Thursday, August 22, 2019

RESIPI JJAJANGMYEON SIMPLE

Anak soleh balik cuti.. Seronok lebih sikit nak masak & makan2 sama2..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Moga sihat ceria sentiasa..


Yes life macam boring sikit lately.. Tapi shooo shooooo halau jauh2.. Tak bagus.. 



Bila anak2 suka Korean food senang lah kita masak je. Google resipi.. Alhamdulillah deep inside walaupun Kerteh ni boring tak banyak tempat nak lepak dll tapi thats the advantage sbb tak banyak belanja di luar hehe..


Rebus Mee Lidi atau jenis Fatboy tu..

RESIPI SIMPLE SAYA:

• 1 diced onion ditumis
• 1 sudu besar ciliboh
• 3/4 - 1 cup diced boneless chicken breast +
• 1 1/2 cawan air +
• 1 potato - diced + masak sampai empuk
• 1/3 diced timun buang bhg tengah +
• 1/4 diced capsicum +
• 1/2 cup diced fresh shitake mushroom +
• 2 sudu besar taucu dikisar
• 1 sudu besar Oyster Sauce
• 1 sude kecil Sesame Oil
• 1 sudu besar kicap pekat manis
• 1-2 sudu besar gula
• Black pepper tadinya tercicir
.
Masak semua hingga menggelegak & pekatkan dgn 1 sudubesar Cornflour dibancuh dgn 1/4 cawan air.

NOTA PENTING: Ni citarasa saya so kalau rasa kurang lebih nanti tambah sendiri ya.. 


Tumis bawang besar, later masukkan ubi kentang & air


Bila potato hampir empuk, masukkan semua bahan lain.. Masak hingga menggelegak. Tambahkan Cornflour dibancuh air utk memekatkan kuah..


Beginilah rupanya JJAJANGMYEON semalam..


Yes.. DO WHAT YOU LOVE..

Penuhkan masa dgn perkara yg menggembirakan semampu mungkin walaupun ada kekangan dlm beberapa keadaan..

4 comments:

nohas said...

sedap nih...selalu tengok dlm drama, depa makan sampai berlemoih mulut..

hasliynda umairah beauty said...

boleh tahan sedapnya tu

dear anies said...

kenapa ada garis2 putih tu?

m.u.l.a.n said...

Nohas: Kaannn tak tahan tengoknya..

Haslynda: Memang sedap jjajangmyeon ni

Anies: Thanks for the alert ni la akibat copy paste dari IG sendiri hehe sbb malas nak type