Friday, January 4, 2019

DAY 4 (Part 3) - CORDOBA, SPAIN

Lets sambung lagi kisah perjalanan di Spain baru2 ni.. Hari ke 4 iaitu pada 8 Nov 2018 baru ni..

Assalamualaikun & Salam Sejahtera..



ROMAN BRIDGE OF CORDOBA

 The Roman bridge of Córdoba is a bridge in the Historic centre of Córdoba, Andalusia, southern Spain, originally built in the early 1st century BC across the Guadalquivir river, though it has been reconstructed at various times since. Most of the present structure dates from the Moorish reconstruction in the 8th century.

It is included in the small preserved area known as Sotos de la Albolafia. (Wikipedia)


Walaupun hujan sepanjang kami di Cordoba, namun tak menyekat hasrat utk explore.. Di Mezquita, kami spend time di dalam sahaja so ok lah tak sejuk sangat.. 


Pi mana2 pun hubby dah cakap kena bawak raincoat, bawak yg nipis dah lah, sbb jacket dah tebal kan..


Hujan pun tak halang kami utk snap some photos utk kenangan..


Sejukkkkk...


Percutian ke Spain ni agak last minute tapi kami tau Andalusia penuh dgn kisah sejarah silamnya khasnya yg amat sangat buat umat Islam.. Bila free nanti, akan dicari salah silah sejarah nya Insya Allah.. 


PUERTA DEL PUENTE

The Puerta del Puente (Spanish: "Gate of the Bridge") is a Renaissance gate in Córdoba, Andalusia (Wikipedia)


Ceramics plates di sekitar Cordoba & Spain.. Gerraaammmm je tengok macam nak angkut semua.. 






We had Kebab di nearby restaurant.. Sabor Original gitu.. Sabor = Taste..


Jam 5pm kami check in utk 1 malam di Cordoba..


Walllaaaaa love the design..









Its a Studio lebih kurang lah, tiada bilik cuma 2 single bed di-hadang dgn cabinet TV... Nice layout, bersih & spacious.. Janji lengkap asasnya, ada tempat tidur, basic kitchenette dll, dah kira cukup sangat.. Nak tidur je kan.. 1 malam je pun..



Sofa bed yg besar..


Main door view dari dalam..







Siap solat & check in kami keluar jalan2.. 


Walaupun hujan sepanjang waktu di Cordoba, Alhamdulillah smooth semuanya.. Seronok jalan kaki dalam hujan tapi sejukkkkk...


Carrefour lah tempat lepak, cari stok makanan dll...

4 comments:

dear anies said...

memula sy igt seramik tu fridge magnet hahaha cantikkkk eeeee nama pon org pompuan kan pantang tgk benda2 mcm ni hahaha

m.u.l.a.n said...

Anies: Kaanann geramm je tgk.. Mmg cantik...

Farikica said...

Hujan ekkk... cordoba mmg cntikkn... bngunan2nya mmg lawa. Cntuk rumh mulan.. kita duduk seberang sungai.. 5m nk ke area meszquita... seberang romam bridge, smpai dh...

m.u.l.a.n said...

Farikica: Ha ahh hujan di Cordoba the whole day tp Alhamdulillah seronok, smooth semua kami jalan2..