Thursday, September 14, 2017

NOXXA.. WHY NOXXA...

Alhamdulillah sejak ada Noxxa, kerja di dapur semakin mudah & exciting..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


SUP MERAH TULANG + GEARBOX

Tulang & Gearbox direbus dalam Noxxa dgn Sup Punjut & asam keping (jangan banyak).. Air jangan banyak hanya hampuhkan sikit.. HP 40 min.. Ditumis bawang merah/besar yg dikisar bersama sikit cili boh.. Boleh juga dimasukkan kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga.. Masukkan Tulang/Gearbox bersama sup bersama Sos Cili & Sos Tomato.. Jangan letak banyak air sebab sup ni jenis pekat.. Rasakan dengan secukup garam & gula.. Akhir sekali sebelum angkat, pecahkan telur & kacau cepat supaya telur tidak membentuk, nakkan telur tu pecah bersama sup aje nya.. Makan dengan roti.. 


Jagung boleh di-HP selama 7 minit, Nasi Impit dalam 20 min..


NASI BERIYANI PULAU.. Rempah jenama Tooba dari MYDIN..

Resipi.. Beras Basmathi dibasuh & ditapis sebanyak 4 cawan beras. Tumis dengan butter, hirisan bawang merah/besar & bawang putih bersama kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & rempah Beriyani.. Masukkan 1/2 ekor ayam dipotong ikut citarasa masing2.. HP selama 15 min.. Keluarkan semua setelah siap. Tumiskan dengan butter sekali lagi dgn bawang merah/besar & bawang putih. Masukkan beras bersama air rebusan/sup ayam tadi sebanyak 5 cawan sukatan beras... Tinggalkan sikit sup utk dimakan bersama nasi.. HP selama 7 min.. OK done with Noxxa.. Goreng ayam dgn api panas utk seketika kalau suka..


NASI BEREMPAH.. Resipi lebih kurang seperti di atas. Cuma beras yg digunakan adalah beras biasa.. HP 7 min jugak cuma sukatan berbeza caranya. Kalau beras biasa digunakan sebanyak 4 cawan, sukatan air cuma lebih kan 1/2 mengikut tanda aras cawan/cup pada dalam periuk Noxxa. So kalau 4 cawan beras, sup/air rebusan mestilah pada penanda aras 4.5 atau 4 1/2.. 


KACANG REBUS...!! Cepat sangat rebus nya.. HP 25 min & done..!! Alhamdulillah mudah semua nya..

4 comments:

Lady Windsor said...

iskk rasa nak makan skrin komputer ini!!!

Kak Azzah8 said...

Salam .. Apa khabar? masih aktif berblogging ya? lamaaaaaaaaaaanya akak menyepi ...rindu rakan-rakan bloggers dolu-dolu

Hanis Amanina said...

memang ada directions ea nak guna berapa minit tu semua kak?

hanisamanina.com

m.u.l.a.n said...

Lady Winsor: hahahahaa sila makan tapi rebus dulu ya hehe you ni..

Kak Azzah : hehe kekadang rajin datangnya..

Hanis : ohh yes nanti hancur semua tu hahaa ni masih study Noxxa..