Saturday, June 2, 2018

RECYCLE LEFTOVER FOOD & NOXXA.. SENANG..

Cepatnya masa berlalu.. Dah 17 Ramandhan kan.. Belum pun lagi ke PARAM.. Masak kat rumah saja.. Tapi kadang suami yg menyinggah cari juadah yg rare, yg hanya ada (banyak) pada bulan puasa.. Alhamdulillah semuanya just nice tanpa ada yg terbuang.. Kalau pun tak habis, terus ke magic esbox hehe (freezer)..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Moga semua happy & healthy..


MURTABAK MINI SARDIN.. Dadar sebagai kulit nya.. Kalau ada sardin atau lauk berlebihan, keringkan & jadikan inti..


Resipi dadar saya senang hanya 1 cawan tepung, 1 telur & air secukupnya.. Dadar berlebihan pun boleh disimpan & digunakan utk juadah lain.. Makan dgn jem/butter atau chocolate spread pun sedap.. Atau dicicah dgn lebihan kari & sambal bilis..


Letak inti, gulung & pan fry dgn beberapa titis minyak saja.. Senang nya dgn non stick pan lah sbb tak melekat..


Kalau buat banyak, gunakan 2 pan.. Tadaaaa siap lah.. Lebihan ayam/daging dari lauk kari, boleh digoreng kering sikit, dicarik utk dijadikan inti.. Kuah nya boleh disimpan utk makan dgn dadar kosong (lempeng pun ya kan).. Dadar kosong @ lempeng boleh ditambah potongan bawang besar, jadilah Lempeng Bawang.. Kalau dicampur kelapa parut, jadilah Lempeng Kelapa (tambah air kelapa sikit pun lagi sodap).. Sonang jo kan hehe...


Rezeki memang murah Ramadhan kali ni.. Baked Pasta dari jiran. Tapi sbb dah banyak menu, ke freezer dulu.. First time makan macam tu je, lepas tu ada balance lagi, masuk freezer. Kalau pandai budget, andaikata menu lain banyak, guna separuh je dulu..


Next Iftar kita defrost sikit macaroni tu, buat White Sauce, spread atas Baked Macaroni tu & tabur cheese lalu dibakar..


Yummsss... Jadilah Cheezy Baked Macaroni.. Nak lagi rasa Italian, tabur Oregano or Italian Herbs lain di atas macaroni sebelum diletak White Sauce..


Sebelum Ramadhan, hubby ada potluck makan2 di office.. Dia mintak buatkan Brownies.. Sedihhhhh sbb Brownies naik & masak tak macam biasa.. Sebenarnya kali kedua ni, nak try lagi la konon tapi masaknya pun sama tak cantik.. Lama pulak tu nak masak.. Hubby kata takpe lah boleh makan... Tapi tak best lah.. Hari pulak dah malam..


Alhamdulillah ada bahan cukup.. Buat KEK PANDAN GULA MELAKA.. Dalam Noxxa la jawabnya lepas Subuh esoknya..


Adun kek macam biasa, experince sebelum ni steam 25 je, utk resipi 1/2 butter rasanya.. Kalau lebih adunan tu maybe kena lama sikit..


Alhamdulillah elok kejadinnya...


Sebab nak cepat siap, tak sempat nak snap foto kek kat rumah walopon comot bagai.. Mintak hubby snap kat office.. Cenggitu lah kek lepas subuh.. Nak cepat punya hal kan hahaaa...


3 comments:

dear anies said...

sedapnyaaa sik baik da berbukašŸ˜Š

Siti Yang Menaip said...

woaah pakai noxxa jee siap kek.. x pernah cuba slalu mak guna untuk sup tulang and masak lauk. menarik ni..

m.u.l.a.n said...

Anies: Hehehe

Siti: Noxxa blh masak mcm2 tau hehe