Tuesday, September 6, 2016

TURKISH PIDE


ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..


MY PIDE..

Toppingnya :
1 onion dipotong dadu & ditumis
Minced chicken Ramly sepeket
Chicken masala/kari etc
Lada hitam
 1 capsicum dipotong dadu
Garam Gula

- Masakkan semua hingga masak lah, jgn terlalu kering atau berair, cukup2 lembap aje nyer..

Spread atas doh yg dah digelek atas loyang.. Asal topping dlm resipi tiada telur & cheese tapi I is very creative & innovative, pukul telur 3 biji & curahkan atas topping ayam itu.. Ada jgk resipi yg pecahkan telur satu2 rasanya.. 

RESIPI DOH PIZZA:-
3 cwn tepung
1/4 cwn gula
1 st garam
2 st yis (saya guna sepeket 11gm)
1 biji telur dipukul
45gm butter pd suhu bilik
3/4-1 cwn susu segar disuamkan❗️
(campurkan dgn telur sebiji tu)
.
Gaul & uli semua aje nyer.. Guna breadmaker boleh. Letak doh dlm mangkuk disapu minyak.. Tutup dgn plastik/cling wrap ketat2 atau dlm bekas plastic.
.
Tunggu dlm satu jam doh naik sekali ganda.. Sapu loyang dgn butter & tabur tepung.. Canai doh & spread daging dll.. Bakar dgn api atas bawah & suhunya 200'C tapi bergantung jgk atas oven masing2..

7 comments:

Rai OurKizuna said...

sejak masuk no 5 ni, tak berapa larat nak menguli kak.. tangan sakit. tahun ni baru sekali saya menguli roti. itu pun sebab dah tak tahan teringin nak makan cinnamon roll. tapi semua complain sebab buat sikit sangat.. hahaha.. tunggu lah ada rezeki nak beli breadmaker.. boleh pulun buat roti hari2.. biar diorang jemu.. hahaha..

Hanis Amanina said...

kecur air liur dibuatnyaaaa.

rasa nak cari kat Istanbul lah masa transit nanti. haha

hanisamanina.com

m.u.l.a.n said...

Rai: Kak Mulan mmg x reti nguli, malas pon ya.. Guna food processor yg 16 thn tu blend sikit2 hahahaaa.. Xpe pelan2 boleh nguli lagi In syaa Allah.. Take care & Stay strong ya..

Hanis: Oohh jeles nya dia nk cari Original Pide in Istanbol yaaaa.. Enjoy your pide..

Mamasya said...

sedapppnya....teringat mkn di Istanbul...

Hanis Amanina said...

tak sempat cari pide T___T

Azian Elias said...

malas2 pun tempting cam ni.. waduhhhh..

nohas said...

sedapnya..mcm2 bentuk, mcm2 inti..