Thursday, June 26, 2025

HAPPY CARA KITA

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Teruslah berdoa buat saudara kita di G@Z@ dan negara2 Islam lain, yang dalam kesulitan.

Dinner semalam. Gelap pun, gelap lah. Anak soleh pernah sebut Fish n Chips, bila ditanya apa lagi menu guna ikan. Hhmm kena goreng, mak nya lemau kalau menggoreng ni. Malas lap dapur. Teruk kan. 


Baru perasan kentang pun dah lama tak guna. Potong dadu besar2, gaul2 manja dengan minyak zaitun, garam, chili flakes, oregano. Masuk air fryer.


Guna ikan bahagian ekor. Ambil isi, tulang disimpan dalam freezer boleh buat sup nanti. Gaul dengan garam, lada hitam, serbuk cili, oregano atau apa2 lah yang suka.

Lupa snap foto adunan celup tepung tu. Agak2 je 3 sudu besar tepung gandum, 1 1/2 sudu besar tepung jagung, garam, 1 sudu teh baking powder, secubit baking soda, air secukup nya. Kalau ada air soda pun ok, ganti kan wine/beer yang omputih guna. Patut try letak apple cider vinegar sebab ada, lupa pulak, next time lah.


Foto awal tadi lupa letak lemon haha. Bowl/basket kayu untuk proofing roti sourdough tu beli masa PKP, konon nya nak belajar buat roti sourdough online. Once upon a time lah.  Ehh hilang ke laut hasrat tu. Tak apa, moga ada sinar semangat nak belajar nanti. Maka, kita guna lah semalam, letak baking paper corak tu, susun lah semua nya. Ala2 cafe gitu. Ikan tu gelap sikit, spesis kedekut minyak masa goreng. Terbenam rapat dengan dasar kuali, eh kita guna non stick pot. Sebab lebih dalam, kurang percik. Memang bukan deep fry. Sabar lah ikan. Alhamdulillah masak elok.


Breakfast pagi tadi. Rindu lama tak masak Kuetiaw Goreng.


Seronok bila siap masak, family makan, happy cara saya. Kita kena usaha. Usaha happy kan diri. Apalagi duduk rumah sorang2 diri, siang hari. Sunyi. Apa pun semua dengan izin Allah. Suka masak tapi tak rajin. Tahun 1997 dulu2 di Vietnam susah dapat makanan halal. Restoran Melayu yang halal pun harga super duper mahal. Alhamdulillah rezeki dapat kawan2 pandai masak, juga melangut tengok program memasak di TV macam Travel & Living, ada Martin Yan, Chef Wan dll, gigih belajar. Juga bila dapat  tumpang laptop hubby, gugel resepi, dapat lah tengok blog2 tersohor antara nya seperti blog CHEF HANIELIZA, DARI DAPUR MAKLANG, MAMAFAMI, SALAM 2 BENUA, MAT GEBU - DAPUR TANPA SEMPADAN dll. Dah la share resepi, presentation pun cantik. Ter-INSPIRASI. Hingga kini. Blog ni pun bermula dari situ lah. 

Esok 1 Muharam. Doa terbaik buat kita semua, dunia dan akhirat.

Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan. Take care, ceria dan senyum selalu.

38 comments:

  1. Selamat menyambut awal muharam kak, sedap plak nampak menu akak tu...cuti 3 hari ni kemana kak...SA Sabtu balik JB kejap...balik hari je kot...banyak benda nak kena settle ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah masak untuk keluarga ni je. Kami balik Putrajaya, ada wedding dll.

      Delete
  2. Betul, happy cara kita. Bila kita masak dan anak-anak kenyang, kita berganda-ganda rasa happy dan puas. Sedapnya, homemade fish and chips. 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, hobby lain2. Suka masak dan makan tapi malas masak yang renyah tumis lama tu 😄😄

      Delete
  3. Cantik plating tu macam kat kedai dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita bagi feeling2 kat kedai lah sekali sekala

      Delete
  4. Alhamdulillah...sedap tu nampak..
    Salam awal Muharram buat akak juga..semoga diberkati hidup kita dunia akhirat..aamin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah makan anak beranak
      Salam Awal Muharam juga. Aamiin,

      Delete
  5. Selamat tahun baru Islam... 1 Muharram... 😊

    ReplyDelete
  6. Salam maal hijrah
    Nampak sedap semuanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.
      Salam Awal Muharam juga. Aamiin

      Delete
  7. Geram tengok telur mata tu, sempurna gediknya hihi...
    Salam Maal Hijrah Kak ✨

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami memang suka telur macam tu hehe
      Salam Awal Muharam juga.

      Delete
  8. Memang bencinta nak goreng ikan. Dia punya percik-percik minyak halus tu jenuh juga nak lap lepas masak. Tapi okay lagi bebanding masak sambal tumis tu. Dia pun percik lagi jauh perginya. hihi..
    Senang masuk air fryer dan tunggu masak je.
    Masa PKP macam-macam project kita buat supaya tak bosan di rumah. Habis PKP, lansung mood rajin pun hilang dari radar. Hidangan dah makan makan dekat Cafe dah.
    Tengok kuetiau goreng, saya pun dah lama tak masak kuetiau goreng. Rindu kadang masakan sendiri.
    Samalah, suka masak tapi tak rajin kalau cuaca panas. Kalau sejuk sikit tu, best lah sikit duduk dapur.
    Untung masa lalu belajar masak, sekarang dah level-level resto mewah ni. Saya pun terinspirasi juga dengan presentation yang cantik-cantik. Yang baik kita ikut.

    Selamat tahun baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Fiza, memang malas nak mengelap minyak percik2 tu, tapi kadang kena lah jugak kan. Masak sambal, kari semua kena tumis. Air fryer memang senang.
      Betul masa PKP macam2 juga masak. Ambik order dari suami dan anak2. Tak jadi kena makan jugak haha.
      Buat lah Kuetiaw goreng, senang je kan.
      Seronok masak ni, tapi yang mudah lah hehe. Alhamdulillah kawan2 dulu terer masak, boleh belajar.

      Salam Awal Muharam juga.

      Delete
  9. salam maal hijrah utk mulan sefamili.

    ReplyDelete
  10. tengok presentation tu memang orang yang rajin akak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaa Allah, Aamiin. Moga berterusan 😍

      Delete
  11. salam maal hijrah kpd mulan sekeluarga. semoga azam tahun ini bakal dicapai. Aamiin..

    ReplyDelete
  12. rasa happy dan bahagia bila air tangan kita jadi santapan keluarga...

    ReplyDelete
  13. selamat tahun baharu Hijrah...
    cuti panjang ni tak ke mana2 ke? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Awal Muharam juga. Balik Putrajaya je.

      Delete
  14. Salam Maal Hijrah untuk Mulan sekeluarga. Seronok baca blog Mulan. Kalau Mulan masak mesti berseni presentationnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Awal Muharam juga. Alhamdulillah, suka2 je KSarie, boring sorang2 kat rumah. Ni pun ikut angin 😄😄

      Delete
  15. "Suka masak tapi tak rajin" yee. Saya setiap kali datang blog ni meleleh air liur tengok menu gambar masakan kak mulan. Kreatif, pandai olah leftover kira rajin la tu 🤭

    Banyak sangat stok ikan kat rumah, akhirnya jadi fish n chips! Cantik presentation dia dan ikan nampak crispy jugak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah moga Allah bagi ilham selalu. 😍😍 Moga angin rajin ni berterusan. Melawan boring di rumah.

      Delete
  16. Betul tu .. kalau goreng ikan nak mengemasnya mcm tak ikhlas hahaha.. pintu tingkap kena buka kalau tak melekat satu rumah bau 😅.. cantik kejadian Fish & Chips tu.. so far luar jer kalau nak buat sendiri mcm tak ada keyakinan lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, dia punya percik tu tak boleh bawak bincang nak mengelap. Bau pun satu hal. Guna bancuhan goreng pisang pun ok. Kita yang makan.

      Delete
  17. Saya pun kurang suka deep fried. Lebih suka pakai minyak sedikiiiit mungkin. Krn itu hidangan goreng begini jadi kurang renyah memang, beda kalo dimasak deep fried yaa 😄

    Hebaaat kakak, bisa fillet sendiri. Saya yg fillet2 nih memang minta seller di pasar tolong ambil duri lah 🤣. Atau beli di supermarket yg frozen. Memang tak segar, tp dah gampang dimasak 😅

    Terkadang kita jadi jago masak Krn keadaan yg memaksa yaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yang sedap deep fry tapi itu lah minyak percik habis di dapur 😄😄
      Fillet sendiri ni, bahagian ekor yang suami sudah pun potong dulu2.
      Lebih mudah. Kalau ikan belum dipotong memang susah
      Ya Fanny kalau susah dapat makanan, juga mau yang lain, perlu lah belajar masak.

      Delete
  18. Fish & Chips buat sendiri lagi puas hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Ezna, biarlah tak sesedap kedai hehe.

      Delete
  19. Kuetiaw goreng dan ditambah goreng telur diatasnya...ah Mbak ini dijamin sedap sekali...

    Salam,

    ReplyDelete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.

Please email me for any inquiries :
o-mulan@hotmail.com