Saturday, September 3, 2016

CINNABON DALAM SEJARAH..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Alhamdulillah terjadi CINNAMON ROLL for the first time.

Resipi :
Bahan A
1 cwn susu suam
2 telur
1/3 cwn margerine dicairkan, saya guna butter
4 1/2 cwn tepung roti
1 st garam
1/2 cwn gula 
2 1/2 st yis

Bahan B:
1 cwn brown sugar
1/3 cwn butter dilembutkan
2 1/2 st cinnamon powder
1/2 cwn choc chips (optional)

Bahan C:
3oz crem cheese
1/4 cwn butter
1 1/2 cwn gula
1/2 st vanilla
1/8 st garam

Uli semua Bahan A ikut arahan bread machine.. Saya guna food processor aje.. Masuk terus semua bahan, kalau uli tangan pon sama aje rasanya.. Perap doh sejam dlm mangkuk digris minyak & tutup ketat dgn cling wrap plastic.. Preheat oven 200'C api atas bawah.

Lepas sejam, canai segi empat, bujur atau tepat. Sapu butter dari Bahan B & tabur brown sugar & cinnamon powder also choc chips.. Perap lagi 30 minit.. Bakar hingga keperangam..

Bahan C dipukul semua, diletak atas Cinnabons yg sudah masak.

2 comments:

Hanis Amanina said...

akak, apa kata try buat video masak2? hehe senang nak tgk rupa nak buatnyaaaa

m.u.l.a.n said...

Hahaaa tak sempat sbb tak sabar masa tu.. Lagipon first time taaaauu so mcm tak confident hehee..