Wednesday, November 13, 2019

GREEN TEA CHOC CAKE

First time try buat MATCHA/GREEN TEA CHOC CAKE ni.. 

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


Alhamdulillah elok jadinya..


Macam biasa bundt pan ni nak kena sapu butter bagi rata and then tabur tepung utk cover semua bahagian loyang esp bahagian yg lekuk2 tu.. Lebihan tepung mesti dikeluarkan, terbalikkan loyang, tengkuh2 kan.. Tak pun guna spray loyang. Also butter dan gula wajib dipukul sampai gula hancur utk elakkan adunan kek melekat setelah masak..


Resipi kek ni guna mana2 resipi KEK MARBLE atau BUTTER CAKE je. Bahagi 2 bahagian, satu dicampur serbuk GREEN TEA (dibeli di kedai baking supply), satu lagi dicampur serbuk koko.. 


Hehe terlupa dengan bahagian yang dicampur koko, maka adunan koko dicampur akhir sekali.. Tak ada la effect marble dah.. Nun di bawah la layer koko-nya..



CROWN BUNDT PAN

13 comments:

norhidana said...

cantiknya corak pan tu, hasilnya memang menarik sangat... terliur lak nengok kek teh hijau tu...

dear anies said...

sedapnyaaaaaaaaaa nak sepotongggggg

Ujie Othman said...

Cantiknya lahai corak.
Makin berselera nak makan.

mrhanafi said...

corak yang menarik akan mengundang rasa yang tinggi untuk mencuba..

lebih-lebih lagi warna hijau memang menawan

PeRdU cINta said...

Menarik hijaunya.Cantik loyangnya.Mesti sedap rasanya..

mama tisya said...

cantik bentuk tu...utk peminat greentea sure suka kek ni

Azian Elias said...

Waduh waduh waduhhh.. cantik sesangat.
loyang dia pun kemain mahalnya.

m.u.l.a.n said...

Norhidana: Alhamdulillah sedap jgk kek ni

Anies: Mai la siniiii

Ujie: Mmg suka loyang tu..

Mrhanafi: Corak & rasa ok, Alhamdulillah

Perdu Cinta: Alhamdulillah sedap jgk

Mama Tisya: Kami mmg suka green tea tu yg nak try

Kak Yan: Simpan utk anak cucu cicit hehe

Jari Manis said...

PAN nye cantik patutlah hasih mcm bunga gitew..ehh bila nk share resipi ni hihih

NekCik said...

bagaimana acuan begitulah keknya
cantik dan dan sedap

m.u.l.a.n said...

JM: Mmg geram tgk pan tu. Resipi butter cake apa2 pun blh guna. Bahagi 2 buat satu adunan letak koko, satu letak green tea powder.. Nanti ya nak buat post lain utk resipi..

Nekcik: Dah jd geram dgn pan tu

aizamia3 said...

Sayang pulak nak makan kalau macam ni.. ;)

m.u.l.a.n said...

Aiza: Ehh takkan pandang je hhmm mmg kena makan