Monday, December 3, 2018

ENTRI KHAS UTK SUPERMENG MALAYA..

Entri ringkas dulu.. Journey kami taklah hebat mana. Masa yg amat limited baru ni tapi cuba sedaya upaya untuk manfaatkan tiap saat..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


Post yg ringkas dulu untuk Bro Supermeng Malaya yg saya kagumi, dgn foto2 & journey yg awesome di blognya.. Macam2 perasaan dlm hati bila diminta share journey kami. Riang ria, excited, terharu, takut pun ya, takut tak dapat memenuhi yg dipinta..

Peta di atas adalah journey kami baru2 ni.. Drive sendiri, tukar ganti suami isteri kalau mengantuk.. 


5/11 (Day 1) Tiba di Barcelona, Spain jam 2pm. Terus ambik kereta sewa & terus ke Camping Tres yg hanya 5km dari airport. Tidur utk 1 malam saja. Its a camping area, murah tempatnya. Sewa kabin.

6/11 (Day 2) Check out & drive to Valencia dlm 350km. Singgah Plaza de la Reina (Queen's Square), Central Market (Mercado Central) & City of Arts & Sciences. Tak sempat ke kawasan pantainya..

Then drive terus to Murcia dlm 240km. Tak ada visit mana2, hanya utk bermalam sbb this time, drive jauh dari sebelumnya. Masa amat limited. Dah set, kena sampai semua tempat bermalam before 5pm sbb blh jamak Zohor Asar terus. Maghrib di sana dlm 5.30-6pm.. Time end of Autumn ni lah.


7/11 (Day 3) Check out dari Murcia Apt & drive ke Granada dlm 280km. Visit the amazing AL-HAMBRA. Berjam2 jugak. Maknya plan tak nak lama sbb nak ke tempat lain. Tapi ayah anak2 mcm tak mau balik tetiba jadi macam ahli Sejarah, maka nya lama kat situ je lah. Subhanallah mmg awesome. Kalau ada masa lebih, spend sehari kat situ mmg berbaloi.. Alhamdulillah cuaca sgt cantik. Subhanallah semua cantik. Kami solat di Granada Mosque. SIERRA NEVADA, next time Insya Allah.. Last year dah banyak nature sightings so this year banyak History sightings la pulak.. Time memang limited..

Then drive to Gibraltar, 280km which is British Overseas Territory. Bukan dalam Spain rupanya, milik British.. Hanya berada di atas tanah Spain. Bermalam di Gibraltar, tak cukup masa nak ke seberang sana.. 


8/11 (Day 4) Jalan2 tepi Laut Mediterranean/Laut Alboran photoshoot dgn Rock of Gibraltar dari jauh. Kalau banyak masa, mmg nak sangat ke Rock sana..

Then drive to Cordoba dlm 300km. Terus ke The Mosque–Cathedral of Córdoba, also known as the Great Mosque of Córdoba and the Mezquita. Hujan the whole day. Alhamdulillah aktiviti kami pun mmg indoor je. Hajat maknya tak nak lama sbb nak tempat lain tapi sbb hujan & ayah anak2 suka sangat Sejarah, maka lama lah dalam tu.. Layan aje nya. Tapi redah jugak hujan photoshoot di Roman Bridge of Cordoba. Skip Medina Azahara dulu sbb hujan lebat. Bermalam di Cordoba.


9/11 (Day 5) Check out & try singgah Medina Azahara lagi, hujan lebat & lambat buka maka drive terus ke Sevilla, Spain dlm 150km. Insya Allah next time, Aamiin.  Kami ke Parque de María Luisa (Plaza de España). Granada, Gibraltar, Cordoba & Seville ni antara wilayah Andalusia. Then drive to Lisbon dlm 470km. Bermalam di Lisbon utk 2 malam. 

10/11 (Day 6) Esoknya jalan2 kota Lisbon. Hujan sepanjang hari. Alhamdulillah cukup bekalan baju hujan kami. Wajib bawak kalau tak nak beli lain. Antaranya kami ke Belem Tower, Jeronimos Monastery, Alfama, Praca do Comercio & dapat naik Tram 28.


11/11 (Day 7) Check out & drive to Madrid, dlm 630km.. Cuma singgah few places tepi jalan yg awesome utk bergambar & enjoy the scenery along the way.. Bermalam di Madrid, 2 malam..

12/11 (Day 8) Naik train keluar ronda2 kota Madrid.. Hujan sepanjang hari. Ronda dalam hujan. Best jgk main hujan & sejuk. Antara yg kami singgah Royal Palace of Madrid, Sol, Plaza de San Miguel, Puerta del Sol & Las Rozas Village (factory outlet pi cuci mata saja sbb tempat dia cantik sangat). Cari masjid tapi tutup, buka waktu masuk waktu solat aje. Another night in Madrid.


13/11 (Day 9) Check out & singgah Real Madrid Stadium (Santiago Bernabéu Stadium) photoshoot luar aje lah.. Kalau papa ada lagi, surely seronok dia. Yes kami adik beradik membesar banyak di padang bola. Arwah papa main bola pada tahun 70-an. Main, jadi coach, jadi manager. Bangga..

Then straight lah drive to Barcelona dlm 620km. Singgah2 tepi jalan utk stop makan/picnic & snap some photos. Check in camping area yg kami book 1st night masa sampai dulu. Senang sbb dekat airport & murah. Sewa kabin jgk, lain design pulak. Love it.

14/11 (Day 10) Kids mintak nak ke flea market. Maka ayahnya layan & ke Mercat del Encants - Barcelona’s biggest flea market that dates back to the 13th century - claiming to be one of the oldest in Europe katanya. Memang excited jgk banyak sangat khazanahnya. Then jalan2 kaki round kota Barcelona, ohh maaaiii pecah lemak kat kaki. Phewww longgar semua seluar. 

Later to Barcelona Stadium or Camp Nou, "new field", home stadium of FC Barcelona since its completion in 1957. With a seating capacity of 99,354, it is the largest stadium in Spain and Europe, and the third largest football stadium in the world in capacity. (Wikipedia)

15/11 (Day 11) Check out 5am sbb flight 8am to Doha then KL.

MOROCCO... Moga di lain waktunya Insya Allah.. Aamiin, Aamiin, Aamiin..

Alhamdulillah smooth semuanya. Alhamdulillah.. 

Harapnya dapat sikit2 idea dari journey kami yg tak seberapa ni. Time was very limited namun Alhamdulillah diizinkan ke bumi Ilahi di sebelah sana..

6 comments:

dear anies said...

kwn sy 6 bln lps pun buat trip mcm ni jg... dia drive and pergi beruda je. pompuan jg. berani yak mat!

kak ina kl said...

dah tak larat rasanya suami nak drive jauh jauh ni.

Jari Manis said...

totally 32 jam drive? fuh rasa x mampu dari segi kudrat, masa dan duit..mampu baca pengalaman Mulan ke sana jek..

Supermeng Malaya said...

tq so very much... sorry baru sempat nak komen.

terima kasih byk2.. memang plan nak road trip route yang sama. tgh riki2. tak pe take ur time abiskan entry ni, nanti slow slow kami collect info.

tq again...

nohas said...

bestnya..

m.u.l.a.n said...

Anies: Insya Allah ok tapi jgn pergi tempat terpencil sgt kot, hiway ok Insya Allah

Kak Ina: Nak free & easy, kena lah kami drive

JM: 32 jam utk 10 hari ok lagi Insya Allah

Supermeng: Sama2.. Ni tgh berpinar mata nak pilih beribu foto

Nohas: Alhamdulillah