Thursday, November 23, 2017

GALO HAVSBAD, SWEDEN..

Tahun ni memang melayan anakanda nak SPM.. I need a break rasanya.. Takpe moh kita throwback dulu.. June 2013..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Moga sihat bahagia semuanya..


Teringat kisah nak book accomodationa masa di Stockholm.. Memang mahal kalau berdekatan Kota Stockholm tu.. Google booking.com macam biasa..  Terjumpa camping site di Galo.. About 40km dari Stockholm. Hubby kata OK. Why not kita try. Lagipon kami drive so sambil tu boleh jalan2 tengok tempat orang.. 


Sementara menunggu reception bukak, its lunch time.. Main apa yg ada dulu.. Serius besar kawasan ni..

GALO HAVSBAD
This property is 3 minutes walk from the beach. Located in Gålö Nature Reserve 30 km from Stockholm, this holiday park offers hostel rooms or cottages with free Wi-Fi in the hostel building. The 1 km-long Skälåker Beach is 50 m away. (Source: booking.com)


First time kami dapat accomodation seumpamanya ini.. Mula tu rasa seriau tapi later seronokkk.. Encik tu dah rasa macam nak buat sebiji dlm hutan Malaya kot..


Kereta tak boleh sampapi ke depan pintu, ambik apa yg perlu dah la.. Tak ada kesusahan pon.. 


The Dapur.. Lengkap..
  

Living + Dining + 2 single beds..




The katils lepas pakai baju.. Macam biasa kalau kami book hostel, backpackers lodge, cabin atau seumpamanya, memang dah di-inform awal2 kena bawak cadar sendiri, juga tuala..



Yang ni anakanda berdua la conquer..


Sumber makanan kami.. Diangkut dari Malaya sebahagiannya..

 

Lagi dan lagi.. 2 malam kami di cabin awesome ni..


Lepas siap unpack sikit2, kami ronda kawasan.. Laundry room lengkap.. Awesome..


Seronok tengok depa holiday dgn campervan.. Nak jugak try tapi masa tu lah yg kurang cukup..


Sewa campervan ni sebenarnya lagi mahal kalau book hostel + sewa kereta.. Dah study lama dulu.. Sbb camping site pon ada charges lain. Kira per head pulak tu.. Tiap camping site pon nak kena bayar lain2.. 



Hello there sweetie.. Mai la dekat..


Ada juga kaki pancing di sini..


Owwhhh speechless...


Oppss lupa nak cerita lagi. Cabin tu tak ada bathroom. So on the way pi mandi kami ronda lagi.. Tempat mandi dikhaskan setempat.. Bagus jgk sbb senang nak maintain.. Rasa mcm susah awalnya tapi no no we had fun this way..


Lepas mandi ronda2 Galo..


Terbayang rumah kami tu.. Menjenin sebentar no harm maaaa..


Ohh ohhh... How I wish...


Subhanallah..


Tenang bangat di sini..


Alhamdulillah depa berdua ni seronok walopon tak masuk theme park.. Mak pak bawak masuk hutan..


Langsung ke Bjorno.. 8km je dari cabin..


BBQ for dinner..


Tak pernah terbayang pon begini.. Alhamdulillah kami diberi peluang merasainya.. Seronok sangat..


Scandinavia..!! Makan ikan puas2.. Salmon murah.. 


Sos tu, instant Mushroom Soup campur kicap hahaaa sedappp bangat..


Hot Coffee & Hot Choc session..


Bangun next morning, yeyy ada neighbor..


Its time to go.. Aduh, rasa tak nak balik..


Nature Reserve.. Besar kawasannya..


Memang kalau kami book lodging kat Kota Stockholm, tak dapat lah merasa semua ni.. Alhamdulillah.. Kami diizinkan menikmati yg indah dari Allah..

8 comments:

Raydah said...

uwahhhh i do miss travelling

hi jmput la singgah join n meriahkan segmen GA kt sini

http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html

cik ain | sweet thots said...

seronoknya ... damai je. moga ada peluang smpi sweden ;)

wahida said...

seronoknya la kak...best betul tido dlm cabin mcm tu...pastu mkn salmon puas2...jelesnya la hai...moga2 saya dilimpahkan rezeki dapat jenjalan mcm akak sefamily hendaknya...

LYAfrina said...

Bestnya.. Segar je nampak view kt sana... Xpe kak.. Next 2018 plan g bercuti

Azian Elias said...

Dasyat lah Mulan n family ni. adventurous betul. akak rasanya tak lah ke tahap ni.
suka betul.

aizamia 3 said...

Seronok baca kisah perjalanan ke luar negara. Moga satu hari nanti saya turut berpeluang ke tempat2 yang indah macam ni.

Mulan said...

Raydah: tqsm singgah sini.. Alaa GA terlepas..

Cik Ain: In syaa Allah sampai nnti Aamiin

Wahida: Aamiin n In syaa Allah u all akan sampai nanti

Lya: Subhanallah mmg segar n cantik kat sana tp Msia pon byk tmpat cantik jgk kan

Kak Yan: In syaa Allah boleh nya nanti Aamiin

Aizamia: In syaa Allah n Aamiin nanti sampai sana jgk

m.u.l.a.n said...

Raydah: tqsm singgah blog, alaaa missed the GA masa tu busy anak SPM

Cik Ain: Insya Allah nanti cik ain akan sampai sana jgk Aamiin

Wahida: mmg seronok, Insya Allah Wahida akan sampai nnti Aamiin

Lya: mmg segar & cantik Subhanallah, tapi Malaysia pon byk tempat cantik..

Kak Yan: Insya Allah kak yan satu hari nanti boleh drive kat Sweden, hari tu dah buat road trip pi Jeju kan..

Aizamia: tq tq sudi baca, ni kira diary kami bukak kendian2 tgk semula.. Insya Allah u all akan sampai nanti Aamiin