tepi loyang. Keluarkan & terbalikkan (atas pinggan). Foto ni lupa nak letak atas pinggan.


Letak atas pinggan. Guna pisau untuk keluarkan kek pada bahagian atas nya, nanti elok kek dikeluarkan terus ke atas pinggan. 


Makeup sikit, letak coco powder guna cake stencil ni. 


Beli di Shopee few years back, lama tak guna. Foto dari Shopee. Search - cake stencil. Boleh guna untuk coffee jugak, ada saiz kecik jugak tapi yang besar ni boleh guna untuk cawan coffee jugak. 


Alhamdulillah elok jadi. Resepi ni memang kurang manisnya. Just nice kata orang Raub, Pahang hehe. Try dulu, kalau kurang manis, buat lagi kek tu dan tambah gula. Favorite hubby sebab dia konon jaga gula. Awal dulu takut nak cuba, tapi sebenarnya senang, ikut je resepi, step by step.



Terus kan berdoa. 


Kami semua sentiasa berdoa, bertabah lah saudara2 di Palestine. 
(Foto : unsplash dot com)

27 comments:

  1. aduyai gebus gebas kek chiffon tu. amin. semoga palestine bebas dan merdeka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah elok gebu. Aamiin moga bebas dan merdeka secepatnya.

      Delete
  2. jom sama2 pray for palestine..aamiin... anyway kek chiffon tu menggiurkannnn terliur laaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doa non stop buat mereka. Alhamdulillah elok gebu, sedap tak manis resepi ni.

      Delete
  3. semoga Allah memberi kemenangan kepada rakyat Palestain amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek Sunquik Chiffon tu alahai... mengiurkan sungguh.. kita ni kalau buat kek mmg fail la :P

      Delete
    2. Aamiin Ya Rabbal 'Aalamiin.

      Kek tu sebenarnya senang. Yang susah sangat tu adalah mood jiwa raga haha

      Delete
  4. aduh sedapnya kak kek chiffon oren tu, mesti gebus... semoga dipermudahkan buat saudara kita di palestine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah elok gebu. Aamiin buat saudara kita di Palestine

      Delete
  5. Baru tau kewujudan benda nama cake stencil. Best jugak guna, jadi tambah menarik keknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan, jumpa di kedai kek. Tengok kat Shopee lagi banyak design.

      Delete
  6. Oh... cake pun ada stencil eh?

    Wah Header baharu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaannnn mesti lah cake pun ada stencil. Kalau boring tukar lagi header tu. Haha.

      Delete
  7. gebooo nmpknya kek chiffon tu...yummmyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah elok gebu, suspen jugak sebelum bakar tu. Elok tak manis sangat. Try la.

      Delete
  8. wahh nampak sedapp tu

    ReplyDelete
  9. Ohhh lukisan bunga tu pake cake stencil ya kak, tadi saya sempat bingung macam mana nak buat lukisannya 😄😄🤭. Cantiiik asliiii hasil kuenyaa 😍😍. Rapi , dipotong pun kliatan smooth dan lembut. Saya pernah buat sekali chiffon cake, dan failed. Kalo orang sini bilang bantat hasilnya, tak kembang 🤣🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Fanny guna cake stencil. 😍😍 mau kasi kek nya cantik. Dulu pun takut nak cuba buat Chiffon Cake tapi Cuba ikut step by step, jadi jugak elok tak bantat.

      Delete
  10. Manis2 buah ceri,
    manis lagi pembaca komen ni,
    Kalau diri tu sudi,
    jom la join segmen ni. >_<

    jemput join segmen Cuya :D Marilah memeriahkan lagi!

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2023/10/segmen-review-bersama-cuya-si-primadonno.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Cuya, nanti kita cuba ya.

      Delete
  11. cantiknya hiasan bunga2 tu.. semoga allah membantu saudara2 kita di palestine amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin untuk semua doa buat Palestine. Senang je coral tu guna cake stencil.

      Delete
  12. cantikkkkkkk sayang nak mkn heheeh

    ReplyDelete
  13. Gebu gebas kek chiffon ni. Kalau saya makan mesti sedia air, takut tercekik dan kelembutannya hihihiii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ya jugak sebab lembut sangat kadang kena jugak

      Delete

Thank you for the comments. Nanti singgah lagi ya :) Take care & stay safe.