Sunday, February 4, 2018

DAY 5 (Part 1) : Venice to Lake Bled, Slovenia

13 December 2017.. Sejuk sangat cuaca, heater memang rasa tak cukup. Bila sejuk, automatik memang lapar je asal mata celik.. 

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Moga sihat & ceria semua..


Bangun solat & bancuh Milo panasssss kita cicah roti sambil kemas2 bag..


Ini bag magic kami.. Barang kami tak banyak, Dapat 120kg tapi 4 bag kami dalam 70kg je.. Bag dgn harta kat atas mmg yg paling berat lah.. 1 bag penuh dgn baju tebal ni lah kalau travel time Winter ni..


That is our rice cooker kecik. Beli kat Ampang Park 4 tahun dulu. Muat 3 cawan beras maximum.. Time Winter ni kena tukar menu. Masak nasi pagi utk breakfast. Lunch baru hentam apa2 roti, pizza dll.. Kasi badan panas & lebih tenaga hehe.. Tu lauk Kurma Ayam dalam tin dari Malaya.. Nak buat telur dadar tapi terbuat scramble egg.. Pagi kan memang biasa scramble egg tapi lupa nak makan nasi.. 


Time to go.. Sayang betul nak tinggalkan tempat ni.. Jatuh chenta dah..


Siap check out..


Very2 foggy.. Sejukkkkkk ya amat.. Winter kan masa siang singkat so kena lah keluar awal2 nanti rugi masa nak pi sana sini.. Pukul 4,30pm dah Maghrib..


Bye bye Venice..!!!!


Helloooo Highway..!! Banyak kereta, sama time orang nak pi kerja..


Pagi2 bikin macam2 menu, makan pagi plus bekalan dalam kereta.. Khas utk yours truly yang bawak kereta.. 


Suka tengok pokok2 tepi hiway...


Cuaca agak kelam..


Stop kejap kat Petrol Station ni nak beli Vignette sebelum masuk Slovenia.. Apa tu Vignette? Nanti kita buat post khas ya..


Walau kelam tapi tetap awesome..


Tol yg masih dalam Italy..


Amik resit or bayar tak ingat dah..


Wowwww..


Baru masuk sempadan Slovenia rasanya..


Going to Nova Gorica nak beli VIGNETTE.. 


Sambil tu isi minyak sbb tengok minyak murah sikit kat sini.. Harga minyak lain2 so sambil drive tu co-pilot sebelah kena bukak mata tengok harga minyak..


Ni plaza Vignette di sempadan Slovenia.. Vignette ni umpama tol tapi kena beli awal sebelum masuk negara yg guna Vignette. Vignette ni sticker je, tampal kat cermin depan kereta. Jangan gamble tak nak beli sbb kalau kena tangkap takde Vignette, siaplah beratus2 EURO bayar denda.. 


Tunnel yeaahh...


Ohhoooo awesome..!! First snow kami jumpa.. Sejukkkkk bangat..!!


Wooaahhh...


Putihnyaaa...


Another tunnel.. Kawasan berbukit bukau or bergunung ganang..


Salji dah turun awal ni..


Salji sambut kami yeey..


Excited sangat lah so snap je segalanya..


Seriously heavy snow time ni, memang kabur cermin kereta.. Alhamdulillah smooth semuanya.. 


Venice to Lake Bled..

16 comments:

Kakcik Nur said...

Cantiknya pemandangan sepanjang perjalanan. SubhanAllah

Hanis Amanina said...

Tak merasa drive kat Slovenia tapi Slovenia tetap menjadi antara negara favourite sy :D

hanisamanina.com

Juls Julie80 said...

indahnya pemandangan ciptaan Allah..semoga ada rezeki satu hari nnt untuk jelajah dunia menikmati keagunganNya..amin2

Redziah Mohamad said...

jika nak explore venice 1/2 day tu mmg sempat cover semua ke

Redziah Mohamad said...
This comment has been removed by the author.
Azah Rahaman said...

mula mula post dah nampak roti cicah milo! Allah. my favourite! hahaa. cantik kan pemandangan tu :D syok masuk dalam blog sis ni. banyak gambar2 menarik pemandangan yang kita boleh tengok. nak pergi tatau bila. hiks. tengok jela mampu :D

Hans said...

roti cicah milo tu best
hahaha
apa2pun best lah tgok gambar2 nih...cantik2
rasa macam nak pergi sana sekarang jer

m.u.l.a.n said...

Kakcik: Subhanallah mmg cantik sgt bumi Ilahi ni..

Hanis: Mine oso tu rasa nak pi lagi..

Juls: Mmg sgt indah Subhanallah. Insya Allah Juls akan sampai sana nanti..

Redziah: Mmg tak sempat, tak habis pon masa tu cuma kami explore agak2 cukup masa utk 1/2 day.. Mcm kata suami, balik mlm sikit sbb cantik jgk tgk lampu malam2..

Azah: Hahaha milo menu wajib bawak travel.. Roti pon sama.. Mmg suka tgk bumi Ilahi ni, cantik sgt Subhanallah

Hans: Kaaann roti cicah milo ni mmg legend hahaaa.. Insya Allah Hans sampai sana nanti..

nohas said...

Slovenia..bestnya...

m.u.l.a.n said...

Nohas: Subhanallah cantikkk sgt Slovenia

Muhammad Khairuddin Lim said...

nice sharing

m.u.l.a.n said...

M. Khairuddin: Terima kasih

Farikica said...

Mulan,

Vignette tu harga berapa..?

Hahaha...saya ujung tahun ni pon agaknya sama lah bag mcm di atas.. penuh dengan barang makanan 40kg....:)

Bila ada snow tu kena pakai snow chain ke kat tayar?

m.u.l.a.n said...

Farikica: Vignette tu bergantung pd tempat & brp lama ada dlm negara tu rasanya. Kena check sebelum pergi sbb takut harga lain2.. Hahaa mmg sarat lah satu bag dgn food seperti biasa. Kdg nak cari local food pon, sayang masa sbb might as well jalan2 drp spend masa utk makan.. Snow chain tu guna masa heavy snow & icy road suami kata. Also masa naik bukit, tapi kalau sikit sangat tak yah dia kata.. Kami tgk sekeliling kalau org guna, so kami guna.

Farikica said...

Oooh..nampak mcm heavy snow dalam gambar... x prnh experience pakai menda tu.. tu tnya....;)

m.u.l.a.n said...

Farikica: Hubby kata tayar tak licin sgt dia kata tak yah guna.. Tapi kalau rasa licin baru guna kot dia kata, hehe kami pun tgk keadaan sekeliling kalau org stop kereta pakai, maka kamni stop pasang tp baru ni tak guna langsung maybe sbb snow belum jadi ais, tak licin.. Leceh nak pasang, pernah kena guna masa di Mount Hotham, Melbourne dulu sbb jalan licin sgt.. Sejuk nak pasang dlm snow tgh turun.. Terkial2 sbb tak biasa..