Friday, August 4, 2017

VIETNAM SPRINGROLL @ GOI CUON

Punya lah dah balik for good hampir 10 tahun, ni baru nak buat..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..

SALAM JUMAAT PENUH BERKAT.. 


Alhamdulillah dgn tekun & sabar yg amat tinggi, dapat jgk siapkan menu dinner malam tadi. Vietnam Springroll atau Goi Cuon dlm bahasa Vietnam. Healthy meal In syaa Allah..


Antaranya ialah Daun Salad, Daun Kucai, Daun Sup, Carrot, Timun, Udang yg direbus, Isi Dada Ayam juga direbus/dicarik cantik2 memanjang & meehoon yg telah dicelur lembut.


Rendamkan Rice Paper sebentar dlm air hingga lembut. Letak atas pinggan (tak nampak sbb nipisnya sangat), susun semua sayur dll & gulung dgn cermat.. Pastikan udang diletak paling akhir di antara Daun Salad & Rice Paper supaya nampak jelas Udang tu nanti.


Keratan rentasnya, abaikan tangan tu..


Antara brand Rice Paper utk Springroll ni..


Yang ni pon OK tapi kecik sikit.

2 comments:

Hanis Amanina said...

Spring roll ni nampak je kecil, tapi makan 3-4 ketul pun dah kenyang!

hanisamanina.com

m.u.l.a.n said...

Hanis: Filling jgk tho byk sayur2 kan but I can eat more than u hahaha