Wednesday, November 1, 2017

JAPANESE COTTON CHEESECAKE

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Bahan A:

60 g tepung kek/superfine (ada Faiza aje)
20 g tepung jagung
250 g cream cheese
100 ml susu segar
50 g unsalted butter (guna salted butter je tadi)
6 biji kuning telur 
1/4 sudu kecil garam (tadi lupa)
1 sudu besar jus lemon
.
- Cairkan butter, cream cheese & susu dgn kaedah double boiler. Sejukkan kejap.
- Masukkan 6 kuning telur, jus lemon, tepung yg diayak & garam, mix kan semua & ketepikan..
.
Bahan B:
140 g gula 
6 biji putih telur gred A
1/4 sudu kecil cream of tartar
.
- Pukul semua hingga kejadian soft peak, telangkup bowl tp tak jatuh. Campurkan 1/3 adunan cream cheese di atas, kaup dgn spatula pelan2 satu arah saja sampai habis.. Tuang adunan dlm loyang bulat 10". Size besar or kecik sikit pon takpe. Loyang tu boleh guna yg biasa atau springfoam.
.
Sapu butter & tabur tepung dulu pada loyang, alas dgn baking sheet supaya tak lekat.. Tuang adunan dlm loyang.. Bakar dgn suhu 150/160'C api atas bawah.. Bakar dgn kaedah "water bath" ya.. Bakar dlm loyang lain yg lebih besar yg diletakkan air panas.. Guna rak paling bawah.. Suhu oven lain2 so ikut lah oven masing tapi jgn sekali2 suhu tinggi.. Kek masak dlm sejam atau lebih sikit.. Cucuk lidi nanti bersih mcm biasa lah kan..

Resipi asal dari Blog Cik Epal.. Kita tambah kurang sikit atas sbb bahan yg tak ada.. Terima kasih Cik Epal.. Moga sentiasa dimurahkan rezeki..

No comments: